Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Ciboria coryli - Jehnědka lísková
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 08. ledna 2007 9:16
  Předmět: Ciboria coryli - Jehnědka lísková
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Lze si tipnout na správnou? Rostla na jehnědě pod lískou. Ty na fotce mají průměr "kalíšku" 5-6 mm, ale byl tam i kousek co měl kolem 1 cm.

143.26 kB    
7.1.2007, Milá (LN), pod lískou na jehnědě. (c) Bob
PodLiskou.jpg
   PodLiskou.jpg

195.25 kB    
PodLiskou02.jpg
   PodLiskou02.jpg

193.7 kB    
PodLiskou03.jpg
   PodLiskou03.jpg

Naposledy upravil Bob dne ne 14. ledna 2007 16:46, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. ledna 2007 9:29
  Předmět: Re: Co je tohle za jehnědku?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na samčích jehnědách lísky roste Ciboria coryli - jehnědka lísková
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 08. ledna 2007 9:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tutovka? Dle čeho ji poznat od ostatních? Jirka ji sebral a případně zkoukne pod mikroskopem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 08. ledna 2007 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

kKíč na určování jehnědek:
http://biologi.uio.no/bot/ascomycetes/Sclero.key.html
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 08. ledna 2007 10:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobmbová stránka! Příspěvknul jsem jí i do fóra Mykologie. Dík za navedení ... snad k něčemu bude Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 14. ledna 2007 16:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož já jsem ji přesunul do Atlasu diskuse ... snad to Jirka potvrdí. Každopádně jsem ji včera hledal pod několika statnými lískami v okolí Libušína (KL), blízko haldy ... ani ťuk. Ale i na té milé byly jen na kousku plochy pod keřem a na většině nikoli.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 03. února 2007 14:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož jsem se právě vrátil z pochůzky po Vinařické hoře. Je to asi můj nejbližší kopec, který by se dal počítat mezi kopce středohoří, když už né polohou, tak alespoň geologií - tedy alespoň si to tak maluji já Smile Je to kopec sopečného původu. Doufal jsem v nějaké mumifikované hvězdovky, ale i palečky a podobně - však víte co toho teď roste Smile No, krom kržatek zimních mne uvítala na kopci pouze jednědka lísková. Nevím, jestli je to ona, jen soudím z toho, že rostly nedaleko lísky na jejich starých jehnědách. Poznámkou budiž, že někdy jsem tu jehnědu nedohledal, a vypadalo to jako by rostla ze země, ale měly značně dlouhý "třeň" (řekl bych až 2 cm) a tak byly jehnědy schovány asi pod povrchem. Plodnic bylo všude značné množství. Od malých téměř kulovitých s průměrem okolo 1-2 mm, až po giganty dosahujících průměru 7-8 mm (viz. fotografie). Některé byly zcela "otevřené-rozložené" a tak netvořili kalíšky, ale spíše "placky na stopce". Barvy byly světle béžové až výrazně tmavší, do hněda. Rozložené plodnice měli barvu velmi světle béžovou až pleťovou. Mladší plodnice, u kterých byl patrný původní kulovitý tvar měli lem-okraj zřetelně světlejší, či spíše bílý. Zajímavé bylo, že jehnědky nebyly přímo pod keřem, ale vedle. Keř rostl na stráni a vítr asi často duje směrem od lísky vzhůru a tam mezi kamením zůstávají jehnědy zachyceny mezi kamením a poslušně čekají, až se jehnědky ubytují. Z pohledu z boku pak člověk snadno došel k paradoxnímu tvrzení, že jehnědky nerostou pod lískou, ale nad ní Laughing Laughing Laughing

195.17 kB    
3.2.2007, Vinařická hora (KL), pod lískou, průměr plodnice 8 mm. (c) Bob
Jehnedka_Liskova.jpg
   Jehnedka_Liskova.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 04. února 2007 21:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzhledem k tomu, že ji v "okolí domu" najít pod lískou ne a ne ... Vnucuje se mi otázka, jestli tahle houbička nemá ráda výhradně "vyvřeliny" a nikoli opuku. Nacházíte jí i na opuce a vápenci?
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 06. února 2007 22:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

04. února 07, 21:46 Bob napsal:
Vzhledem k tomu, že ji v "okolí domu" najít pod lískou ne a ne ... Vnucuje se mi otázka, jestli tahle houbička nemá ráda výhradně "vyvřeliny" a nikoli opuku. Nacházíte jí i na opuce a vápenci?

Viděl jsem ji i na vápenci...
Když o to tak uvažuju tak vlastě jen dvakrát na vápenci a jednou +- na opuce. Tedy pokud to byla ona, nesbíral jsem Confused
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 07. února 2007 8:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dík. Budu ji tedy hledat nadále i na "vápenci" Smile

V tom ANTONÍNovi se píše, že roste na starých lískových oříšcích ... o tom, že roste na jehnědách nic. Vždy jsem ji viděl buď na jehnědách a nebo "na zemi". Viděl jste jí někda na oříšcích?
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 07. února 2007 9:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

07. února 07, 8:54 Bob napsal:
Dík. Budu ji tedy hledat nadále i na "vápenci" Smile

V tom ANTONÍNovi se píše, že roste na starých lískových oříšcích ... o tom, že roste na jehnědách nic. Vždy jsem ji viděl buď na jehnědách a nebo "na zemi". Viděl jste jí někda na oříšcích?

Vždycky jen na jehnědách.
Podle http://biologi.uio.no/bot/ascomycetes/Sclero.key.html na jehnědách lísky roste ještě Ciboria caucus (která se podle výše uvedeného zdroje liší od C. ametacea je v substrátě a asi v barvě). Tak nevevím mohla to být i ona

BTW: Po tom Antonínovi jsem se díval a nikde ho neměli Sad
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 9:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tož včera jsem ji v Mimoni (CL) našel pod pokácenou lískou na naší zahradě - trávník nad pískovcovým podložím. Byla tam jediná, ale za to macek, který měl v průměru 12 mm !!! Plodnička již byla trochu unavená - třeň byl zčernalý. Sebral jsem ji - snad ji dostanu pod mikroskop a potvrdím identitu.
Dodejme, že pod kopcem, asi 20 metrů jsem pod "keřovitou" olší našel asi kolegyni J. Olšovou.
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 10:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tentokrát z pískovce, podle vegetace asi dost kyselého.

170.6 kB    
PR Holý vrch, bor, lísková jehněda, 10.2.07, (c)gekko13
Ciboria_coryli.jpg
   Ciboria_coryli.jpg

167.75 kB    
PR Holý vrch, bor, lísková jehněda, 10.2.07, (c)gekko13
Ciboria_coryli2.jpg
   Ciboria_coryli2.jpg
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 17. února 2007 19:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když nebyl ohnivec zimní, tak jsem si vyfotil aspoň tu jehnědku lískovou ...

180.8 kB    
Manětínsko 17.2.2007
jehnedka 1.jpg
   jehnedka 1.jpg

187.51 kB    
Manětínsko 17.2.2007
jehnedka 2.JPG
   jehnedka 2.JPG
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 19. února 2007 21:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky přispěju svojí jehnědkou do mlýna

232.95 kB    
Jehnědka lísková, Perštejn, 18.2.2007, líska
P1000855.jpg
   P1000855.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru