Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Jakým způsobem nejčastěji sušíte houby? |
Síto |
|
38% |
[ 19 ] |
Noviny, nebo jiný druh papíru |
|
26% |
[ 13 ] |
Sušička ovoce |
|
28% |
[ 14 ] |
Niť |
|
0% |
[ 0 ] |
Jiný způsob (popíšete jaký?) |
|
6% |
[ 3 ] |
|
Celkem hlasů : 49 |
|
Autor |
Zpráva |
Jurášek
Založen: 01. 02. 2006 Příspěvky: 280 Bydliště: Hlučín
|
Zaslal: po 12. února 2007 9:26 Předmět: Sušení hub |
|
|
Nevím, jestli už se toto téma zde neprobíralo, ale ve vyhledávači jsem to nenašel. Takže po návštěvě Kudláčka a Boba HL v Ostravě musím konstatovat, že sušené houby, které kluci úpřivezli sebou voní daleko více aromatičtěji než houby sušené mnou. Už jsem myslel, že opravdu Hlinecké houby mají určité privilegium i v mocnosti aromatických látek, ale zřejmě je tomu jinak. Já suším houby klasicky na sítech a přirozenou cestou. Naštosuju síta na sebe a za 3-4 dny jsou houby suché, samozřejmě dle počasí a vzdučné vlhkosti. Kudla s Bobem HL je suší v sušičce a tam to trvá pár hodin, víc ne. A tady bych viděl ten rozdíl. Houby sušené v sušičce jsou v podstatě prudce vysušené a tím zachovají více aromatických látek, které nevyvětrávají třeba 3 denním sušením na sítech. Pokud je to jinak tak mne opravte. Musím ještě podotknout, že jsem porovnával totožné druhy sušených hub. Jaké máte zkušenosti vy se sušením hub ? _________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 12. února 2007 12:36 |
|
|
Výborně Já věděl, že to tu někde je, ale nemohl jsem to najít. Díky Horste! |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
Založen: 01. 02. 2006 Příspěvky: 280 Bydliště: Hlučín
|
Zaslal: po 12. února 2007 13:37 |
|
|
Horste díky moc. Stejně ale jsem v celé té diskuzi nenašel zkušenosti s aróma již usušených hub. No nic, budu muset koupit sušičku na ovoce a vyzkoušet to. _________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 12. února 2007 13:52 |
|
|
Vydrž Jurášku, však on se někdo ozve Čistě z pohledu technicky založeného člověka, bych řekl, že to nebude tak jednoznačné, protože těch proměných je tam moc a asi by jsi měl porovnávat výsledek "správného sušení na vzduchu" a "správného sušení v sušičce" Tipnul bych si že výsledek nebude dramaticky rozdílný. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
Založen: 01. 02. 2006 Příspěvky: 280 Bydliště: Hlučín
|
Zaslal: po 12. února 2007 14:10 |
|
|
Toť otázka, co jest vlastně "správné sušení" , ale jak říkáš těch proměných tam bude více určitě. _________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 12. února 2007 14:11 |
|
|
po 12. února 2007 13:52 Bob napsal: |
...těch proměných je tam moc... |
To je pravda, napadá mě ještě třeba tloušťka plátků a hlavně nádoba, v níž jsou usušené houby uskladněny - to má podle mě větší vliv, než typ sušení. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
Založen: 01. 02. 2006 Příspěvky: 280 Bydliště: Hlučín
|
Zaslal: po 12. února 2007 14:16 |
|
|
krájím plátky cca 4mm a uchovávám ve sklenicích s broušenou skleněnou zátkou. Podle mne to v tloušťce plátků nebude a předpokládám, že zde žádný z houbařů neukládá houby třeba do hliníkových obalů apod. Spíše bych viděl rozdíl tady - plátěný pytlík/skleněná nádoba, nebo taky skleněná nádoba s broušenou zátkou/skleněná nádoba s plastovou zátkou. _________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 12. února 2007 15:04 |
|
|
No, když už je těch hub přeci jenom méně, proč neklábosit třeba o tomto Padl mi do oka faktor tloušťky plátků ... technicky vzato, čím budou tlustší, tím bude poměr plocha plátku dělená objemem plátku klesat, takže bych řekl, že tlustčí plátky se sice budou hůře sušit, ale na druhou stranu udrží více dobrot! Soudím tak z chutnosti křížal z jablek či hrušek ... ty tenoučké plátky nejsou k jídlu protože jsou strašně suché a tuhé, ale ty tlutší jsou lepší. Myslím, že by se vše dalo odvodit tak, že nejlepší je umačkat z hub koule (protože tam je tuším poměr mezi obsahem a objemem nejlepší), a to tak velké, aby jsme je ještě dokázali bezpečně usušit. E = mc2 |
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 12. února 2007 15:18 |
|
|
Přesně tak jsem to s tou tloušťkou myslel - já mám sice už pár let sušičku, ale z dob, kdy jsem ji ještě neměl, mám ve zvyku krájet plátky spíše tenčí - asi tak 2 mm, zatímco třeba můj tchán krájí půlcentimetrové macky. Někdy se mi zdá, že ty jeho sušené houby voní o trochu víc, ale že bych z toho byl nějak nešťastnej, nebo že bych začal ze dne na den taky krájet tlouštíky, to rozhodně ne
A s tím skladováním je to hlavně o těsnosti uzávěru, to je jasný. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2312 Bydliště: Chomutov
|
Zaslal: po 12. února 2007 15:18 |
|
|
po 12. února 2007 15:04 Bob napsal: |
... a to tak velké, aby jsme je ještě dokázali bezpečně usušit. E = mc2 |
Tím myslíš situaci, že pokud bychom sušili příliš intenzivně, mohly by se nám houby přeměnit na energii podle uvedeného vzorečku ? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
Založen: 01. 02. 2006 Příspěvky: 280 Bydliště: Hlučín
|
Zaslal: po 12. února 2007 15:25 |
|
|
12. února 07, 15:18 Lupo napsal: |
po 12. února 2007 15:04 Bob napsal: |
... a to tak velké, aby jsme je ještě dokázali bezpečně usušit. E = mc2 |
Tím myslíš situaci, že pokud bychom sušili příliš intenzivně, mohly by se nám houby přeměnit na energii podle uvedeného vzorečku ? |
Drsná představa . . . _________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 12. února 2007 16:06 |
|
|
Myslel jsem to jinak Ale každopádně bych řekl, že z dalšího vědeckého pohledu by se třeba dalo říci, že čím méně usušené houby voní, tím lépe, protože dobroty netěkají do okolí, ale dřepí uvnitř ... otázkou však je, jak přesně poznat jestli dobroty dřepí uvnitř a jsou obaleny neprospustnou oschlotinou a nemohou se tedy ztrácet do okolí, a nebo je to tím, že byly již ztraceny v době sušení |
|
Návrat nahoru |
|
|
marketa Anonymní
|
Zaslal: so 16. února 2008 17:19 Předmět: cervy v houbách |
|
|
Ahoj, poradí mi někdo?
Mame spousty susených hub z lonska, ale i po namočení a uvaření,
plavou na povrchu polévky červy.
Jak se jich zbavit,pujdeto?
díky |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2312 Bydliště: Chomutov
|
Zaslal: so 16. února 2008 20:08 |
|
|
so 16. února 2008 17:19 marketa napsal: |
Ahoj, poradí mi někdo?
Mame spousty susených hub z lonska, ale i po namočení a uvaření,
plavou na povrchu polévky červy.
Jak se jich zbavit,pujdeto?
díky |
No, vzhledem k tomu, že jsou červi ve vodě nerozpustní a rozvaří se později než houba, tak vaření asi nebude ta správná metoda jak se jich zbavit. Pokud jsou houby trochu červivé, je dobré je sušit rychle a nakrájené na tenké plátky. Většina červů při sušení zjistí, že vevnitř se neschová a vyleze. Usušené houby se pak sezbírají a sušení červi vysypou, pokud pro ně nemá někdo jiné využití. Pokud jsou houby na tlusté plátky a schnou pomalu, červi se schovají uvnitř, kde se déle udrží vlhkost, takže to zvenku vypadá, že jsou houby pěkné, ale uvnitř je velice živo a navíc se z nakladených vajíček líhnou další. Jinak mě napadá jen uvařit houby zvlášť, z hladiny sezbírat červíky a pak teprve přidat do jídla. Nejlepší je ale sbírat ty bez červů |
|
Návrat nahoru |
|
|
|