Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sušení hub (pro konzumaci)
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Jakým způsobem nejčastěji sušíte houby?
Síto
38%
 38%  [ 19 ]
Noviny, nebo jiný druh papíru
26%
 26%  [ 13 ]
Sušička ovoce
28%
 28%  [ 14 ]
Niť
0%
 0%  [ 0 ]
Jiný způsob (popíšete jaký?)
6%
 6%  [ 3 ]
Celkem hlasů : 49

Autor Zpráva
Jurášek



Založen: 01. 02. 2006
Příspěvky: 280
Bydliště: Hlučín

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 9:26
  Předmět: Sušení hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím, jestli už se toto téma zde neprobíralo, ale ve vyhledávači jsem to nenašel. Takže po návštěvě Kudláčka a Boba HL v Ostravě musím konstatovat, že sušené houby, které kluci úpřivezli sebou voní daleko více aromatičtěji než houby sušené mnou. Už jsem myslel, že opravdu Hlinecké houby mají určité privilegium i v mocnosti aromatických látek, ale zřejmě je tomu jinak. Já suším houby klasicky na sítech a přirozenou cestou. Naštosuju síta na sebe a za 3-4 dny jsou houby suché, samozřejmě dle počasí a vzdučné vlhkosti. Kudla s Bobem HL je suší v sušičce a tam to trvá pár hodin, víc ne. A tady bych viděl ten rozdíl. Houby sušené v sušičce jsou v podstatě prudce vysušené a tím zachovají více aromatických látek, které nevyvětrávají třeba 3 denním sušením na sítech. Pokud je to jinak tak mne opravte. Musím ještě podotknout, že jsem porovnával totožné druhy sušených hub. Jaké máte zkušenosti vy se sušením hub ?
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Horst



Založen: 30. 06. 2006
Příspěvky: 406
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 12:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jirko sušení se probíralo tady
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=1569&highlight=su%9Aen%ED
i s anketkou, můžeš zahlasovat, on to někdo z adminů třeba spojí, cože Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 12:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výborně Smile Já věděl, že to tu někde je, ale nemohl jsem to najít. Díky Horste! Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jurášek



Založen: 01. 02. 2006
Příspěvky: 280
Bydliště: Hlučín

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 13:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Horste díky moc. Stejně ale jsem v celé té diskuzi nenašel zkušenosti s aróma již usušených hub. No nic, budu muset koupit sušičku na ovoce a vyzkoušet to.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 13:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vydrž Jurášku, však on se někdo ozve Smile Čistě z pohledu technicky založeného člověka, bych řekl, že to nebude tak jednoznačné, protože těch proměných je tam moc a asi by jsi měl porovnávat výsledek "správného sušení na vzduchu" a "správného sušení v sušičce" Smile Tipnul bych si že výsledek nebude dramaticky rozdílný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jurášek



Založen: 01. 02. 2006
Příspěvky: 280
Bydliště: Hlučín

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 14:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Toť otázka, co jest vlastně "správné sušení" Smile, ale jak říkáš těch proměných tam bude více určitě.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 14:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 12. února 2007 13:52 Bob napsal:
...těch proměných je tam moc...

To je pravda, napadá mě ještě třeba tloušťka plátků a hlavně nádoba, v níž jsou usušené houby uskladněny - to má podle mě větší vliv, než typ sušení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jurášek



Založen: 01. 02. 2006
Příspěvky: 280
Bydliště: Hlučín

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 14:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

krájím plátky cca 4mm a uchovávám ve sklenicích s broušenou skleněnou zátkou. Podle mne to v tloušťce plátků nebude a předpokládám, že zde žádný z houbařů neukládá houby třeba do hliníkových obalů apod. Spíše bych viděl rozdíl tady - plátěný pytlík/skleněná nádoba, nebo taky skleněná nádoba s broušenou zátkou/skleněná nádoba s plastovou zátkou.
_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 15:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, když už je těch hub přeci jenom méně, proč neklábosit třeba o tomto Smile Padl mi do oka faktor tloušťky plátků ... technicky vzato, čím budou tlustší, tím bude poměr plocha plátku dělená objemem plátku klesat, takže bych řekl, že tlustčí plátky se sice budou hůře sušit, ale na druhou stranu udrží více dobrot! Soudím tak z chutnosti křížal z jablek či hrušek ... ty tenoučké plátky nejsou k jídlu protože jsou strašně suché a tuhé, ale ty tlutší jsou lepší. Myslím, že by se vše dalo odvodit tak, že nejlepší je umačkat z hub koule (protože tam je tuším poměr mezi obsahem a objemem nejlepší), a to tak velké, aby jsme je ještě dokázali bezpečně usušit. E = mc2 Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 15:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesně tak jsem to s tou tloušťkou myslel - já mám sice už pár let sušičku, ale z dob, kdy jsem ji ještě neměl, mám ve zvyku krájet plátky spíše tenčí - asi tak 2 mm, zatímco třeba můj tchán krájí půlcentimetrové macky. Někdy se mi zdá, že ty jeho sušené houby voní o trochu víc, ale že bych z toho byl nějak nešťastnej, nebo že bych začal ze dne na den taky krájet tlouštíky, to rozhodně ne Smile
A s tím skladováním je to hlavně o těsnosti uzávěru, to je jasný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin


Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 2312
Bydliště: Chomutov

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 15:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 12. února 2007 15:04 Bob napsal:
... a to tak velké, aby jsme je ještě dokázali bezpečně usušit. E = mc2 Smile


Tím myslíš situaci, že pokud bychom sušili příliš intenzivně, mohly by se nám houby přeměnit na energii podle uvedeného vzorečku ? Mr. Green
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jurášek



Založen: 01. 02. 2006
Příspěvky: 280
Bydliště: Hlučín

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 15:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

12. února 07, 15:18 Lupo napsal:
po 12. února 2007 15:04 Bob napsal:
... a to tak velké, aby jsme je ještě dokázali bezpečně usušit. E = mc2 Smile


Tím myslíš situaci, že pokud bychom sušili příliš intenzivně, mohly by se nám houby přeměnit na energii podle uvedeného vzorečku ? Mr. Green


Drsná představa . . . Smile

_________________
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 12. února 2007 16:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslel jsem to jinak Smile Ale každopádně bych řekl, že z dalšího vědeckého pohledu by se třeba dalo říci, že čím méně usušené houby voní, tím lépe, protože dobroty netěkají do okolí, ale dřepí uvnitř ... otázkou však je, jak přesně poznat jestli dobroty dřepí uvnitř a jsou obaleny neprospustnou oschlotinou a nemohou se tedy ztrácet do okolí, a nebo je to tím, že byly již ztraceny v době sušení Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
marketa
Anonymní





PříspěvekZaslal: so 16. února 2008 17:19
  Předmět: cervy v houbách
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, poradí mi někdo?
Mame spousty susených hub z lonska, ale i po namočení a uvaření,
plavou na povrchu polévky červy.
Jak se jich zbavit,pujdeto?
díky
Návrat nahoru
Lupo
Site Admin


Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 2312
Bydliště: Chomutov

PříspěvekZaslal: so 16. února 2008 20:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 16. února 2008 17:19 marketa napsal:
Ahoj, poradí mi někdo?
Mame spousty susených hub z lonska, ale i po namočení a uvaření,
plavou na povrchu polévky červy.
Jak se jich zbavit,pujdeto?
díky

No, vzhledem k tomu, že jsou červi ve vodě nerozpustní a rozvaří se později než houba, tak vaření asi nebude ta správná metoda jak se jich zbavit. Pokud jsou houby trochu červivé, je dobré je sušit rychle a nakrájené na tenké plátky. Většina červů při sušení zjistí, že vevnitř se neschová a vyleze. Usušené houby se pak sezbírají a sušení červi vysypou, pokud pro ně nemá někdo jiné využití. Pokud jsou houby na tlusté plátky a schnou pomalu, červi se schovají uvnitř, kde se déle udrží vlhkost, takže to zvenku vypadá, že jsou houby pěkné, ale uvnitř je velice živo a navíc se z nakladených vajíček líhnou další. Jinak mě napadá jen uvařit houby zvlášť, z hladiny sezbírat červíky a pak teprve přidat do jídla. Nejlepší je ale sbírat ty bez červů Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory