Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 9:34 Předmět: Focení na skeneru |
|
|
Chtěl bych upozornit na jednu ne úplně známou a obvyklou možnost jak pořídit dokumentační fotky bez foťáku. Řada stolních skenerů má docela velkou (až překvapivě) hloubku ostrosti. Trojrozměrné objekty, skenované normálně položené na skle skeneru a přikryté kusem papíru nebo látky vypadají často docela dobře a to včetně detailů. Rozhodně se nejedná o umělecké fotky, ale dobré dokumentační obrázky.
Já sám jsem dosud houby neskenoval. Toto skenování jsem ale ve velké míře používal na dokumentaci mineralogických vzorků. Dokonce máme takto pořízenou čast dokumentace v našem mineralogickém muzeu.
Ne každý skener ale poskytuje stejně dobré výsledky. Teďka mám laciný HP 3970 a ten není nic moc. Předtím, dokud v něm neodešla lampa jsem používal nějaký dražší HP a ten byl vynikající. Na typ si již nevzpomínám.
Skenování u hub používá M. Novotný. Řada takto vytvořených obr. má na www.nahuby.sk. Je to tam v této galerii:
http://www.nahuby.sk/sk/sources/galeria_uzivatela.php?galeria_id=363&uzivatel_id=65
A musím říci, že se jedná o nepřekonatelné dokumentační obrázky. Např. atlas z techto obrázků by byl naprosto excelentně dokonalý.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 9:45 |
|
|
Souhlas, už jsem s tím chtěl taky párkrát začít ... no snad časem Ono je to přeci jen hodně práce Ta hloubka ostrosti (DOF) mne taky překvapila. Jinak rozlišení a tedy kvalita detailů je oslnivá, ale zcela očekávaná! Skener si lze tak trochu představit jako velký čip o daném rozměru a rozlišení ... A4 scaner je dejme tomu cca. 8*12 palců což při nativním rozlišení 600 dpi v každém směru (a jsou i 2400 dpi a více) ... je to "jako čip" 8*12*600*600 = 34 Mpix, 8*12*1200*1200 = 138 MPix ?!?!?!?! No možná je moje úvaha hloupost
Naposledy upravil Bob dne st 17. ledna 2007 10:40, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 10:04 |
|
|
Myslím, že to není až taková hloupost. Jediný problém je, že když si kupuješ skener, tak naprosto nevíš, jak se bude chovat. Tedy jakou hloubku ostrosti vlastně kupuješ s tím skenerem. Ten co mám teď byl za pár šupů a kvalita tomu odpovídá. Vykazuje v oblastech mimo plochu skla trochu řádkový rozklad.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 11:45 |
|
|
pekne fotky z toho scanneru, uz jsem o tom slysel ale ze by to bylo tak dobry, to jsem tedy nevedel...
jinac peknej skoryl, do sutraku jsem drive dost delal, to potesilo...
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
InKaso
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 12:09 |
|
|
Jelikož je moje domácí tiskárna těsně před smrtí a před každým použitím musím provádět oživovací pokusy, rozhodl jsem se koupit multifunkční tiskárnu s kopírkou a se skenerem. Poraďte mi, který parametr je pro skenování hub důležitý ( velká hloubka ostrosti ) a jaké minimální parametry by pro tento účel měl mít scaner. Na trhu je mým favoritem Canon PIXMA MP 460.
Pokud se týká nascanovaného turmalínu je zaostření a prokreslení v popředí opravdu pěkné. S hloubkou ostrosti to už tak slavně nevidím. Zkuste zde umístit nějaké snímky, u kterých si myslíte, že je vysoká hloubka ostrosti.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 12:39 |
|
|
Já tu tedy těch šutráků ze skeneru dám ještě několik. Musím rozumně, neboť jich mám několik tisíc.
S výběrem skeneru ohledně skenování hub nemůžu skoro vůbec poradit. Ona se totiž ta hloubka ostrosti u skenerů vůbec nikde neuvádí, tak že kupuješ pověstného zajíce v pytli. Výrobci vůbec nepočítají s tím, že někdo bude znásilňovat skenery skenování prostorových objektů . S tím se dá jedině experimentovat. Když ale více lidí zkusí něco naskenovat a porovná se výsledek, tak si snad vybereš.
Ještě k té hloubce ostrosti. Je jasné, že hloubka ostrosti u skeneru se nemůže rovnat foťáku s pořádnou clonou. Přesto se hloubka ostrosti počítá v centimetrech a ne v milimetrech, jak by člověk předpokládal. Navíc rozostření ve vzdálenějších částech bývá pěkně pozvolné, nenásilné.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 13:04 |
|
|
Jenom abych získal představu o technice scanování prostorových předmětů. To jako na to dám např. houbu, celý to přiklopím krabicí a ono se to nascanuje ???? A co to dělá na pozadí???
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 13:10 |
|
|
17. ledna 07, 13:04 Pantáta napsal: |
Jenom abych získal představu o technice scanování prostorových předmětů. To jako na to dám např. houbu, celý to přiklopím krabicí a ono se to nascanuje ???? A co to dělá na pozadí??? |
Normálně položíš houbu na sklo skeneru, něčím to přikryješ a naskenuješ. Krabice je zbytečná, stačí bílý nebo lépe šedý papír. Já jsem používal normální papír A4, ale tmavší pozadí by bylo pěknější.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 13:28 |
|
|
S tím pozadím existují dvě varianty:
Bílá - pokud se to přikryje papírem, je tam ale potřeba dát bacha na to, aby byl pokudmožno vodorovně, jinak to dělá paseku s intenzitou odrazu světla od pozadí. Typicky když je tam houba, je volně položený papír většinou šikmo a to způsobí, že v oblasti třeně je pozadí přesvětlené a u klobouku šedivé. Ideální by asi bylo nějaké víko od krabice s vyšším okrajem vystlané něčím bílým.
Černá - skenováno potmě a bez víka. Jen se blízko nad scannerem nesmí nic vyskytovat, dělá to šmouhy, ale ty se díky vysokému kontrastu s osvětleným objektem dají lehce vymazat, např. ve Photoshopu. Velká nevýhoda je, že to veme jakékoliv smítko na skle. Výhoda je, že tam nejsou žádné stíny a můžete si tam snadno naeditovat pozadí jaké chcete, nebo naopak objekt "ze tmy" snadno vyříznout pro další úpravy.
Tadyhle jsou nějaké skenovací pokusy z minulosti.
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=165
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=8027#8027
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 13:56 |
|
|
Inkaso ... taková drobnost ... ten scaner u té tiskárny bude jisto jistě "protahovací" nebo-li nic jiného než tloušťku papíru tam nenarveš. Na houby to chce takový ten klasický scaner.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 14:00 |
|
|
st 17. ledna 2007 13:56 Bob napsal: |
Inkaso ... taková drobnost ... ten scaner u té tiskárny bude jisto jistě "protahovací" nebo-li nic jiného než tloušťku papíru tam nenarveš. Na houby to chce takový ten klasický scaner. |
Takový ucho jidášovo by třeba nascanovat šlo - a vyjelo by z válců už hezky upečený ke konzumaci
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: st 17. ledna 2007 14:08 |
|
|
st 17. ledna 2007 13:56 Bob napsal: |
Inkaso ... taková drobnost ... ten scaner u té tiskárny bude jisto jistě "protahovací" nebo-li nic jiného než tloušťku papíru tam nenarveš. Na houby to chce takový ten klasický scaner. |
Toho bych se nebál, levnější multifunkční zařízení mají klasickou odklápěčku a ta dražší maji sice podavač, který tam ty stránky protahuje, ale odklopit to jde také. Diskutabilní by mohlo být to, zda to půjde pustit, když se to nezavře. Sólo protahovací scanner jsem viděl jen párkrát a to byly obludy na velké formáty A3 až A0.
Jak píše Pantáta, bylo by to dobré i na pořízení herbáře ... nebo spíš "houbáře"
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|