Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Úprava obrázků: Modré listí
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 08. února 2007 20:15
  Předmět: Úprava obrázků: Modré listí
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nedávno tu proběhla diskuse o modrém listí a při procházení a třídění kupy fotek jsem také na jedno narazil. Po hodině laborování ve Photoshopu je výsledek na světě .... modrá je pryč a pod ní se kupodivu objevila i původní barva Shocked . Úprava samozřejmě netrvá hodinu Rolling Eyes , když víte jak, dá se to stihnout za dvě minuty 8) . Zde je postup:

168.16 kB    
Takhle to vypadalo na začátku.
P1000401.jpg
   P1000401.jpg

130.36 kB    
Jako výběr zvolte modrou. Po odkliknutí se může zobrazit varování, že výběr nebude vidět
modrelisti2.jpg
   modrelisti2.jpg

134.97 kB    
Nyní "drasticky" zahýbejte posuvníky tak, abyste co nejvíce potlačili modrou a azurovou.
modrelisti3.jpg
   modrelisti3.jpg

165.79 kB    
Zde je výsledek.
P1000401a.jpg
   P1000401a.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 0:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Divné, ale u mě to nefunguje. Dám rozsah barev, vyberu modré, a napíše mi to, že "nebyly vybrané žádné obrazové body", anebo "žádné obr. body nejsou vybrané z více než 50%, hranice výběru nebudou vidět". Mám snad někde něco špatně nastaveno?
Jinak já jsem to řešil podobně, ale patrně s horším výsledkem - Obraz Arrow Přizpůsobit Arrow Nahradit barvu Arrow kapátkem ťuknout do modré ve fotografii Arrow S-sytost směrem doleva...
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 8:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

09. února 07, 0:41 Martin Kříž napsal:
Divné, ale u mě to nefunguje. Dám rozsah barev, vyberu modré, a napíše mi to, že "nebyly vybrané žádné obrazové body", anebo "žádné obr. body nejsou vybrané z více než 50%, hranice výběru nebudou vidět". Mám snad někde něco špatně nastaveno?
Jinak já jsem to řešil podobně, ale patrně s horším výsledkem - Obraz Arrow Přizpůsobit Arrow Nahradit barvu Arrow kapátkem ťuknout do modré ve fotografii Arrow S-sytost směrem doleva...

Již mi to ve Fotoshopu funguje i tak, jak píše Lupo nahoře Laughing. Jen na to přijít Laughing. Ta varovná hláška, že žádný bod není vybrát více než z 50% je totiž zcela správná a musí se ignorovat Exclamation . Program jen upozorňuje, že výběr je jen částečný a nedělá souvislé plochy. Jasně, modrá dělá jen podíl jako RGB v každém pixelu. A právě v tom je ale ta finta, že to není na výsledku vidět Smile. Jde to i na přímo - nevybírá se modrá, ale nabere se přímo barva listu jako nabrané barvy s neurčitostí tak 80 - 100, ale to již není ono.

Jen se mi zdá, že ten upravený Lupův obr. obsahuje ještě příliš modré, resp. část listí je až moc desaturovaná. Možná to chce ještě trochu doladit (nasadit fotofiltr?).

Je ještě několik jiných možností jak to řešit. Není to ve výběru, jak je použito nahoře, ale pro celý obrázek. Je to asi více košér.

1. Napřed je dobré upravit histogram, ale jen pro modrou barvu. Pravým dolním posuvníkem trochu doleva. Pak provést lehké vyvážení barev a nakonec upravit odstín a sytost pro modrou a azurovou. Vše je dobré dělat ve vrstvách.

2. možností je napřed provést desaturaci všech barev tak o 20-30% a pak na to použít fotofiltr s nějakou oranžovou barvou. Tady je přímo nutné obojí dělat ve vrstvách a několikrát se vrátit a vyladit saturaci a intenzitu fotofiltru a jeho barvu.

Asi nejlepší je to nějak zkombinovat. Upravit histogram modré, pak upravit barevné páry a nakonec upravit saturaci a když to ještě není stále ono, tak nasadit fotofiltr.

Naposledy upravil mat60 dne pá 09. února 2007 8:36, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 9:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A tak to fungovalo. Upravován byl obr. P1000401.jpg. Jaký je na to váš názor?

176.28 kB    
Obr. po úpravě histogramu. Upravován byl jak celý histogram (jsou tam přepaly!), tak jeho modrá složka.
Lupo-1a.jpg
   Lupo-1a.jpg

176.9 kB    
Předešlý obr. po vyvážení barevných párů.
Lupo-2a.jpg
   Lupo-2a.jpg

199.33 kB    
Předešlý obr. po úpravě saturace.
Lupo-3.jpg
   Lupo-3.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 9:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to tak jak píše Mat. Výběr není zobrazen jako ohraničená plocha. Je to jen upozornění na to, že bylo něco vybráno, ale není to v obrázku nijak znázorněno. Spíše než ignorovat je potřeba to vzít v úvahu a po úpravách výběr nezapomenout zrušit.
Záměrně jsem se vyhýbal manipulacím s barvami v celém obrázku. Jedním důvodem je zjednodušení postupu a názornost. Druhým důvodem je to, že vhodně natočené lesklé plochy světlo rozptylují a zároveň odrážejí směrem k nám, zatímco ostatní plochy světlo pouze rozptylují, nebo odrážejí jinam. Oba typy ploch proto obsahují úplně jiné spektrum barev a je potřeba s nimi manipulovat odděleně. Využil jsem tedy barevné odlišnosti odraženého světla a použil jí pro výběr. Má to navíc tu výhodu, že čím více odpovídá barva objektu podmínce výběru, tím silněji na ní budou následné úpravy aplikovány.
Je jasné, že k dokonalosti by bylo třeba s obrázkem ještě dále "čarovat", ale hlavní je, že modré listí je fuč aniž by to mělo výrazný vliv na ostatní části obrázku. Kombinací více metod lze dosáhnou jistě lepšího výsledku, ale to už závisí na citu a konkrétním případu.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 9:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukám Mate, že jsi byl rychlejší a než jsem k tomu stihl něco sesmolit, tak jsi "začaroval" .... je to supr !!! Teď se dá teprve prohlásit, že modré listí je fuč a že to vypadá jako v reálu.

I když s tím reálem .... už si nejsem tak jistý, zda barvy odpovídají skutečnosti.

ale nakonec musím uznat, že to možná vypadá skutečněji, i když proti originálu je to jako vyfocené za jiného počasí Smile
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 10:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můžeš sem Mate nasnímat úpravy histogramu a barevných párů, tak aby bylo názorně vidět s kterými "šoupátky" jsi kam hýbal ?
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 11:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S tím výběrem máte pravdu. Very Happy
Ještě se mi nestalo, abych pracoval s nějakou částí snímku a neměl ji nijak označenou...

Pak mě zajímá ten histogram - pokud je to tento ... Obraz Arrow histogram... - tak tam mi nic nejde měnit (ani u světlosti, ani u RGB jednotlivě)- není tam posuvník. Rolling Eyes Question
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 12:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

09. února 07, 10:11 Lupo napsal:
Můžeš sem Mate nasnímat úpravy histogramu a barevných párů, tak aby bylo názorně vidět s kterými "šoupátky" jsi kam hýbal ?

Můžu Laughing. Ale dost dlouho mi to trvalo, musel jsem odejít.

Histogram na spodním obr. ukazuje ještě přepaly. Ještě by chtělo jednou zopakovat to co je znázorněno na prvním obr. Křivka histogramu by měla být alespoň trošku odsazená od pravého konce grafu, jinak hrozí slévaní světlých ploch a ztráta kresby v nich.

Asi jsem to s tím doostřováním těch obrázků snímaných z monitoru trochu přehnal Confused Wink.

167.59 kB    
Napřed je vhodné upravit, resp. zamaskovat ty přepaly. Troch posunout posuvník doleva.
corel1a.jpg
   corel1a.jpg

167.43 kB    
Druhý krok - odstranění přebytků modré. Posuvník zas doleva, ale jen pro modrou.
corel2b.jpg
   corel2b.jpg

Naposledy upravil mat60 dne pá 09. února 2007 12:55, celkově upraveno 2 krát
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 09. února 2007 12:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

09. února 07, 11:57 Martin Kříž napsal:
S tím výběrem máte pravdu. Very Happy
Ještě se mi nestalo, abych pracoval s nějakou částí snímku a neměl ji nijak označenou...

Pak mě zajímá ten histogram - pokud je to tento ... Obraz Arrow histogram... - tak tam mi nic nejde měnit (ani u světlosti, ani u RGB jednotlivě)- není tam posuvník. Rolling Eyes Question

Jasně Embarassed. Ono je to v české verzi pojmenované jako úrovně. tj. obraz Arrow přizpůsobení Arrow úrovně. Ten obrázek s křivkou se jmenuje histogram jasů.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. února 2007 23:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Další možnou úpravou nechtěné modré je úprava "barevné teploty". Mám na to SILKYPIX Developer Studio 2.0 SE ale jde to pouze v RAWu. Existuje na to plug-in do Photoshopu, ale ten taktéž funguje pouze na RAW. Jinak je to ta nejjednodušší a nejdokonalejší metoda co jsem zkoušel .... jedno jediné šoupátko a výsledek naprosto dokonalý.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 22. února 2007 8:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"barevné teploty" alias nastavení vyvážení bílé
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 09. června 2007 16:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"Naučil" jsem se před každým focením vyvážit bílou a problémy s modrým či červeným listím, jsou pryč.
(ted je žlutozelené Very Happy ) ba ne barvy opravdu vypadají přirozeněji.

Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. června 2007 5:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám naprosto stejnou zkušenost - když nastavím WB ručně, modrá je fuč, zato mi jde celá fotka do žlutozelena Smile Jinak řečeno - půlhodinka ve Photoshopu to jistí tak nebo tak Smile
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 11. června 2007 8:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chytré programy mají krom úpravy bílé i úpravu odstínu. Částečně se tím dá dobře korigovat focení pod listím stromů, kdy je všechno do zelena, ale i jíné "nepřirozené" jevy Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru