Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Sbíráte tuto houbu? |
Ano, je chutná a snadno určitelná. |
|
85% |
[ 51 ] |
Ano, ale trochu se bojím. |
|
1% |
[ 1 ] |
Raději ne, ale chtěl bych. |
|
10% |
[ 6 ] |
Brrrr! |
|
3% |
[ 2 ] |
|
Celkem hlasů : 60 |
|
Autor |
Zpráva |
Jertho
|
Zaslal: ne 11. prosince 2005 14:55 Předmět: Gomphidius glutinosus - Slizák mazlavý |
|
|
Slizák mazlavý
Gomphidius glutinosus
Atlas: http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=8
Klobouk 5 - 12 cm v průměru, v mládí tupě kuželovitý nebo polokulovitý, později vyklenutý až téměř nálevkovitý, tlustomasý. Za vlhka velmi slizký. Barvy šedohnědé nebo čokoládově hnědé, často má fialový nádech.
Lupeny řídké, sbíhavé barvy bělavé v mládí zakryté bělavým, slizovitým velem, ve stáří černající.
Třeň 5 - 10 cm vysoký, 1 - 2 cm tlustý, válcovitý, pod lupeny mírně zaškrcený, slizký, u vrcholu bělavý, na bázi výrazně žlutý. Po velu zůstává na třeni malý prsten.
Dužnina tlustá, měkká ale vcelku pevná,bílá až našedlá, ve třeni citrónově žlutá, na řezu barvu nemění. Vůně nápadná, chuť příjemná
Výskyt: Většinou ve skupinách v jehličnatých lesích, hlavně pod smrky a borovicemi na prosvětlených místech.
Doba výskytu VII-XI
Kuchyňský význam Jedlý, velmi chutný, sliz se lehce odstraní. Velmi chutný naložený v octě. Doporučuji ke sběru.
|
36.19 kB |
|
...a poslední, bobe, ještě že sis všiml,ty dvě první opravdu byly z internetu. |
|
|
|
slizak3.JPG |
Naposledy upravil Jertho dne ne 11. prosince 2005 16:07, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
neubauej
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: pá 27. ledna 2006 13:47 |
|
|
Nemáte někdo "na skladě" nějakou kvalitnější fotku, kterou bych mohl šoupnout do atlasu ?
A ještě jeden dotaz, kdysi jsem někde zahlédl něco o loupání ze středu od naříznutého křížku a na nahoubách.cz někdo psal, že ho používá jako "lepidlo" na nečistoty v košíku, je to pravda ?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: pá 27. ledna 2006 14:19 |
|
|
To jsem byl tuším já a Tonda H. se přidal na čistění používám i klouzky.
Ty fotky jsem ti poslal mailem.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: po 30. ledna 2006 23:30 |
|
|
Dvě jsem tam přidal. Víc se z toho vyčarovat nedá. Na té třetí jde modrá z oblohy částečně ztlumit, ale přesvětlená místa jsou čistě bílé plochy takže vlastně není co upravovat. Pošli mi k nim ještě nějaký popisek, kdy, kde a pod čím.
Díky Lupo
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 10. února 2006 11:43 |
|
|
Velmi pěkné!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 10. února 2006 11:43 |
|
|
Ivo, jasně, je to on.
Mě tady zaráží ta třetí Jerthova fotka, to totiž vypadá na klouzek obecný...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 10. února 2006 11:47 |
|
|
Ta třetí jerthova (jestli vůbec jerthova je ... on má ve "svých" fotkách přinejmenším chaos) ... mne to dost silně připomíná slizák růžový ... ale to jen tím odstínem na fotce ... což může být v reálu i jinak.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
Zaslal: pá 10. února 2006 11:48 Předmět: Dík... |
|
|
Děkuji za kladnou reakci.....když se tak dívám na klobouk této houbičky, tak si uvědomuji, že nosit do lesa polarizační filtr bude asi nutností...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 10. února 2006 11:56 |
|
|
S tím polarizákem je to složitější. On se určitě sejde - jako ochrana čočky, ale takové masívní odlesky žádný polarizák neodfiltruje. To asi chce odrazky. Nějak to nasvítit i zepředu, aby se trochu potlačil ten odlesk. On malý odlesk nemusí být na závadu, někdy je to s ním i pěkné. Ukazuje že objek se tleskne. Když se odstraní, tak se fotka někdy stane fádní.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 10. února 2006 12:03 |
|
|
Ivo, mne se ten odlesk líbí !!! Pěkně to podtrhuje jméno houby SLIZÁK S polarizákem má pravdu Mat60 ... nejlepší je fotit ve stínu difuséru ... ... to nejlepší co jsem tu i jinde četl mi přijde použít místo drahého difuséru laciný poloprůsvitný bílý deštník a fotit v jeho stínu Takovej malej skládací deštníček je k nezaplacení ... už jsem párkrát musel focení odložit, protože jsem měl obavu o vodotěsnost mého strojku na vobrázky ... ovšem s deštníkovým difusérem ... to bude letos jiná káva !!! úúúúúúž se nemohu dočkat !!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 10. února 2006 12:05 |
|
|
Koukám na tu fotku znovu a znovu a moc se mi líbí ta bílá bílá (nejde o překlep) ... jedinou vítku bych snad měl ke kompozici alias výřezu ... kdyby to bylo nějka líbivěji ořízlé, klidně si ji dám na zeď.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Ivo
|
Zaslal: pá 10. února 2006 13:09 Předmět: Kompozice |
|
|
Bobe, máš pravdu....úklon houbičky doprava by dle jakýchsi pravidel vyžadoval více prostoru na pravé straně.....to víš, v terénu, vleže na mokrém mechu, atd.....hihi. Já ji tak schválně nechal, že kdyby byl zájem použít ji v atlase, aby se s ní dalo ještě pracovat podle potřeb.....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|