Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: po 08. ledna 2007 9:29 Předmět: Re: Co je tohle za jehnědku? |
|
|
Na samčích jehnědách lísky roste Ciboria coryli - jehnědka lísková
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 08. ledna 2007 9:42 |
|
|
tutovka? Dle čeho ji poznat od ostatních? Jirka ji sebral a případně zkoukne pod mikroskopem.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 08. ledna 2007 10:01 |
|
|
Bobmbová stránka! Příspěvknul jsem jí i do fóra Mykologie. Dík za navedení ... snad k něčemu bude
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 14. ledna 2007 16:49 |
|
|
Tož já jsem ji přesunul do Atlasu diskuse ... snad to Jirka potvrdí. Každopádně jsem ji včera hledal pod několika statnými lískami v okolí Libušína (KL), blízko haldy ... ani ťuk. Ale i na té milé byly jen na kousku plochy pod keřem a na většině nikoli.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: so 03. února 2007 14:55 |
|
|
Tož jsem se právě vrátil z pochůzky po Vinařické hoře. Je to asi můj nejbližší kopec, který by se dal počítat mezi kopce středohoří, když už né polohou, tak alespoň geologií - tedy alespoň si to tak maluji já Je to kopec sopečného původu. Doufal jsem v nějaké mumifikované hvězdovky, ale i palečky a podobně - však víte co toho teď roste No, krom kržatek zimních mne uvítala na kopci pouze jednědka lísková. Nevím, jestli je to ona, jen soudím z toho, že rostly nedaleko lísky na jejich starých jehnědách. Poznámkou budiž, že někdy jsem tu jehnědu nedohledal, a vypadalo to jako by rostla ze země, ale měly značně dlouhý "třeň" (řekl bych až 2 cm) a tak byly jehnědy schovány asi pod povrchem. Plodnic bylo všude značné množství. Od malých téměř kulovitých s průměrem okolo 1-2 mm, až po giganty dosahujících průměru 7-8 mm (viz. fotografie). Některé byly zcela "otevřené-rozložené" a tak netvořili kalíšky, ale spíše "placky na stopce". Barvy byly světle béžové až výrazně tmavší, do hněda. Rozložené plodnice měli barvu velmi světle béžovou až pleťovou. Mladší plodnice, u kterých byl patrný původní kulovitý tvar měli lem-okraj zřetelně světlejší, či spíše bílý. Zajímavé bylo, že jehnědky nebyly přímo pod keřem, ale vedle. Keř rostl na stráni a vítr asi často duje směrem od lísky vzhůru a tam mezi kamením zůstávají jehnědy zachyceny mezi kamením a poslušně čekají, až se jehnědky ubytují. Z pohledu z boku pak člověk snadno došel k paradoxnímu tvrzení, že jehnědky nerostou pod lískou, ale nad ní
|
195.17 kB |
|
3.2.2007, Vinařická hora (KL), pod lískou, průměr plodnice 8 mm. (c) Bob |
|
|
|
Jehnedka_Liskova.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: ne 04. února 2007 21:46 |
|
|
Vzhledem k tomu, že ji v "okolí domu" najít pod lískou ne a ne ... Vnucuje se mi otázka, jestli tahle houbička nemá ráda výhradně "vyvřeliny" a nikoli opuku. Nacházíte jí i na opuce a vápenci?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
Zaslal: út 06. února 2007 22:14 |
|
|
04. února 07, 21:46 Bob napsal: |
Vzhledem k tomu, že ji v "okolí domu" najít pod lískou ne a ne ... Vnucuje se mi otázka, jestli tahle houbička nemá ráda výhradně "vyvřeliny" a nikoli opuku. Nacházíte jí i na opuce a vápenci? |
Viděl jsem ji i na vápenci...
Když o to tak uvažuju tak vlastě jen dvakrát na vápenci a jednou +- na opuce. Tedy pokud to byla ona, nesbíral jsem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 07. února 2007 8:54 |
|
|
Dík. Budu ji tedy hledat nadále i na "vápenci"
V tom ANTONÍNovi se píše, že roste na starých lískových oříšcích ... o tom, že roste na jehnědách nic. Vždy jsem ji viděl buď na jehnědách a nebo "na zemi". Viděl jste jí někda na oříšcích?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
Zaslal: st 07. února 2007 9:43 |
|
|
07. února 07, 8:54 Bob napsal: |
Dík. Budu ji tedy hledat nadále i na "vápenci"
V tom ANTONÍNovi se píše, že roste na starých lískových oříšcích ... o tom, že roste na jehnědách nic. Vždy jsem ji viděl buď na jehnědách a nebo "na zemi". Viděl jste jí někda na oříšcích? |
Vždycky jen na jehnědách.
Podle http://biologi.uio.no/bot/ascomycetes/Sclero.key.html na jehnědách lísky roste ještě Ciboria caucus (která se podle výše uvedeného zdroje liší od C. ametacea je v substrátě a asi v barvě). Tak nevevím mohla to být i ona
BTW: Po tom Antonínovi jsem se díval a nikde ho neměli
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 12. února 2007 9:30 |
|
|
Tož včera jsem ji v Mimoni (CL) našel pod pokácenou lískou na naší zahradě - trávník nad pískovcovým podložím. Byla tam jediná, ale za to macek, který měl v průměru 12 mm !!! Plodnička již byla trochu unavená - třeň byl zčernalý. Sebral jsem ji - snad ji dostanu pod mikroskop a potvrdím identitu.
Dodejme, že pod kopcem, asi 20 metrů jsem pod "keřovitou" olší našel asi kolegyni J. Olšovou.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen