Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Opěnka: měnlivá: nebezpeční dvojníci
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Klíč - klíče k určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Damík

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 15:20
  Předmět: Opěnka: měnlivá: nebezpeční dvojníci
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle je evergreen, ale velmi důležitý - život nebo smrt. Našel jsem to už v jednom atlasu: čepičatka má lupeny u třeně vykrojené (nevím zda připojené nebo volné), zatímco opěnka je má sbíhavé. Může to někdo potvrdit nebo doplnit. Mám to z jediného atlasu a z jedné fotografie na webu mi to z toho také plyne, ale ...

Naposledy upravil Damík dne čt 09. srpen 2007 12:02, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 15:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rkhonza
Takle z hlavy to nevím, ale hlavní určovací znak podle mě je vůně. Kdo zná vůni opeňky, nikdy si ji nemůže splést s moučnou vůní čepičatky.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 16:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tak, ta vůně je výborným rozlišovacím znakem. Pokud si ještě vzpomínám, tak u Opěnky v trsu spodky třeňů srůstají, zatímco u Čepičatky ne.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
blbek58
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. listopadu 2005 16:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Joooo vůůůůně - považuji to za vlemi subjektivní určovací znak Razz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 09. listopadu 2005 23:23
  Předmět: od JETHRO

Opěnku sbírám dobrých 20let,takže mám svoje padlé stromy a staré pařezy,když je dobrá sezona rodí i 3krát do roka.Opěnka je celkem hojná,o čepičatce se to říct nedá našel jsem ji pouze jednou v západních čechách a docela jsem ji snadno určil,je jinačí než opěnka,šla u ní stáhnout pokožka z klobouku,u opěnky nejde,dále nemá šupinkatý třen,opěnka ano,opěnka má specifickou vůni,čepičatka voněla moučně asi jako starší májovky,opěnka má docela sbíhavě připojené lupeny ke třeni,u čepičatky se mi zdáli kratší připojení,myslím,že to jsou celkem dobré rozlišovací znaky.V některých atlasech se uvádí opěnka listnáč,čepičatka jehličnan,na to bych moc nespolehal a někdy to ani nejde určit.Asi znak je ten šupinkatý třen a částečné stažení pokožky klobouku u čepičatky,to u opěnky nejde.

Díky za informace JETHRO.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
umelec

PříspěvekZaslal: so 12. listopadu 2005 22:28
  Předmět: opěnka

tak tahle informace JETHRA o loupání klobouku by mohla být rozhodující abych překonal strach z ní jsem si na 95% jistej že je to ona ale těch 5% stačí abych ji nevzal vůně se mě taky zdá nespolehlivá (rýma atd.) pak tu ještě padlo srůstání do trsů čepičatka prý roste jednotlivě to by všechno mělo být napsáno v dokonalym atlasu.Jako třeba o špičce travní se řiká že má gumovou nohu která se neláme + vůně
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 12. listopadu 2005 22:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Má někdo fotky těhle dvou houbiček? Hlavně by byly fajn nějaké detaily. No a na špičky by jsme měli založit nové Téma. Takže třeba Špička obecná vs. jedovaté strmělky a jiné podobné houby
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 9:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Linky na fotky Opěnky měnlivé jsou tady:
http://www.idsetas.com/kuehneromyces.mutabilis.htm
a na Čepičatku jehličnanovou tady:
http://www.idsetas.com/galerina.marginata.htm

Jinak souhlasím s Jethrem v tom, že Opěnka je mnohem hojnější - troufám si tvrdit, že Čepičatku jsem snad nikdy nenašel (je ovšem fakt, že jsem ji nehledal) a kdo má Opěnku takříkajíc "v oku", ten se nesplete.

Naposledy upravil Sley dne čt 16. listopadu 2006 8:05, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 9:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy S tou vzácností cepicatky bych to neprehanel, vsak on ji jednou nekdo najde a pak ... az budu mit cas, tak zkusim ze vsech tech poznamek co tu jsou sepsat nejaky kus textu, kde by se to pekne shrnulo ... Abych vysvetlil ... vsechny tyto diskuse by měly být jakýmsi pracovním prostorem pro všechny koho zajímají houby hlouběji (samosebou i pro ostatní je tu místo). Až nějaké téma vyřešíme, tak se z toho udělá permanentní stránka na web. Taková je myšlenka. Z některých témat samosebou nic nebude. Ale treba Atlas diskuse se rozjíždí velmi pěkně. Navíc každý kdo tam bude významně přispívat, dostane vždy kopii doplněného webu - casem by to mohlo byt hodne uzitecnych informaci. Samosebou, cil je velice ambiciozni, ale nekladme si male cile Wink
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 10:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Naprosto souhlasím. Já bych dokonce navrhoval, aby se informace odsud, až se nějak uzavřou, přesunuly právě do Atlasu diskuze k příslušné houbě. Možnosti záměny za jedovaté druhy je podle mě velmi důležitá informace, která by u popisu houby neměla chybět.
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 13:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale co objektivita? Nevím, jak u openěk, ale v případě zelánky nebo např. slizečky kořenující je objektivita zapeklitým problémem. Slizečka, coby věčná houba v sobě může hromadit veškeré metabolity parazitických plísní, aniž by to na ní bylo vidět, a pak může být zatraceně škodlivá. Zelánka, to je přeci otázaka visící ve vzduchu. Co když bude oponentů méně, než těch, co budou nevinně prosazovat sice svůj, ale vzápětí obecně přejímatelný milný názor. Co se třeba stane, až se začnou konzumovat čirůvky fialové zasyrova jenom proto, že někomu to náhodou nic neudělá?
Má kritika má ale také závěr: chtělo by to odborné rozhřešení v podobě odborně superzdatného sudího.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 14:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martine, asi nikdo na světě by nemá právo říci co je ok a co už ne ... holt je to na každém z nás. Ale bylo by fajn shromáždit ty podstatné názory a dostupná data. Závěr je pak na každém jednom onom. Laughing
umelec

PříspěvekZaslal: po 04. září 2006 10:48
  Předmět: Re: od JETHRO

st listopadu 09, 2005 11:23 pm Bob napsal:
Opěnku sbírám dobrých 20let,takže mám svoje padlé stromy a staré pařezy,když je dobrá sezona rodí i 3krát do roka.Opěnka je celkem hojná,o čepičatce se to říct nedá našel jsem ji pouze jednou v západních čechách a docela jsem ji snadno určil,je jinačí než opěnka,šla u ní stáhnout pokožka z klobouku,u opěnky nejde,dále nemá šupinkatý třen,opěnka ano,opěnka má specifickou vůni,čepičatka voněla moučně asi jako starší májovky,opěnka má docela sbíhavě připojené lupeny ke třeni,u čepičatky se mi zdáli kratší připojení,myslím,že to jsou celkem dobré rozlišovací znaky.V některých atlasech se uvádí opěnka listnáč,čepičatka jehličnan,na to bych moc nespolehal a někdy to ani nejde určit.Asi znak je ten šupinkatý třen a částečné stažení pokožky klobouku u čepičatky,to u opěnky nejde.

Díky za informace JETHRO.
Tak už nevim našel jsem konečně pařez opěnky vůně byla opravdu aromatická ale to stažení klobouku nějak nesedí nemá to být obráceně protože tady to krásně šlo

239.32 kB    
zespodu
P4010065.jpg
   P4010065.jpg

209.13 kB    
sloupnutý klobouk
P4010066.jpg
   P4010066.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. října 2006 9:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož asi je třeba trochu oprášit toto téma, a to hlavně z toho důvodu, že tu máme už i fotky těchto zaměnitelných hub.
Opěnka měnlivá
Čepičatka přesněji neurčená
Čepičatka jehličnanová
další kvantum fotek naleznete v atlase na slovenkém www.nahuby.sk

Poté co jsem je držel vedle sebe ... pokud nejsou znaky na třeni jednoznačně viditelné tak bych to nesebral ani za jackpot ve sportce Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. listopadu 2006 8:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemám skener, tak jsem to musel vzít z ruky Sad , ale myslím si, že z toho lze něco poznat...

143.53 kB    
Barvy jsou strašlivý, ale mně šlo hlavně o to, aby byl čitelný ten text...
DSCN3405.JPG
   DSCN3405.JPG
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Klíč - klíče k určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru