Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JirkaS
|
Zaslal: st 14. března. 2007 9:07 Předmět: Hlíva ústřičná na slámě - blok 6kg |
|
|
V zimě, obdobím chudém na houby v jejich přirozeném prostředí, jsem se rozhodl vyzkoušet si pěstování doma. Pro začátek jsem zvolil nejjednodušší cestu - nákup hotového substrátu pro pěstování Hlívy ústřičné.
Objednával sem po internetu, cena byla 149,- Kč. Během týdne mi přišlo z pošty oznámení o uložení balíku (19.1.2007). Poštovné bylo 102,- Kč (to je docela dost síla), takže celá ta sranda vyšla na cca 250,-.
Byl to blok lisované slámy v černém igelitu obaleném mikroténovou fólií, sláma byla naočkovaná a namočená, bylo to kvůli té vodě dost těžký a z pošty se to docela proneslo. Doma sem odstranil mikroténovou fólii a prohlídl ten blok. Na dvou protilehlých bocích byl igelit proříznutý na 3 místech, nahoře byly 4 malé kulaté otvory. Blok sem umístil do sklepa (bydlím v paneláku) s teplotou kolem 15°C.
První známky že se něco děje byly patrné 3.3. (po 42 dnech), kdy se v prořezaných otvorech začaly objevovat útvary připomínající polystyren (bílé kuličky), které postupem času zešedly a bobtnaly a 7.3. (47. den) už to vypadalo takto:
|
55.36 kB |
|
První plodnice po 47 dnech |
|
|
|
20070307.jpg |
Naposledy upravil JirkaS dne st 14. března. 2007 9:47, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
Zaslal: st 14. března. 2007 9:42 |
|
|
A teď otázky k několika nejasnostem pro odborníky na pěstování hlívy:
1. Proč zavadly a nevyvinuly se plodnice v ostatních otvorech?
2. Nevím jestli bylo nutné postavit blok do vody a prořezávat otvory ve dně, v návodech k pěstování nic takového není, ale zdá se, že to pomohlo.
3. Jak moc důležité je pro hlívu světlo? Ve sklepě mám jen jedno (špinavé) okno a i když venku svítí sluníčko, ve sklepě je přítmí.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
zampweb Anonymní
|
Zaslal: út 27. března. 2007 18:53 |
|
|
st 14. března. 2007 10:42 JirkaS napsal: |
1. Proč zavadly a nevyvinuly se plodnice v ostatních otvorech?
2. Nevím jestli bylo nutné postavit blok do vody a prořezávat otvory ve dně, v návodech k pěstování nic takového není, ale zdá se, že to pomohlo.
3. Jak moc důležité je pro hlívu světlo? Ve sklepě mám jen jedno (špinavé) okno a i když venku svítí sluníčko, ve sklepě je přítmí. |
RE1: Slabá relativní vlhkost. Musíš rosit vodní mlhu každý den! Nebo zkus něco jako stan ve kterém máš 70-80procent vlhkosti a větrej bez průvanu. Na navíc se doporučuje POUZE 1-2 plodící trsy - ostatní otvory zalepit. Po vyplození díru zalepit a odpočinou . vrat se k ní treba až ve 3tí vlně. Přece nemáš obrovský pytel jako uklizečky ve skole - kde těch děr můžeš mít více, nebot takové kvantum slámy vyžící i 5 současně rostoucích trsů. Používej isolepu a rozprašuj vodu.
RE2 - parafráze ala siitake blok - a proč ne. Nevím odpověd na tuto otázku. Houby jsou z vody. Zkus a esperimentuj. Normálně se voda odvádí, když prorůstá mycelium. Igelit preci nepropouští vodu, takže není důvod intenzivně zalévat. Viděl jsem však i samožavlažovací knoty i na špalku plodící hlívy - takže opratrně jdi experimentálně do toho. Sláma ti však zhnije na hnědou kaši ve stojaté vosní lázni -a to ty nechceš!
RE3:Světlo ano - rozprostřené. V přídodě je to ve stínu. Hlíva se táhne za světlem, získává tak i pigment jako hnědé žampióny. V době tvorby a plození plodniček hlíva potřebuje nepřímé/rozprostřené/ přírodní světlo.
zkoušel jsi také hledat na internetu u profi pěstiletů - tam jsou tyto otázk zodpovězeny - jako v každém návodu u zrnité či kolíškové sadby. Sám publikuji asi dva až tři přejaté návody na hlívu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
|
Návrat nahoru |
|
|
ZAMPWEB Anonymní
|
Zaslal: čt 05. dubna 2007 10:45 |
|
|
Jestě k té vodě.
Petr z Houbaře, testoval stejnou hlívu od Václavíka, a později balik nechal "napít" vodu z podmisky a pak zase odtavil.
viz: http://www.houbar.cz/default.aspx?show=1&text=266
Tož to zaké zkus. Moje "domácí" hlíva je tedka v klidu. Neplodí, je v pauze.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mirtakco
|
Zaslal: po 28. května 2007 6:57 |
|
|
Zdravím! Tak jsem si od Václavíka objednal po přečtení tohoto příběhu o jednoduchosti pěstování hlívy substrát 9Kg. Z pošty se to proneslo ještě víc, tím víc se očekávalo. Umístil jsem to do sklepa, kde podle instalovaných měřidel seděla vlhkost i teplota naproti okýnku, takže světla dosti. Nijak jsem do toho nerýpal a nechal 4 dny "odstát". K mému překvapení púo těchto čtyřech dnech jsem nakoukl do jednoho z otvorů a ejhle - nějak se to zelenalo. A v druhém taky. Rozříznul jsem tedy pytel a zjistil, že téměř polovina substrátu je zelená, dle laického odhadu plesnivá. Nějak jsem se to snažil odstranit, ale předpokládám, že plíseň když začne, tak neskončí a s hlívou je konec. Tudíž 250,-Kč hozeno do kanálu. Nemýlím se? Asi to tak jednoduchý nebude.
_________________ neumětel |
|
Návrat nahoru |
|
|
pepík Anonymní
|
Zaslal: po 28. května 2007 18:08 Předmět: reklamace |
|
|
po 28. května 2007 7:57 mirtakco napsal: |
Zdravím! Tak jsem si od Václavíka objednal po přečtení tohoto příběhu .....Tudíž 250,-Kč hozeno do kanálu. Nemýlím se? Asi to tak jednoduchý nebude. |
Musíš to reklamovat, .. vaclavík ti to uzná a pošle další balik! Záleží na prodejci jak to skladoval a kdo to vlastně pohnětl. Ale výrobve pro klid zákazníka zajistí reklamační výměnu.
Jeho hlíva býva problémová
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
Zaslal: pá 08. června 2007 6:17 |
|
|
Po delší odmlce opět pokračování seriáli.
3. vlna dorostla v době, kdy jsem byl na dovolené od 1. do 6.5., byly dva trsy a byly přezrálé a mírně seschlé (nikdo nerosil), putovaly do popelnice. Bohužel sem zapomněl udělat fotky, takže je to bez obrázků. Prostor pod trsy byl plný světle šedého výtrusného prachu (skoro 0,5mm vrstva) a co mě překvapilo nejvíc - výtrusný prach byl i nahoře na bloku slámy a na sklenicích kompotu asi 1m od bloku, přitom tam žádné proudění vzduchu není (teda aspoň to tak vypadá). Ještě že mám kovový regály a ne dřevěný...
4. vlnu jsem sklízel 2.6., byl jen jeden trs. Blok slámy se pomalu začíná scvrkávat, igelit je na mnoha místech docela volný, když se objevil zárodek, dal sem pod blok trochu vody a nechal ho nacucat. Trs byl zhruba o 1/3 menší než trsy z první a druhé vlny (resp. zhruba stejná velikost jako ten menší z trsů první vlny).
Otvor který teď plodil jsem zalepil izolepou, všechny ostatní otvory odlepil a budeme čekat na další vlnu koncem června nebo začátkem července.
|
42.44 kB |
|
Sklizeň ze 4. vlny 2.6.2007 |
|
|
|
Im013416.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JirkaS
|
Zaslal: st 11. července 2007 10:04 |
|
|
Vrátil jsem se po 14-ti dnech z dovolené a šel zkontrolovat hlívu do sklepa. Byly tam dva přezrálé a téměř seschlé trsy plodnic, putovaly do koše. Musely vyrůst hned na začátku července. V některých otvorech je na bílém myceliu vidět další šedá (šedozelená) plíseň. Takže celý blok dnes asi poputuje do popelnice.
Za 250,- Kč (149,- Kč + poštovné) mi hlíva plodila půl roku (v 5-ti vlnách).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|