Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: út 05. září 2006 21:29 Předmět: Výsluní |
|
|
Dneska mě překvapilo docela dost trsů nad Výsluním . Jen byly pěkně suché.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 06. září 2006 8:29 |
|
|
Na Kladensku je už první vlna dávno sklizena jak jsem včera viděl
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
|
Zaslal: st 06. září 2006 10:04 |
|
|
Nojo Kladno je nadm. výškou o sedmset metrů níž.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 25. září 2006 7:23 |
|
|
Yep, v pátek jsem si dal gulášek (mám jeden gurmánský problém - dám ho do fóra Kuchař) ... v sobotu jsem je nasel na mrtvých stromech, který mají kořeny v řece ... všechny už byly za zenitem, ale klobouky kolem 25 cm nebyly neběžné!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
jarda
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 676 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: pá 13. října 2006 7:55 Předmět: Článek z Blesku - léčivé václavky |
|
|
http://www.blesk.cz/Clanek61829.htm
Nacházíme je na živých i odumřelých kmenech a pařezech listnatých stromů, jež václavkové podhoubí doslova prošpikuje," uvádí Pavel Váňa, novobydžovský bylinář, který se houbami zabývá po desetiletí.
"Vyskytují se většinou v hojných trsech medové barvy a rostou pouze na dřevě, i když se někdy zdá, že zdánlivě vyrůstají z půdy, stojí ve skutečnosti na podzimních kořenech a šikovně si tak pomáhají k vlhku."
Hodilo se i podhoubí
Václavka obecná má trpkou, stahující chuť a nejlépe se hodí k nakládání. Podle Pavla Váni obsahuje 100 g čerstvých václavek 1 - 3 gramy bílkovin, 7,5 gramu cukru a 0,6 gramu tuku.
Minerálních látek v nich příliš nenajdeme, za zmínku stojí pouze fosfor, vápník a draslík. Zajímavější jsou poznatky, které o aktivních výtažcích z václavek přinesla věda za posledních patnáct let. Tyto výtažky působí proti bakteriím a plísním, například proti stafylokokům a pneumokokům, a obsahují kyselinu propionovou a máselnou.
Pokusy ukázaly, že václavka u zvířat zlepšuje srdeční činnost a prokrvení končetin a mozku. Jako léčivku znala tuto houbu už medicína staré Číny. Tehdy používali tonikum z václavek na plicní a jaterní choroby a žaludeční potíže.
K léčbě využívali i podhoubí, ze kterého se vyráběly léky na posílení plic a trávicího traktu. Pravidelné užívání václavky je prevencí pálení žáhy, zabraňuje vysušování pokožky, působí proti bolestem zad, pomáhá potlačovat příznaky epilepsie. Je také preventivním lékem proti šerosleposti a jiným očním chorobám a zlepšuje prokrvení mozku.
Sušte je a drťte na prášek
Čerstvé václavky můžeme buď tepelně upravit nebo sušit a posléze práškovat. Důkladně proschlé houby drtíme v hmoždíři, případně v tříštivém mlýnku na kávu. Hotový prášek uzavřeme do hermeticky uzavíratelné nádoby.
Denní dávka je přibližně 30 g prášku, který buď rozmícháme v jídle nebo v čaji. Prášek můžeme také plnit do želatinových kapslí, které prodávají v lékárně. Jedna kapsle pojme asi 400 mg prášku. Obvykle se užívají 3krát denně asi 2 kapsle. Doporučená doba léčby je 10 dní.
Kdy václavka pomáhá:
Plicní a jaterní onemocnění, zlepšuje prokrvení mozku a zrak, posiluje trávicí trakt.
Naše doporučení:
Sbíráme jen mladší klobouky. Pozor: někteří lidé ji velmi špatně snášejí a mohla by jim způsobit žaludeční a střevní potíže. Doporučuje se, aby byla vždy důkladně (nejméně 30 minut) tepelně upravena. Vodu z vaření vylijte!
Kde se dozvíte více:
S několika desítkami léčivých hub se můžete seznámit v knize Léčivé houby podle bylináře Pavla (vydal Eminent). Obsahuje i houbový receptář pro zdravý život.
Autor: Miluše Vrtílková (12. 10. 2006)
--------------------------------------------------------------------------------
_________________ jp. |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 13. října 2006 9:22 |
|
|
No nevím . Děsí mě na tom ale jedna věc. Syrové václavky jsou v podstatě jedovaté a u některých lidí může na ně být i alergie. Jedovatost syrových václavek mám v dětství ověřenou i na sobě Snědl jsem jeden malý klobouček a bylo mi děsně blbě.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|