Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kouzelné kolíčky
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Máte osobní nebo aspoň zprostředkované zkušenosti s pěstováním hub pomocí kouzelných kolíčků?:
Ne, ale zajímá mě to
30%
 30%  [ 6 ]
Ano, stojí to za to
20%
 20%  [ 4 ]
Ano, není to vůbec k ničemu
35%
 35%  [ 7 ]
Chystám se to zkusit
15%
 15%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 20

Autor Zpráva
Horst

PříspěvekZaslal: út 01. srpen 2006 18:15
  Předmět: Kouzelné kolíčky
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám dotaz na všechny pěstitele, mohli bychom z toho udělat takový malý houboprůzkum: Zkoušeli jste pěstovat jakýkoli druh pomocí tzv. kouzelných kolíčků? S jakými výsledky atd.

Sám se na to chystám, takže bych uvítal info + jakékoli zkušenosti.

Naposledy upravil Horst dne st 17. ledna 2007 13:57, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 02. srpen 2006 5:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukni se do tématu Hlívy doma - Pepas tam o nich píše...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 02. srpen 2006 7:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky se Horste koukni do Nápovědy, zejména na téma Jak vytvořím anketu? ... třeba ten svůj průzkum zatraktivníš Wink
SUPERTRUPIK
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 08. srpen 2006 19:24
  Předmět: Re: Kouzelné kolíčky

út 01. srpen 2006 19:15 Horst napsal:
Mám dotaz na všechny pěstitele, mohli bychom z toho udělat takový malý houboprůzkum: Zkoušeli jste pěstovat jakýkoli druh pomocí tzv. kouzelných kolíčků? S jakými výsledky atd.

Skvělé na pšstování ve dřevě (špalky a větve).Zkoušel jsem hlívu intevzivně na slámě a dalo se to. Když doplodila , tak jsem recy¨kloval a pak ty již použité kolíky nacpal do dřeva.
Vychytávka co?
Jurášek

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 9:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nechci prudit, ale s kolíčky mám né že nedobrou, ale spíše zajímavou zkušenost. Loni v září jsem nakolíkoval špalek ořechu Hlívou miskovitou. Špalek byl zčerstva 2,5 měsíce starý po skácení stromu, 18cm v průměru a 52cm vysoký. Uložil jsem jej do PE pytle do komory kde je cca 18 stupňů teplota a nechal jej tam do dubna. V dubnu jsem jej vytáhl na balkón a postavil jsem ho do misky s vodou ať natahuje vlhkost. Podotýkám, že byl obrostlý myceliem. Měsíc se nedělo nic a ejhle koncem května první plodnice !!! Za tři dny byly větší a koukám jak z jara a nebyla to Hlíva miskovitá, ale Šupinovka zhoubná Smile
Teď je podzim, špalek je na balkóně, z horního řezu roste Šupinovka a zespod začala růst Penízovka sametonohá. Vážení, tak kde soudruzi z NDR udělali chybu ? Very Happy
Mimochodem až Penízovka kapánek vzroste, vložím zde foto.

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 11:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Laughing Laughing Laughing
InKaso

PříspěvekZaslal: út 14. listopadu 2006 19:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když se "infikuje" sláma ušlechtilou houbou, nejprve se má sláma spařit. Možná by se mělo něco podobného provést i se špalky.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jurášek

PříspěvekZaslal: so 18. listopadu 2006 22:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak tady dávám slíbené foto ořechového špalku naočkovaného Hlívou miskovitou, kterou ovšem nahradila Šupinovka zhoubná a Penízovka sametonohá.

138.55 kB    
Všimněte si, že penízovka roste zespodního řezu, kde se drží více vlhkosti, kdežto Šupinovka roste nahoře.
Cca uprostřed jde vidět zatlučený očkovací kolík...
Špalek.JPG
   Špalek.JPG

83.55 kB    
Penízovka ...
Penízovka detail.JPG
   Penízovka detail.JPG

Jurášek

PříspěvekZaslal: so 18. listopadu 2006 22:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě detail Šupinovky jsem zabudol přidat, tak zde jest...chuděra to má již za sebou

128.69 kB    
Šupinovka.JPG
   Šupinovka.JPG

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 18. listopadu 2006 22:47 Jurášek napsal:
Tak tady dávám slíbené foto ořechového špalku naočkovaného Hlívou miskovitou, kterou ovšem nahradila Šupinovka zhoubná a Penízovka sametonohá.

Koukám, že nemáš špalek v zemi, ale na kamenné dlažbě.... není to moc "nasucho"? Já mám špalek napůl v zemi a je komplet pokrytý bílým podhoubím hlívy, bohužel jsem zjistil, že mi všechno hned za mlada sežere nějaká havěť, pravděpodobně slimáci, nebo myši.
Jurášek

PříspěvekZaslal: po 20. listopadu 2006 13:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Měl jsem ho postavený v misce s vodou, ale chtěl jsem jej na podzim dát do sklepa a tak cca 14 dní ve vodě není, no a právě v tuto dobu tam vyrostly Penízovky.
Horst

PříspěvekZaslal: st 17. ledna 2007 14:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dostal jsem pytlík s Hlívou ústřičnou takže se chystám na pokus. zatím jsem ve fázi zjišťování podrobností, pokud máte něco k tématu anebo jste někdy zkoušeli přidejte radu, (dřevo, jak staré, kdy vrtat Laughing , jak uložit atd.)
Hledám teprve do čeho to navrtám a asi to stejnak budu dělat na jaře, takže ještě je čas vyvarovat se chyb.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 17. ledna 2007 14:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už jsem o tom něco psal, ale shrnul bych to asi takhle:

- v závětří, já to samozřejmě nacpal na návětrnou stranu a hlívy mi rostly jen u země na závětrné straně špalků
- znepřístupnit škůdcům, to co mi tam vyrostlo, hned za mlada ožraly "lesní" myši, takový ty co na sýr nechytíš, ale oříšky a asi taky houby jim jedou. No a samozřejmě jsem tam načapal i pár slimáků.
- dřevo čerstvý, ničím nenapadený. Dostal jsem špalík, byl krásně bílej, hezky prorůstal, ale pak se tam objevilo něco zelenýho a po pár týdnech to bylo v háji zelenym ... tedy celý zelený.
Baba Jaga
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. ledna 2007 3:30

út 01. srpen 2006 18:15 Horst napsal:

Kouzelné kolíčky jsou vynikajícím tržním artiklem. Za pár korun materiálu, můžete snadno nadělat pár stovek. Výrobcům to můžu vřele doporučit, ale kupujího bych raději varoval. Když jsem je zkoušel, dopadlo to špatně. Většina se mi nechytila, a to co se chytlo za moc nestálo. Zlatá klasická zrnová sadba, ze kterou mám zkušenosti dobré, a vyjde mnohonásobně levněji.

dědoušek

PříspěvekZaslal: čt 18. ledna 2007 5:38

Mám ty samé zkušenosti,zrno je zrno daleko rychleji prorůstá a úroda je několikanásobná.dědoušek
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru