Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Fotoborec
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 11:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přátelé (a i případní nepřátelé Laughing ), je pozoruhodné, že mi vznikla ostřejší fotka po zmenšení a doostření snímku o cloně 36 (tedy značně difraktovaného), než po téže proceduře se snímkem o normální cloně (tj. 22 Smile ). V tom musí být opravdu nějaké fígle. Idea
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 12:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A jak jsi Martine tu ostrost posuzoval? Jestli jenom na monitoru, pak bota nemusí být jenom v algoritmu, ale i v monitoru, zejména máš-li LCD, které neumí "libovolné" rozlišení, ale pracuje obstojně pouze v rozlišení nativním ... blablabla ... všimli jste si, že když tak nějak zvětšujete - zmenšujete obrázky na monitoru, tak když je zvětšení dvounásobné, 4x, 8x, ... a nebo zmenšení 1/2, 1/4, 1/8, ... tak ty obrázky jsou hezčí než když je to třeba 30% 60% 133% a podobně? Není botka také v tomto?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 12:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To nevím, zmenšoval jsem vždy nestejnonásobně, někdy to takhle třeba zkusím. Ale v monitoru to nebude, spíše ten nástroj "zostření" potřebuje viditelně ne zcela ostré fotky, aby odvedl dobrou práci. Ty jsou pak právě jakoby lepší, než jakkoli zpracované nízkoclonové (původně ostřejší)... Rolling Eyes
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 12:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

27. března. 07, 12:27 witch napsal:
i kdyz moje technicke vzdelani = 0, rikala jsem si, ze mluvi o optickem klamu..
jak rikas "Při určité velikosti obr. se s rostoucím dpi stává obrázek takový rozbitý, zrnitý." ---> chapu to tak, ze to vznika zhustenim prilis mnoha bodu dohromady, kdyz je dpi hodne vysoke.. je to tak?

Ano. Je to pak příliš zhuštěné. Světlé bodíky pak mají navrh a přehlušují tmavé. Všiml jsem si toho, když jsem prohlížel letecké snímky v plném rozlišení. Byly to gigantické eoubory a na celkové pohledy, tj. celý snímek na monitor se nedalo skoro dívat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
witch

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 12:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 27. března. 2007 12:43 mat60 napsal:

Ano. Je to pak příliš zhuštěné. Světlé bodíky pak mají navrh a přehlušují tmavé...

diky, jsem ted aspon o centimetr chytejsi :O)

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2007 13:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Těch převodů je při zpracování dost:

- algoritmus firmwaru fotoaparátu pro čtení dat z čipu
- kompresní aloritmus firmwaru fotoaparátu
- vzorkovací algoritmy softwaru při úpravách a změně velikosti
- interpolační algoritmus softwaru pro zobrazení, nebo tisk
- interpolační algoritmus firmwaru monitoru, nebo tiskárny

... a možná by se našlo ještě něco další.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru