Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Leucocoprinus birnbaumii - Bělohnojník sírožlutý
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 23. července 2006 18:42
  Předmět: Leucocoprinus birnbaumii - Bělohnojník sírožlutý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V lese nic moc. Za to v květináči se urodilo.

123.67 kB    
Bělohnojník sírožlutý - Leucocoprinus birnbaumii (1).jpg
   Bělohnojník sírožlutý - Leucocoprinus birnbaumii (1).jpg

117.29 kB    
Bělohnojník sírožlutý - Leucocoprinus birnbaumii (8).jpg
   Bělohnojník sírožlutý - Leucocoprinus birnbaumii (8).jpg

147.95 kB    
Bělohnojník sírožlutý - Leucocoprinus birnbaumii (19).jpg
   Bělohnojník sírožlutý - Leucocoprinus birnbaumii (19).jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. července 2006 9:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V jednom atlase je nazvan jako Bedla žlutá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 24. července 2006 9:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 24. července 2006 9:04 Bob napsal:
V jednom atlase je nazvan jako Bedla žlutá.

Já ji mám v atlase jako Bedlu cibulkotřennou...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 08. srpen 2006 9:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem jí konečně také viděl (u tety) ... kdyby ji měl někdo doma, tak doporučuji dát foťák na stativ a pěkně nacvakat růst a pak spojit do animace ...

159.41 kB    
červen 2006, Kraslice, v květníku u palmy. (c) Bob
Bedla_zluta.jpg
   Bedla_zluta.jpg
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 06. června 2007 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky se urodilo. Ale zapomněl jsem zalejt kytky Embarassed , takže z asi 20 kousků vyrostl jen jediný Confused

144.55 kB    
u Pantáty :-)
v kvetinaci 1.jpg
   v kvetinaci 1.jpg

116.91 kB    
u Pantáty :-)
v kvetinaci 2.jpg
   v kvetinaci 2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 13. srpen 2007 9:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem se dočkal !!! Včera jsem jí našel "odkvetlou" v květináči pod dracenou ... minimálně dva roky jí nikdo hlínu nevyměňoval, a nikdy před tím zpozorována nebyla. Snad ještě nějaká vyroste. ... Vyrostla ! Smile

173.76 kB    
11.8.2007, Libušín (KL), pod Dracenou v květináči. (c) Bob
BedlaCibulkotrena.jpg
   BedlaCibulkotrena.jpg

116.41 kB    
BedlaCibulkotrena3.jpg
   BedlaCibulkotrena3.jpg

163.82 kB    
BedlaCibulkotrena2.jpg
   BedlaCibulkotrena2.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 17. srpen 2007 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když jsem jí onehdá v květináči našel "odkvetlou" ... koukal jsem kolem, a zdálo se že ta hlína s bílým nádechem kolem, kterou tam pozoruji již více než měsíc, asi nebude nic jiného než podhoubí tohoto bělohnojníku ... Ty plodnice co vyrostli již byly ochlupaceny nějakou jinou houbou (plísní) ... snad to nezabije i podhoubí ... asi za dva týdny bylo evidentní, že další plodničkly budou ... už byly vidět maliličkaté kuličky ... takže se mi to třeba podaří ... jel jsem hnedle zapůjčit si foťák, který má časovou lupu = že umí fotit sám v daném intervalu ... Konica-Minolta A2 ... k tomu ministativ ... a už to instaluji ... nastavím manuální ostření, zaostřím, nastavím blesk, expozici, clonu, cvaknu, porychtuji, cvaknu ... to by šlo ... nastavím sekvenční snímání, cvaknu, zavřu dvěře a jdu si po svém. Ráno přijdu ... nic nevyrostlo, vyndavám baterku, na 10 minut ji strkám do nabíječky, pak zpět do foťáku, manuální cvak a zpět do nabíječky, za 10 minut cvak, a zpátky do nabíječky ... celkem asi 7 cyklů ... baterka nabita, spouštím automatiku a jdu spát. Večer přijdu z práce ... zase nic. A tak znova nabíjím ...

Ale nakonec to dobře dopadlo a houby skutečně vyrostly. Celkem jsem fotil 12 dní v 10 minutových intervalech. Přesněji od 2.8. 16:07 do 14.8 8:52, tj. ca. 329 hodin. Čímž jsem vygeneroval ca. 1690 fotek o celkovém datovém objemu 3.14 GB. Fotky jsem musel samosebou trochu zmenšit a ořezat, a hlavně do nich vložit datum a čas expozice. Toto se výborně dělá freeware programem XnView pro Windows verze 1.74 (oct 11 2004) verze Libformat 4.25 Copyright 1991-2002 Pierre-e Gougelet ... nejlepší batch procesing jaký jsem zatím viděl.
Složit fotky JPG do video souboru neumí až tak mnoho programů. Ten který je dokonale jednoduchý a hlavně umožňuje nastavit rozumné intervaly mezi obrázky je německý Bmp-zu-Avi verze 6.1.0 freeware by www.E314.de Copyright 2004 E314.de ... mouchu má v tom, že zvládal maximálne kolem 500 fotek najednou, a tak jsem musel vytovřit hnedle 4 videosoubory. Nastavil jsem 83 milisekund mezi obrázky, takže rychlost jaká je na videu vidět je 2 hodiny za vteřinu.
No a nakonec jsem AVI spojil a uložil s datovým tokem pod 500 kB/s kodekem Mpg4 vynikajícím freeware programem VirtualDub 1.6.6 - Copyright 1998-2005 by Avery Lee.
Videosoubor je i tak stále dost veliký, a tak ho v brzké době ještě trochu zkomprimuji a prořežu, aby tu mohl viset na věky ... 9MB je přeci jen trochu moc. Takže stahujte a koukejte, jak bělohnojnící rostou, jak si to někteří rozmyslí a zmenší se zpět, ... taky mne překvapilo, že mají vlastně plynulý přechod z růstu do zániku, žádná čekačka pro houbaře, ... ještě k tomu časem něco připíšu, ale zatím jsem to ani pořádně neviděl neb záběr je širokoúhlý a tak je pořád na co koukat i při desátém spuštění Smile Takže co vás na růstu bělohnojníků zaujalo? Co by neměli ostatní přehlédnout? ...

Soubor ke stažení má ca. 9MB - klikni a stahuj
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 17. srpen 2007 10:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je fakt zajímavý jak si to některý plodničky v půlce růstu rozmyslej a zarazej se - taky jsem si toho doma všiml když jsem je pozoroval.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 18. srpen 2007 8:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Shocked Parádní Shocked
zcr
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 19. srpen 2007 12:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Perfektní!
Asi nejzajímavější mi přišlo, jak výrazně se jednotlivé plodnice liší rychlostí růstu.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru