Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: st 30. listopadu 2005 23:41 Předmět: Clitocybe nebularis - Strmělka mlženka |
|
|
Strmělka mlženka-Clitocybe nebularis
SYN.Lepista n.,Clitocybe avallanea,C.stenonophylla
KLOBOUK-až 15cm,polokulovitý,pak sklenutý,mírně vyhrblý s podvinutým okrajem,v dospělosti plochý až mírně vmáčklý.Barva popelavě šedá až popelavě hnědá,pokryta šedobílím ojíněním.
LUPENY-husté,nízké,bílé,později okrově žluté,sbíhavé na třeň.
TŘEŇ-bílý,našedlý,vláknitý na bázi kyjovitý.Někdy masitý,tlustýve stáří vatovitě vycpaný,někdy slabší,vodnatý,měkký,dutý.Podle mne je to podle výskytu,v lesích jehličnatých nacházím plodnice s masitým a mohutným třeněm,smíšené a louky,třeň bývá tenší a dutý stářím.
DUŽNINA-bílá,bělavá,vůně zpočátku moučná pak intenzivní a specifické aroma pro tuto strmělku.Chuť,příjemná,nasládlá,někdy mírně nakyslá.
V.PRACH-bílý
VÝSKYT-srpen-listopad,jehl.list.sm.lesy,háje ,parkyvelmi hojná,ráda roste v čarodějných kruzích.
VÝZNAM-jedlá,vhodná do směsí menší množství,silně aromatická.Komu je její specifická vůně nepříjemná,nebo má slabší žaludek neměl by ji používat může vyvolat zažívací potíže.Já ji osobně povařuji a nechám kvasit s koprem a kořením ve slaném nálevu jako rychlokvašky,výborná je též naložená v octě.Do smaženice dávám kvůli vůni tak 3-5kusů podle velikosti.Na rozkládajících kloboucích cizopasí velmi vzácný kukmák cizopasný-Volvariella surrecta.
ZÁMĚNY-Strmělka kyjonohá-Clitocybe cavipes,jedlá,třeň více kyjovitý,
vůně nevýrazná
Strmělka šedoplstnatá-Clitocybe alexandrii-žluté lupeny,klobouk více stlačený,vzácná
Závojenka olovová-Entoloma sinuatum-časnější doba výskytu,lupeny ve stáří masově červené,teplé bučiny a doubravy.
Strmělka mlženka z celého rodu nemá typicky nálevkovitý klobouk,jeden ze znaků pro rod Clitocybe.
Kdo si zafixuje její specifickou vůni může ji sbírat bez obav.
|
101.73 kB |
|
plodnice klasického tvaru Bechlín18.11.05-bučina |
|
|
|
12.jpg |
|
107.31 kB |
|
dospělá plodnice s mohutně vyvinutým třeněm-Bechlín-18.11.05
bučina |
|
|
|
11.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 06. listopadu 2006 8:53 |
|
|
Já bych jen vážně dal pozor na tu záměnu s kyjonohou ... zvláště u těch plodnic s kyjovitou nohou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Mirek Vondráček
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 11. listopadu 2006 15:18 |
|
|
Mlženka to je. Údajně je dobrá ve sladkokyselém nálevu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vojta
|
Zaslal: so 11. listopadu 2006 20:12 Předmět: Strmělka mlženka |
|
|
Já ji seberu také,i když mě,jako ostatním trochu vadí její silné aroma.Ale to po chvíli vaření se zmenší.Máme ji vyzkoušenou v sladkokyselém nálevu s čirůvkou fialovou a se zeleninou a je to dobré.Nebo na slanině a pepři,ale také se směsí dalších hub(jedlých)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 9:11 |
|
|
Já našel jednu velmi kyjonohou spolu s méně kyjonohými ... přišlo mi, že se hustotou lupenů od mlženek liší na první pohled ... jenže letos se nějak né a né dostat na ta místa, sebrat je obě a vyfotit vedle sebe a pokusit se hustotu lupenů nějak vyčíslit
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
Zaslal: po 13. listopadu 2006 22:09 |
|
|
Ja si nemuzu pomoct.. furt se sem chodim koukat na tu Krakenovu strmelku.. a porad mi to nesedi.. i nektere jine tu maji pekne vypecenou nohu.. dneska jsem mlzenek potkala tak 40, z toho tak jen 4-5 meli naspodu vyrazneji buclaty tren..
_________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 16. listopadu 2006 6:59 |
|
|
Vypadá to hezky, Čarodějko, akorát nevím, co na ty "toadstools" bude říkat pan manžel (pokud ses tedy do GB provdala, pokud jsi tam na studiích či za prací, je to jasný )
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
|
Zaslal: čt 16. listopadu 2006 10:37 |
|
|
no... toadstools oni tu nejedi.. jeste jsem teda osobne nepotkala anglana, co by jedl "divoke houby" .. ty jsou podle vetsiny obyvatel minimalne tohohle mesta jedovaty!
... kdybych s nejakym anglicakem zila, asi by trpel jako pes! :O))) ve spajzu vsude nalozene houby, mrazak plny hub, sklenice se susenyma na kazde policce.. a jestli si nekdy toho myho frantika vezmu, budou i na svatebni tabuli!
_________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
|
|