Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Předsádkové dioptrické čočky.
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 28. ledna 2006 19:13
  Předmět: Předsádkové dioptrické čočky.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Minulý týden jsem zakoupi předsádkové dioptrické čočky 1, 2 a 4 dioptrie a dnes jsem je vyzkoušel v rychlosti na hlívě.
Máte někdo nějaké zkušenosti.

196.77 kB    
1 dioptrie
Detail (1).jpg
   Detail (1).jpg

196.92 kB    
3 dioptrie
Detail (2).jpg
   Detail (2).jpg

195.99 kB    
7 dioptrii
Detail (3).jpg
   Detail (3).jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 28. ledna 2006 19:18
  Předmět: Pokračování

Při použití zoomu

186.96 kB    
Lupeny
Detail (5).jpg
   Detail (5).jpg

126.88 kB    
Detail lupenů
Detail (6).jpg
   Detail (6).jpg

128.05 kB    
Tady už to chce kvalitní stativ
Detail (4).jpg
   Detail (4).jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 30. ledna 2006 8:30
  Předmět: Close-up

Zkušenosti s předsádkami mám rozporuplné. Velmi silně se zhoršují vady optiky, hlavně chromatickou a sférickou. Pro seriózní focení se proto jednoduché předsádky s jednou spojkou moc nepoužívají. Existují planachromatické předsádky, které kombinují spojky a rozptylky s různým indexem lomu skla. Ty jsou ale hodně drahé a dost velké.

Na Nikona s velkým průměrem skel se mi zatím nepodařilo nic napasovat a to z důvodu chromatické vady. Všechny focené objekty mají ve fotce barevné - modré a červenožluté lemy. Zato na starého Olympa můžu přidat skoro cokoliv. Prubnul jsem i cca 25 D, byly to ale speciální lepené, achromatické čočky z kondenzoru mikroskopu. Každopádně s předsádkami to chce vždy maximální clonu, poněvadž extrémně klesá hloubka ostrosti. A taky hodně trpělivosti, poněvadž klesá i rozsah zaostřitelné vzdálenosti.

Podle mého názoru mají jednoduché předsádky jeden význam a to zkrátit zaostřitelnou vzdálenost při velkém zoomu. Na to stačí 1, 2 max 3 D. Je potřeba najít kompromis mezi optickým zvětšením a výřezem. Dělat z foťáku mikroskop je dost složité a ošidné z důvodu výše uvedených optických vad, experimentům se ale meze nekladou.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. ledna 2006 9:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pepo, u těch lupenů byly ty dioptrie jaké? Možná by to chtělo udělat fotky s pravítkem Smile
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 30. ledna 2006 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U obrázku detailu lupenů je v pravém dolním rohu vidět dost typický případ chromatické vady.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 30. ledna 2006 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moje pocity jsou zatím taky rozporuplné. Asi to bude chtít zkoušet a získat praxi. Pak už člověk pozná jestli je ta správná chvíle použít čočky. Určitě to není o tom používat je v každém případě. Časem to vychytám a nechám si udělat jednu universální velikost s potřebnými úpravami. Pokud to bude v možnostech optika.

Jednu výhodu jsem objevil: Při fotografování malých plodnic v režimu makro jsem se houby téměř dotýkal aparátem. S použitím čočky se vzdálenost mezi objektem zvětšuje při zachování stejných proporcí. Tudíž i požití a postavení stativu je univerzálnější a tím i je možno fotit malou houbičku z různých úhlů.

Bobe ten detail lupenů je focen přes 4 dioptrie za použití zoomu. Tady je třeba zřejmé, že bude potřeba použít přisvětlení. Nebo spíš nasvícení. No a hodně trpělivosti.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. ledna 2006 10:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pepo, mne by zajímali ty čísla ... tj. ... už jsem o tom jistě někde psal, že makro není jen o vzdálenosti od objektivu jak se běžně uvádí, ale úplně o něčem jiném a tím je minimální vyfocená plocha či přímo hodnota zvětšení. Jinak se to porovnat nedá ... mne by tedy zajímalo, kolik milimetrových čtverečků vyfotíš na nejlepší (největší) makro tvého foťáku a kolik jich pak vyfotíš na nejlepší (největší) makro plus čočky. Údaj o vzdálenosti od objektivu bude fajn pro představu kolik asi člověk získá či ztratí světla (k čemu je makro z půl centimetru, když je tam tím pádem tma Smile). Taky by stálo za hřích vyfotit podélně pravítko, aby byla vidět hloubka ostrosti, ale to se dá tuším nějak teoreticky spočítat.
xmsi

PříspěvekZaslal: pá 28. dubna 2006 10:44
  Předmět: zkuste nikoni presdsadky

predsadkove cocky nejsou vhodne pro vsechny objektivy, obecne lze doporucit spise slabsi dioptie a delsi ohnisko, pr:

objektiv 200mm a predsadka 3D = makro 1:1

z vlastni zkusenosti mohu doporucit apochromaticke predsadky zn. nikon 3T/4T s mohutnosti +1.5/2.9D pro prumer 52mm ci 5T/6T pro 62mm, cena 1.000-1.600Kc

pouziti redukce na jiny filtrovy prumer je mozne a to v urcitem rozsahu jak smerem k vetsim, tak i mensim prumerum

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 08. června 2006 11:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výborný článek je na http://www.paladix.cz/clanky/predsadkove-cocky.html a spoustu věcí se lze dočíst v té knize o focení makra a detailu co jsem tu onehdá inzeroval.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 08. června 2006 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chce to zkoušet. Asi je to u každého přístroje jiné. Tohle je přes 8 dioptrii
Idealní se mi jeví 6D. Nastavit zoom - to dělám podle citu nevím jak to popsat tak aby hloubka ostrosti byla asi 10-15cm pak už s foťákem máte právě ten prostor 10-15cm od objektu aby byl ostrý. Jo a chce to jednookou zrcadlovku tam je to zaostření přece jen vidět lépe. teda jo tak dlouhého jsem už dlouho nic nenapsal.

224.4 kB    
2 018.jpg
   2 018.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. června 2006 7:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dočetl jsem se, že nemá smysl šetřit ... ostatně jako se dočtu vždycky Smile ... přednost by měli mít rozhodně čočky achromatické vícečlenné ... kvalitka od Nikonu či B+W je to pravé Smile
+2.5D od Olympusu (Made in Japan !) mám půjčeno od Tondy Houby a musím konstatovat, že je skvělá ikdyž jen jednočlenná.
Těď si chci koupit asi tak těch 5-6D a zvažuji +10D, ale tu si chci nejprve v kamenném krámu vyzkoušet.
Rozhodně se odrazuje od skládání čoček na sebe ... kvalita je prý srovnatelná s romantickým piknikem mezi hadovkami.
xmsi

PříspěvekZaslal: pá 09. června 2006 8:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

na +10D rovnou zapomen, je to moc moc moc, i 5D je moc, solidni vyrobci konci nekde na 3D a vi proc...
jak jsem uz nastinil, pokud predsadka, tak na teleobjektiv, nicmene kdo neveri necht tam bezi...

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. června 2006 8:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To máš asi pravdu protože třeba ty dvoučlenné apochromatické od nikkonu končí u tuším 2.9D. Ta +10D je tuším od B+W a ty taky asi vědí co dělají Smile Chcit o zkusit, pak se rozhodnu. Další variantou, jak dosáhnout zvětšení (nemáteli výměnné objektivy) je použití telekonvertoru ... dělají se 1,4x a 2,0x což násobí ohniskovou vzdálenost objektivu ... dočetl jsem se, že jsou ale asi tím nejhorším řešením (píše profík), ale kvalita je už prý dnes taky vlastně dobrá Smile
xmsi

PříspěvekZaslal: pá 09. června 2006 8:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jj, nikon konci na 2.9D, tu sam vlastnim a velice doporucuji, spicova predsadka...

telekonvertor vubec neni spatna pomucka, kresbu mirne zhorsuje, to je fakt, ale prinasi nove moznosti, ono predne zalezi s jakym objektivem se zkombinuje, pokud s makroobjektivem 1:1, dostanem meritko 1,4/2:1 pri slusne kvalite, ono neni tolik cest jak dosahnout 2:1

jina vec je kombinace s 50mm sklem, tam se dostanem na rekneme 1:3 no a tohle meritko se da ziskat kvalitneji treba tou predsadkou a s makroobjektivem uplne prirozene, tj. zde je vice moznosti srovnani a jasne zde konvertor neuspeje...

1. zakladem je dobre sklo co kresli slusne na kratke vzdalenosti, idealni je makroobjektiv, nejlepe ohnisko 90-105, v bazarech kolem 8.000Kc, nove 12-15.000Kc

2. predsadka, mezikrouzky, konvertor, mech, reverzni krouzek jako cesta v velkym meritkum 2:1 az 5:1, nutny je makroobjektiv

3. predsadka, mezikrouzky, konvertor, mech, reverzni krouzek jako cesta pro jemne zvetseni s beznymi objektivy, nema cenu jit pres meritko 1:1, vysledky budou spatne ve srovnani s makrosklem

a) predsadka -- radsi slabsi na teleobjektivu nez silnejsi na normalnim
b) mezikrouzky -- slabsi na teleobjektivu (do 25mm), na zakladaku muze byt 50mm, na sirokaci spise kolem 15mm
c) konvertor -- spise na teleobjektivu
d) mech, reverzni krouzek -- specialni pouziti, bezny clovek asi nepouzije

jine moznosti proste nejsou, vyrez z fotky bude o hodne horsi

doporuceni: nikoni 2.9D + 85-200mm, 12mm mezikrouzek + 24-35mm, 20mm mezikrouzek + 200mm, nejlepe pouzit pevna skla, od canonu muzu doporucit ef 85/1.8, 100/2.0, 135/2.0, 200/2.8, 24/2.8, 35/2.0, ze zoomu 70-200/4L, makroobjektivy 100/2.8, sigma 105/2.8, 150/2.8, tamron 90/2.8, jine uz jsou moooc drahe

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 09. června 2006 8:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

v podstatě vyčerpávající Smile ... snad jen varianta nasazení objektivu na objektiv Smile Doporučuje se ten s kratším ohniskem dopředu a ten s delším na tělo. Samosebou ještě se ty objektivy nasazují obráceně ... s mojí EVF to "nejde", ale fotky s připojeným objektivem na tento můj kompakt jsem viděl a nebylo to tak hrozné ... jen ... no hrozné Smile no Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru