Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Gomphidius glutinosus - Slizák mazlavý
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Sbíráte tuto houbu?
Ano, je chutná a snadno určitelná.
85%
 85%  [ 51 ]
Ano, ale trochu se bojím.
1%
 1%  [ 1 ]
Raději ne, ale chtěl bych.
10%
 10%  [ 6 ]
Brrrr!
3%
 3%  [ 2 ]
Celkem hlasů : 60

Autor Zpráva
Jertho

PříspěvekZaslal: ne 11. prosince 2005 14:55
  Předmět: Gomphidius glutinosus - Slizák mazlavý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Slizák mazlavý

Gomphidius glutinosus

Atlas: http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=8

Klobouk 5 - 12 cm v průměru, v mládí tupě kuželovitý nebo polokulovitý, později vyklenutý až téměř nálevkovitý, tlustomasý. Za vlhka velmi slizký. Barvy šedohnědé nebo čokoládově hnědé, často má fialový nádech.

Lupeny řídké, sbíhavé barvy bělavé v mládí zakryté bělavým, slizovitým velem, ve stáří černající.

Třeň 5 - 10 cm vysoký, 1 - 2 cm tlustý, válcovitý, pod lupeny mírně zaškrcený, slizký, u vrcholu bělavý, na bázi výrazně žlutý. Po velu zůstává na třeni malý prsten.

Dužnina tlustá, měkká ale vcelku pevná,bílá až našedlá, ve třeni citrónově žlutá, na řezu barvu nemění. Vůně nápadná, chuť příjemná

Výskyt: Většinou ve skupinách v jehličnatých lesích, hlavně pod smrky a borovicemi na prosvětlených místech.

Doba výskytu VII-XI

Kuchyňský význam Jedlý, velmi chutný, sliz se lehce odstraní. Velmi chutný naložený v octě. Doporučuji ke sběru.

33.53 kB    
Tak znova...
01.JPG
   01.JPG

62.58 kB    
...další...
02.JPG
   02.JPG

36.19 kB    
...a poslední, bobe, ještě že sis všiml,ty dvě první opravdu byly z internetu.
slizak3.JPG
   slizak3.JPG

Naposledy upravil Jertho dne ne 11. prosince 2005 16:07, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 27. ledna 2006 13:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jednu fotku z loňska tu mám, ale je to foceno webkamerou, takže nic moc.

36.5 kB    
t_slizak_mazlavy_180.jpg
   t_slizak_mazlavy_180.jpg
neubauej

PříspěvekZaslal: pá 27. ledna 2006 13:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tenhle slizák je od Žďáru.

20.41 kB    
t_100_1412w_147.jpg
   t_100_1412w_147.jpg

21.14 kB    
t_slizakw_127.jpg
   t_slizakw_127.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 27. ledna 2006 13:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemáte někdo "na skladě" nějakou kvalitnější fotku, kterou bych mohl šoupnout do atlasu ?

A ještě jeden dotaz, kdysi jsem někde zahlédl něco o loupání ze středu od naříznutého křížku a na nahoubách.cz někdo psal, že ho používá jako "lepidlo" na nečistoty v košíku, je to pravda ?
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 27. ledna 2006 14:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jsem byl tuším já a Tonda H. se přidal na čistění používám i klouzky.
Ty fotky jsem ti poslal mailem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. ledna 2006 23:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dvě jsem tam přidal. Víc se z toho vyčarovat nedá. Na té třetí jde modrá z oblohy částečně ztlumit, ale přesvětlená místa jsou čistě bílé plochy takže vlastně není co upravovat. Pošli mi k nim ještě nějaký popisek, kdy, kde a pod čím.

Díky Lupo
Ivo

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 11:38
  Předmět: Že by to byl on?

Vyrůstalo to na pěšince u jižního okraje smrkového lesa. Na slizaka mazlavého usuzuji podle citronově žlutě zbarvené báze třeně.

220.94 kB    
slizak_mazlavy.jpg
   slizak_mazlavy.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 11:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi pěkné!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 11:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ivo, jasně, je to on.

Mě tady zaráží ta třetí Jerthova fotka, to totiž vypadá na klouzek obecný...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 11:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ta třetí jerthova (jestli vůbec jerthova je ... on má ve "svých" fotkách přinejmenším chaos) ... mne to dost silně připomíná slizák růžový ... ale to jen tím odstínem na fotce ... což může být v reálu i jinak.
Ivo

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 11:48
  Předmět: Dík...

Děkuji za kladnou reakci.....když se tak dívám na klobouk této houbičky, tak si uvědomuji, že nosit do lesa polarizační filtr bude asi nutností... Wink
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 11:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

S tím polarizákem je to složitější. On se určitě sejde - jako ochrana čočky, ale takové masívní odlesky žádný polarizák neodfiltruje. To asi chce odrazky. Nějak to nasvítit i zepředu, aby se trochu potlačil ten odlesk. On malý odlesk nemusí být na závadu, někdy je to s ním i pěkné. Ukazuje že objek se tleskne. Když se odstraní, tak se fotka někdy stane fádní.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 12:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ivo, mne se ten odlesk líbí !!! Pěkně to podtrhuje jméno houby SLIZÁK Smile S polarizákem má pravdu Mat60 ... nejlepší je fotit ve stínu difuséru ... Smile ... to nejlepší co jsem tu i jinde četl mi přijde použít místo drahého difuséru laciný poloprůsvitný bílý deštník a fotit v jeho stínu Smile Takovej malej skládací deštníček je k nezaplacení ... už jsem párkrát musel focení odložit, protože jsem měl obavu o vodotěsnost mého strojku na vobrázky ... ovšem s deštníkovým difusérem ... to bude letos jiná káva !!! Smile úúúúúúž se nemohu dočkat !!!
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 12:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Koukám na tu fotku znovu a znovu a moc se mi líbí ta bílá bílá (nejde o překlep) ... jedinou vítku bych snad měl ke kompozici alias výřezu ... kdyby to bylo nějka líbivěji ořízlé, klidně si ji dám na zeď.
Ivo

PříspěvekZaslal: pá 10. února 2006 13:09
  Předmět: Kompozice

Bobe, máš pravdu....úklon houbičky doprava by dle jakýchsi pravidel vyžadoval více prostoru na pravé straně.....to víš, v terénu, vleže na mokrém mechu, atd.....hihi. Já ji tak schválně nechal, že kdyby byl zájem použít ji v atlase, aby se s ní dalo ještě pracovat podle potřeb.....
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru