Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Lupo Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 09. února 2007 0:41 |
|
|
Divné, ale u mě to nefunguje. Dám rozsah barev, vyberu modré, a napíše mi to, že "nebyly vybrané žádné obrazové body", anebo "žádné obr. body nejsou vybrané z více než 50%, hranice výběru nebudou vidět". Mám snad někde něco špatně nastaveno?
Jinak já jsem to řešil podobně, ale patrně s horším výsledkem - Obraz Přizpůsobit Nahradit barvu kapátkem ťuknout do modré ve fotografii S-sytost směrem doleva...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 09. února 2007 8:11 |
|
|
09. února 07, 0:41 Martin Kříž napsal: |
Divné, ale u mě to nefunguje. Dám rozsah barev, vyberu modré, a napíše mi to, že "nebyly vybrané žádné obrazové body", anebo "žádné obr. body nejsou vybrané z více než 50%, hranice výběru nebudou vidět". Mám snad někde něco špatně nastaveno?
Jinak já jsem to řešil podobně, ale patrně s horším výsledkem - Obraz Přizpůsobit Nahradit barvu kapátkem ťuknout do modré ve fotografii S-sytost směrem doleva... |
Již mi to ve Fotoshopu funguje i tak, jak píše Lupo nahoře . Jen na to přijít . Ta varovná hláška, že žádný bod není vybrát více než z 50% je totiž zcela správná a musí se ignorovat . Program jen upozorňuje, že výběr je jen částečný a nedělá souvislé plochy. Jasně, modrá dělá jen podíl jako RGB v každém pixelu. A právě v tom je ale ta finta, že to není na výsledku vidět . Jde to i na přímo - nevybírá se modrá, ale nabere se přímo barva listu jako nabrané barvy s neurčitostí tak 80 - 100, ale to již není ono.
Jen se mi zdá, že ten upravený Lupův obr. obsahuje ještě příliš modré, resp. část listí je až moc desaturovaná. Možná to chce ještě trochu doladit (nasadit fotofiltr?).
Je ještě několik jiných možností jak to řešit. Není to ve výběru, jak je použito nahoře, ale pro celý obrázek. Je to asi více košér.
1. Napřed je dobré upravit histogram, ale jen pro modrou barvu. Pravým dolním posuvníkem trochu doleva. Pak provést lehké vyvážení barev a nakonec upravit odstín a sytost pro modrou a azurovou. Vše je dobré dělat ve vrstvách.
2. možností je napřed provést desaturaci všech barev tak o 20-30% a pak na to použít fotofiltr s nějakou oranžovou barvou. Tady je přímo nutné obojí dělat ve vrstvách a několikrát se vrátit a vyladit saturaci a intenzitu fotofiltru a jeho barvu.
Asi nejlepší je to nějak zkombinovat. Upravit histogram modré, pak upravit barevné páry a nakonec upravit saturaci a když to ještě není stále ono, tak nasadit fotofiltr.
Naposledy upravil mat60 dne pá 09. února 2007 8:36, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: pá 09. února 2007 9:29 |
|
|
Je to tak jak píše Mat. Výběr není zobrazen jako ohraničená plocha. Je to jen upozornění na to, že bylo něco vybráno, ale není to v obrázku nijak znázorněno. Spíše než ignorovat je potřeba to vzít v úvahu a po úpravách výběr nezapomenout zrušit.
Záměrně jsem se vyhýbal manipulacím s barvami v celém obrázku. Jedním důvodem je zjednodušení postupu a názornost. Druhým důvodem je to, že vhodně natočené lesklé plochy světlo rozptylují a zároveň odrážejí směrem k nám, zatímco ostatní plochy světlo pouze rozptylují, nebo odrážejí jinam. Oba typy ploch proto obsahují úplně jiné spektrum barev a je potřeba s nimi manipulovat odděleně. Využil jsem tedy barevné odlišnosti odraženého světla a použil jí pro výběr. Má to navíc tu výhodu, že čím více odpovídá barva objektu podmínce výběru, tím silněji na ní budou následné úpravy aplikovány.
Je jasné, že k dokonalosti by bylo třeba s obrázkem ještě dále "čarovat", ale hlavní je, že modré listí je fuč aniž by to mělo výrazný vliv na ostatní části obrázku. Kombinací více metod lze dosáhnou jistě lepšího výsledku, ale to už závisí na citu a konkrétním případu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: pá 09. února 2007 9:32 |
|
|
Koukám Mate, že jsi byl rychlejší a než jsem k tomu stihl něco sesmolit, tak jsi "začaroval" .... je to supr !!! Teď se dá teprve prohlásit, že modré listí je fuč a že to vypadá jako v reálu.
I když s tím reálem .... už si nejsem tak jistý, zda barvy odpovídají skutečnosti.
ale nakonec musím uznat, že to možná vypadá skutečněji, i když proti originálu je to jako vyfocené za jiného počasí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: pá 09. února 2007 10:11 |
|
|
Můžeš sem Mate nasnímat úpravy histogramu a barevných párů, tak aby bylo názorně vidět s kterými "šoupátky" jsi kam hýbal ?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 09. února 2007 11:57 |
|
|
S tím výběrem máte pravdu.
Ještě se mi nestalo, abych pracoval s nějakou částí snímku a neměl ji nijak označenou...
Pak mě zajímá ten histogram - pokud je to tento ... Obraz histogram... - tak tam mi nic nejde měnit (ani u světlosti, ani u RGB jednotlivě)- není tam posuvník.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 09. února 2007 12:51 |
|
|
09. února 07, 11:57 Martin Kříž napsal: |
S tím výběrem máte pravdu.
Ještě se mi nestalo, abych pracoval s nějakou částí snímku a neměl ji nijak označenou...
Pak mě zajímá ten histogram - pokud je to tento ... Obraz histogram... - tak tam mi nic nejde měnit (ani u světlosti, ani u RGB jednotlivě)- není tam posuvník. |
Jasně . Ono je to v české verzi pojmenované jako úrovně. tj. obraz přizpůsobení úrovně. Ten obrázek s křivkou se jmenuje histogram jasů.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: st 21. února 2007 23:01 |
|
|
Další možnou úpravou nechtěné modré je úprava "barevné teploty". Mám na to SILKYPIX Developer Studio 2.0 SE ale jde to pouze v RAWu. Existuje na to plug-in do Photoshopu, ale ten taktéž funguje pouze na RAW. Jinak je to ta nejjednodušší a nejdokonalejší metoda co jsem zkoušel .... jedno jediné šoupátko a výsledek naprosto dokonalý.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 22. února 2007 8:34 |
|
|
"barevné teploty" alias nastavení vyvážení bílé
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: so 09. června 2007 16:11 |
|
|
"Naučil" jsem se před každým focením vyvážit bílou a problémy s modrým či červeným listím, jsou pryč.
(ted je žlutozelené ) ba ne barvy opravdu vypadají přirozeněji.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 11. června 2007 5:29 |
|
|
Mám naprosto stejnou zkušenost - když nastavím WB ručně, modrá je fuč, zato mi jde celá fotka do žlutozelena Jinak řečeno - půlhodinka ve Photoshopu to jistí tak nebo tak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 11. června 2007 8:40 |
|
|
Chytré programy mají krom úpravy bílé i úpravu odstínu. Částečně se tím dá dobře korigovat focení pod listím stromů, kdy je všechno do zelena, ale i jíné "nepřirozené" jevy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|