Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: so 28. ledna 2006 19:13 Předmět: Předsádkové dioptrické čočky. |
|
|
Minulý týden jsem zakoupi předsádkové dioptrické čočky 1, 2 a 4 dioptrie a dnes jsem je vyzkoušel v rychlosti na hlívě.
Máte někdo nějaké zkušenosti.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 30. ledna 2006 8:30 Předmět: Close-up |
|
|
Zkušenosti s předsádkami mám rozporuplné. Velmi silně se zhoršují vady optiky, hlavně chromatickou a sférickou. Pro seriózní focení se proto jednoduché předsádky s jednou spojkou moc nepoužívají. Existují planachromatické předsádky, které kombinují spojky a rozptylky s různým indexem lomu skla. Ty jsou ale hodně drahé a dost velké.
Na Nikona s velkým průměrem skel se mi zatím nepodařilo nic napasovat a to z důvodu chromatické vady. Všechny focené objekty mají ve fotce barevné - modré a červenožluté lemy. Zato na starého Olympa můžu přidat skoro cokoliv. Prubnul jsem i cca 25 D, byly to ale speciální lepené, achromatické čočky z kondenzoru mikroskopu. Každopádně s předsádkami to chce vždy maximální clonu, poněvadž extrémně klesá hloubka ostrosti. A taky hodně trpělivosti, poněvadž klesá i rozsah zaostřitelné vzdálenosti.
Podle mého názoru mají jednoduché předsádky jeden význam a to zkrátit zaostřitelnou vzdálenost při velkém zoomu. Na to stačí 1, 2 max 3 D. Je potřeba najít kompromis mezi optickým zvětšením a výřezem. Dělat z foťáku mikroskop je dost složité a ošidné z důvodu výše uvedených optických vad, experimentům se ale meze nekladou.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 30. ledna 2006 9:15 |
|
|
Pepo, u těch lupenů byly ty dioptrie jaké? Možná by to chtělo udělat fotky s pravítkem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: po 30. ledna 2006 10:04 |
|
|
U obrázku detailu lupenů je v pravém dolním rohu vidět dost typický případ chromatické vady.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: po 30. ledna 2006 10:31 |
|
|
Moje pocity jsou zatím taky rozporuplné. Asi to bude chtít zkoušet a získat praxi. Pak už člověk pozná jestli je ta správná chvíle použít čočky. Určitě to není o tom používat je v každém případě. Časem to vychytám a nechám si udělat jednu universální velikost s potřebnými úpravami. Pokud to bude v možnostech optika.
Jednu výhodu jsem objevil: Při fotografování malých plodnic v režimu makro jsem se houby téměř dotýkal aparátem. S použitím čočky se vzdálenost mezi objektem zvětšuje při zachování stejných proporcí. Tudíž i požití a postavení stativu je univerzálnější a tím i je možno fotit malou houbičku z různých úhlů.
Bobe ten detail lupenů je focen přes 4 dioptrie za použití zoomu. Tady je třeba zřejmé, že bude potřeba použít přisvětlení. Nebo spíš nasvícení. No a hodně trpělivosti.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: po 30. ledna 2006 10:48 |
|
|
Pepo, mne by zajímali ty čísla ... tj. ... už jsem o tom jistě někde psal, že makro není jen o vzdálenosti od objektivu jak se běžně uvádí, ale úplně o něčem jiném a tím je minimální vyfocená plocha či přímo hodnota zvětšení. Jinak se to porovnat nedá ... mne by tedy zajímalo, kolik milimetrových čtverečků vyfotíš na nejlepší (největší) makro tvého foťáku a kolik jich pak vyfotíš na nejlepší (největší) makro plus čočky. Údaj o vzdálenosti od objektivu bude fajn pro představu kolik asi člověk získá či ztratí světla (k čemu je makro z půl centimetru, když je tam tím pádem tma ). Taky by stálo za hřích vyfotit podélně pravítko, aby byla vidět hloubka ostrosti, ale to se dá tuším nějak teoreticky spočítat.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: pá 28. dubna 2006 10:44 Předmět: zkuste nikoni presdsadky |
|
|
predsadkove cocky nejsou vhodne pro vsechny objektivy, obecne lze doporucit spise slabsi dioptie a delsi ohnisko, pr:
objektiv 200mm a predsadka 3D = makro 1:1
z vlastni zkusenosti mohu doporucit apochromaticke predsadky zn. nikon 3T/4T s mohutnosti +1.5/2.9D pro prumer 52mm ci 5T/6T pro 62mm, cena 1.000-1.600Kc
pouziti redukce na jiny filtrovy prumer je mozne a to v urcitem rozsahu jak smerem k vetsim, tak i mensim prumerum
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 09. června 2006 7:57 |
|
|
Dočetl jsem se, že nemá smysl šetřit ... ostatně jako se dočtu vždycky ... přednost by měli mít rozhodně čočky achromatické vícečlenné ... kvalitka od Nikonu či B+W je to pravé
+2.5D od Olympusu (Made in Japan !) mám půjčeno od Tondy Houby a musím konstatovat, že je skvělá ikdyž jen jednočlenná.
Těď si chci koupit asi tak těch 5-6D a zvažuji +10D, ale tu si chci nejprve v kamenném krámu vyzkoušet.
Rozhodně se odrazuje od skládání čoček na sebe ... kvalita je prý srovnatelná s romantickým piknikem mezi hadovkami.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: pá 09. června 2006 8:05 |
|
|
na +10D rovnou zapomen, je to moc moc moc, i 5D je moc, solidni vyrobci konci nekde na 3D a vi proc...
jak jsem uz nastinil, pokud predsadka, tak na teleobjektiv, nicmene kdo neveri necht tam bezi...
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 09. června 2006 8:09 |
|
|
To máš asi pravdu protože třeba ty dvoučlenné apochromatické od nikkonu končí u tuším 2.9D. Ta +10D je tuším od B+W a ty taky asi vědí co dělají Chcit o zkusit, pak se rozhodnu. Další variantou, jak dosáhnout zvětšení (nemáteli výměnné objektivy) je použití telekonvertoru ... dělají se 1,4x a 2,0x což násobí ohniskovou vzdálenost objektivu ... dočetl jsem se, že jsou ale asi tím nejhorším řešením (píše profík), ale kvalita je už prý dnes taky vlastně dobrá
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: pá 09. června 2006 8:22 |
|
|
jj, nikon konci na 2.9D, tu sam vlastnim a velice doporucuji, spicova predsadka...
telekonvertor vubec neni spatna pomucka, kresbu mirne zhorsuje, to je fakt, ale prinasi nove moznosti, ono predne zalezi s jakym objektivem se zkombinuje, pokud s makroobjektivem 1:1, dostanem meritko 1,4/2:1 pri slusne kvalite, ono neni tolik cest jak dosahnout 2:1
jina vec je kombinace s 50mm sklem, tam se dostanem na rekneme 1:3 no a tohle meritko se da ziskat kvalitneji treba tou predsadkou a s makroobjektivem uplne prirozene, tj. zde je vice moznosti srovnani a jasne zde konvertor neuspeje...
1. zakladem je dobre sklo co kresli slusne na kratke vzdalenosti, idealni je makroobjektiv, nejlepe ohnisko 90-105, v bazarech kolem 8.000Kc, nove 12-15.000Kc
2. predsadka, mezikrouzky, konvertor, mech, reverzni krouzek jako cesta v velkym meritkum 2:1 az 5:1, nutny je makroobjektiv
3. predsadka, mezikrouzky, konvertor, mech, reverzni krouzek jako cesta pro jemne zvetseni s beznymi objektivy, nema cenu jit pres meritko 1:1, vysledky budou spatne ve srovnani s makrosklem
a) predsadka -- radsi slabsi na teleobjektivu nez silnejsi na normalnim
b) mezikrouzky -- slabsi na teleobjektivu (do 25mm), na zakladaku muze byt 50mm, na sirokaci spise kolem 15mm
c) konvertor -- spise na teleobjektivu
d) mech, reverzni krouzek -- specialni pouziti, bezny clovek asi nepouzije
jine moznosti proste nejsou, vyrez z fotky bude o hodne horsi
doporuceni: nikoni 2.9D + 85-200mm, 12mm mezikrouzek + 24-35mm, 20mm mezikrouzek + 200mm, nejlepe pouzit pevna skla, od canonu muzu doporucit ef 85/1.8, 100/2.0, 135/2.0, 200/2.8, 24/2.8, 35/2.0, ze zoomu 70-200/4L, makroobjektivy 100/2.8, sigma 105/2.8, 150/2.8, tamron 90/2.8, jine uz jsou moooc drahe
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 09. června 2006 8:35 |
|
|
v podstatě vyčerpávající ... snad jen varianta nasazení objektivu na objektiv Doporučuje se ten s kratším ohniskem dopředu a ten s delším na tělo. Samosebou ještě se ty objektivy nasazují obráceně ... s mojí EVF to "nejde", ale fotky s připojeným objektivem na tento můj kompakt jsem viděl a nebylo to tak hrozné ... jen ... no hrozné no
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|