Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Clitocybe nebularis - Strmělka mlženka
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 30. listopadu 2005 23:41
  Předmět: Clitocybe nebularis - Strmělka mlženka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Strmělka mlženka-Clitocybe nebularis
SYN.Lepista n.,Clitocybe avallanea,C.stenonophylla
KLOBOUK-až 15cm,polokulovitý,pak sklenutý,mírně vyhrblý s podvinutým okrajem,v dospělosti plochý až mírně vmáčklý.Barva popelavě šedá až popelavě hnědá,pokryta šedobílím ojíněním.
LUPENY-husté,nízké,bílé,později okrově žluté,sbíhavé na třeň.
TŘEŇ-bílý,našedlý,vláknitý na bázi kyjovitý.Někdy masitý,tlustýve stáří vatovitě vycpaný,někdy slabší,vodnatý,měkký,dutý.Podle mne je to podle výskytu,v lesích jehličnatých nacházím plodnice s masitým a mohutným třeněm,smíšené a louky,třeň bývá tenší a dutý stářím.
DUŽNINA-bílá,bělavá,vůně zpočátku moučná pak intenzivní a specifické aroma pro tuto strmělku.Chuť,příjemná,nasládlá,někdy mírně nakyslá.
V.PRACH-bílý
VÝSKYT-srpen-listopad,jehl.list.sm.lesy,háje ,parkyvelmi hojná,ráda roste v čarodějných kruzích.
VÝZNAM-jedlá,vhodná do směsí menší množství,silně aromatická.Komu je její specifická vůně nepříjemná,nebo má slabší žaludek neměl by ji používat může vyvolat zažívací potíže.Já ji osobně povařuji a nechám kvasit s koprem a kořením ve slaném nálevu jako rychlokvašky,výborná je též naložená v octě.Do smaženice dávám kvůli vůni tak 3-5kusů podle velikosti.Na rozkládajících kloboucích cizopasí velmi vzácný kukmák cizopasný-Volvariella surrecta.
ZÁMĚNY-Strmělka kyjonohá-Clitocybe cavipes,jedlá,třeň více kyjovitý,
vůně nevýrazná
Strmělka šedoplstnatá-Clitocybe alexandrii-žluté lupeny,klobouk více stlačený,vzácná
Závojenka olovová-Entoloma sinuatum-časnější doba výskytu,lupeny ve stáří masově červené,teplé bučiny a doubravy.
Strmělka mlženka z celého rodu nemá typicky nálevkovitý klobouk,jeden ze znaků pro rod Clitocybe.
Kdo si zafixuje její specifickou vůni může ji sbírat bez obav.

101.73 kB    
plodnice klasického tvaru Bechlín18.11.05-bučina
12.jpg
   12.jpg

107.31 kB    
dospělá plodnice s mohutně vyvinutým třeněm-Bechlín-18.11.05
bučina
11.jpg
   11.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 04. listopadu 2006 18:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přidám další - tentokrát trochu tmavší plodnice ...

132.01 kB    
Praha - obora Hvězda 4.11.2006
strmelka 1.jpg
   strmelka 1.jpg

118.2 kB    
strmelka 2.jpg
   strmelka 2.jpg

81.43 kB    
strmelka 3.jpg
   strmelka 3.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 05. listopadu 2006 0:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Po shlédnutí Pantátových mlženek musím jako vždy dát MK zapravdu. Jsou to ty samé jako ty moje z 25. října a můžu je sem tedy klidně taky dát. Smile

144.99 kB    
25. 10 Útočiště
DSC01117.JPG
   DSC01117.JPG

149.15 kB    
DSC01118.JPG
   DSC01118.JPG
Horst

PříspěvekZaslal: ne 05. listopadu 2006 11:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jedny určené MK taky přidám

94.76 kB    
Už jsem jí dával do tématu krušné hory.
Strmělka  mlženka.jpg
   Strmělka mlženka.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 8:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych jen vážně dal pozor na tu záměnu s kyjonohou ... zvláště u těch plodnic s kyjovitou nohou Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
witch

PříspěvekZaslal: po 06. listopadu 2006 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tuhle jsem snedla v gulasovce :O).. a ani to nobolelo.. Smile v te spouste koreni je jeji chut i vune v pohode..

118.26 kB    
Birmingham UK, 11/2006
strmelka mlz.JPG
   strmelka mlz.JPG

Mirek Vondráček

PříspěvekZaslal: pá 10. listopadu 2006 17:55
  Předmět: Strmělka mlženka

Ahoj všichni,mám prosbičku.Každý rok se učím nějaké nové jedlé druhy.Teď jsem našel v listnatém,na okraji tuto houbičku.Mám podezření na mlženku.Můžete mi někdo poradit a jak ji nejlíp využít?Vím,že je tady kuchařka,ale tato houba je do kuchyně asi trochu atypická,tedy jestli je to vůbec ona mlž.Všem děkuju

44.95 kB    
Strmělka snad 013.jpg
   Strmělka snad 013.jpg

52.99 kB    
Lupeny a třeň.jpg
   Lupeny a třeň.jpg

48.9 kB    
Trs strmělek-klobouky.jpg
   Trs strmělek-klobouky.jpg
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 11. listopadu 2006 15:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mlženka to je. Údajně je dobrá ve sladkokyselém nálevu.
Vojta

PříspěvekZaslal: so 11. listopadu 2006 20:12
  Předmět: Strmělka mlženka

Já ji seberu také,i když mě,jako ostatním trochu vadí její silné aroma.Ale to po chvíli vaření se zmenší.Máme ji vyzkoušenou v sladkokyselém nálevu s čirůvkou fialovou a se zeleninou a je to dobré.Nebo na slanině a pepři,ale také se směsí dalších hub(jedlých) Laughing
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 12. listopadu 2006 18:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. listopadu 2006 8:53 Bob napsal:
Já bych jen vážně dal pozor na tu záměnu s kyjonohou ... zvláště u těch plodnic s kyjovitou nohou Smile

V sobotu jsem viděl i velmi typické (i když už starší a okousané) strmělky kyjonohé a byly opravdu hodně kyjonohé. Takže si dnes troufám tvrdit, že jediná trochu podezřelá fotka mi přijde snad ta druhá JETHROva ...

Ještě přidám 2 klasické mlženky:

107.74 kB    
Štěchovice 11.11.2006
mlzenka 1.jpg
   mlzenka 1.jpg

121.23 kB    
Štěchovice 11.11.2006
mlzenka 2.jpg
   mlzenka 2.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. listopadu 2006 9:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já našel jednu velmi kyjonohou spolu s méně kyjonohými ... přišlo mi, že se hustotou lupenů od mlženek liší na první pohled ... jenže letos se nějak né a né dostat na ta místa, sebrat je obě a vyfotit vedle sebe a pokusit se hustotu lupenů nějak vyčíslit Sad
witch

PříspěvekZaslal: po 13. listopadu 2006 22:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ja si nemuzu pomoct.. furt se sem chodim koukat na tu Krakenovu strmelku.. a porad mi to nesedi.. i nektere jine tu maji pekne vypecenou nohu.. dneska jsem mlzenek potkala tak 40, z toho tak jen 4-5 meli naspodu vyrazneji buclaty tren..
witch

PříspěvekZaslal: st 15. listopadu 2006 12:02
  Předmět: Re: Strmělka mlženka

so 11. listopadu 2006 19:12 Vojta napsal:
Máme ji vyzkoušenou v sladkokyselém nálevu s čirůvkou fialovou a se zeleninou a je to dobré.

tak jsem zkusila! ... vrazila jsem tam feferonku pro jistotu.. tak doufam, ze to bude dobrota! Smile

71.29 kB    
zavarene hubky.JPG
   zavarene hubky.JPG

Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 16. listopadu 2006 6:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to hezky, Čarodějko, akorát nevím, co na ty "toadstools" bude říkat pan manžel (pokud ses tedy do GB provdala, pokud jsi tam na studiích či za prací, je to jasný Smile )
witch

PříspěvekZaslal: čt 16. listopadu 2006 10:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no... toadstools oni tu nejedi.. jeste jsem teda osobne nepotkala anglana, co by jedl "divoke houby" .. ty jsou podle vetsiny obyvatel minimalne tohohle mesta jedovaty! Laughing Laughing
... kdybych s nejakym anglicakem zila, asi by trpel jako pes! :O))) ve spajzu vsude nalozene houby, mrazak plny hub, sklenice se susenyma na kazde policce.. a jestli si nekdy toho myho frantika vezmu, budou i na svatebni tabuli! Smile

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru