Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 27. března. 2007 11:34 |
|
|
Přátelé (a i případní nepřátelé ), je pozoruhodné, že mi vznikla ostřejší fotka po zmenšení a doostření snímku o cloně 36 (tedy značně difraktovaného), než po téže proceduře se snímkem o normální cloně (tj. 22 ). V tom musí být opravdu nějaké fígle. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 27. března. 2007 12:12 |
|
|
A jak jsi Martine tu ostrost posuzoval? Jestli jenom na monitoru, pak bota nemusí být jenom v algoritmu, ale i v monitoru, zejména máš-li LCD, které neumí "libovolné" rozlišení, ale pracuje obstojně pouze v rozlišení nativním ... blablabla ... všimli jste si, že když tak nějak zvětšujete - zmenšujete obrázky na monitoru, tak když je zvětšení dvounásobné, 4x, 8x, ... a nebo zmenšení 1/2, 1/4, 1/8, ... tak ty obrázky jsou hezčí než když je to třeba 30% 60% 133% a podobně? Není botka také v tomto? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: út 27. března. 2007 12:32 |
|
|
To nevím, zmenšoval jsem vždy nestejnonásobně, někdy to takhle třeba zkusím. Ale v monitoru to nebude, spíše ten nástroj "zostření" potřebuje viditelně ne zcela ostré fotky, aby odvedl dobrou práci. Ty jsou pak právě jakoby lepší, než jakkoli zpracované nízkoclonové (původně ostřejší)... |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: út 27. března. 2007 12:43 |
|
|
27. března. 07, 12:27 witch napsal: |
i kdyz moje technicke vzdelani = 0, rikala jsem si, ze mluvi o optickem klamu..
jak rikas "Při určité velikosti obr. se s rostoucím dpi stává obrázek takový rozbitý, zrnitý." ---> chapu to tak, ze to vznika zhustenim prilis mnoha bodu dohromady, kdyz je dpi hodne vysoke.. je to tak? |
Ano. Je to pak příliš zhuštěné. Světlé bodíky pak mají navrh a přehlušují tmavé. Všiml jsem si toho, když jsem prohlížel letecké snímky v plném rozlišení. Byly to gigantické eoubory a na celkové pohledy, tj. celý snímek na monitor se nedalo skoro dívat. |
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: út 27. března. 2007 12:48 |
|
|
út 27. března. 2007 12:43 mat60 napsal: |
Ano. Je to pak příliš zhuštěné. Světlé bodíky pak mají navrh a přehlušují tmavé... |
diky, jsem ted aspon o centimetr chytejsi :O) _________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: út 27. března. 2007 13:14 |
|
|
Těch převodů je při zpracování dost:
- algoritmus firmwaru fotoaparátu pro čtení dat z čipu
- kompresní aloritmus firmwaru fotoaparátu