Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gohom
Založen: 14. 06. 2007 Příspěvky: 47 Bydliště: Praha 5
|
Zaslal: st 07. listopadu 2007 9:41 |
|
|
Na trnku to nevypada (tu bys urcite poznal, predpokladam).
Na vlochyni taky moc ne.
Jerabiny nemaji modre plody.
Jalovec ma jehlice, ne listy.
Tis ma plody cervene.
A krome techto a boruvek neznam nic co by to pripominalo.
Takze nevim, ale mozna ze vseho nejvic by to mohla byt nejaka vlochyne.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gohom
Založen: 14. 06. 2007 Příspěvky: 47 Bydliště: Praha 5
|
Zaslal: st 07. listopadu 2007 9:42 |
|
|
Ale to je hloupost, protoze vlochyne nemaji tento typ plodenstvi.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: st 07. listopadu 2007 9:47 |
|
|
Myslím, že to je Arónie černá (temnoplodec) - Aronia melanocarpa. Je to jedlé, údajně i proklatě zdravé a vypadá to jako černá jeřabina. Jedlé je to hlavně zkompotované. Mám to na zahradě, ale moc mi to nechutná.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
witch
Založen: 17. 10. 2006 Příspěvky: 464 Bydliště: okres Benešov
|
Zaslal: st 07. listopadu 2007 10:30 |
|
|
st 07. listopadu 2007 8:47 mat60 napsal: |
Myslím, že to je Arónie černá (temnoplodec) - Aronia melanocarpa. Je to jedlé, údajně i proklatě zdravé a vypadá to jako černá jeřabina. Jedlé je to hlavně zkompotované. Mám to na zahradě, ale moc mi to nechutná. |
.. je to ona..
take se ji rika Cerna jerabina.. jako takova se cerstva moc nekonzumuje, snad jen stava z nich. Vetsinou se z ni delaji sirupy, kompoty, dzemy a pod.
je to "lek na vsechno".. imunita, kardiovaskularni system, hormonalni poruchy, vysoky tlak, cholesterol, je to antioxidant a je nadupana mineraly a vitaminy (na vsechno si nevzpomenu, na netu buje jiste spousta informaci)
..urcite doporucuji sklidit a zpracovat, jestli moc nemrzlo, mela by byt jeste v dobre kondici
_________________ witch mish <:3~ |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 07. listopadu 2007 13:09 |
|
|
Martin se opět nemůže připojit na web, ale emailem mi poslal toto:
Aronia melanocarpa - arónie (jeřáb) černá, jedlá, zvláště do marmelád, vysoký obsah vit. C. ... plody jsou trochu natrpklé, ale marmeláda to vyřeší... Jo, taky se to suší a dává do čaje (při na chlazení).
Takže super! Příští rok nemají ptáci šanci!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jambig
Založen: 23. 03. 2008 Příspěvky: 214 Bydliště: Frýdek
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 24. března. 2008 15:21 |
|
|
Vcelku by mne zajímalo, jak to přesně děláš. "Odpařování" nechápu
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jambig
Založen: 23. 03. 2008 Příspěvky: 214 Bydliště: Frýdek
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 25. března. 2008 8:49 |
|
|
Aha! Už rozumím! Z pohledu chemika se totiž v žádném případě nejedná o odpařování nýbrž o kontinuální extrakci.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Patrný Ladislav
Založen: 24. 11. 2005 Příspěvky: 347 Bydliště: Meziměstí
|
Zaslal: út 22. dubna 2008 10:12 Předmět: sklizeň |
|
|
Bobe, pokud chceš sklízet, nezapomeň řádně obalit, aby se zamezilo přístupu opeřenců, jinak nemáš šanci, jsou vždy rychlejší a to proto, že nečekají na zčernání plodů a stačí jim, když se to začne červenat.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 22. dubna 2008 11:05 |
|
|
čimčarará čím čím čím ... čím to obalím ?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jambig
Založen: 23. 03. 2008 Příspěvky: 214 Bydliště: Frýdek
|
|
Návrat nahoru |
|
|
tost
Založen: 14. 04. 2008 Příspěvky: 74 Bydliště: Praha 4
|
Zaslal: út 22. dubna 2008 23:36 |
|
|
Takže Arónii potvrzuji hezký článek je zde http://www.garten.cz/a/cz/545-aronia-melanocarpa-aronie-cerna-temnoplodec/.
Pokud se týká získání šťávy, místo hliníkového odšťavovače - snad mi Jambig promine- doporučuji starý dobrý lis na ovoce.
Jde o to ,že odšťavování plodů s vysokým obsahem vitamínu C touto metodou:
- 1. je zničeno vysoké procento tohoto vitamínu - je velice termolabilní.
- 2. Při používání hliníkových pomůcek dochází k přechodu hliníku do potraviny-zejnéna u ,,kyselého" jídla a ten poškuzuje ledviny.
Nemyslete si že hned,ale postupně a nenápadně - několik lidí opravdu skončilo na dialýze a detailní vyšetření to nepochybně potvrdilo ( osobní zkušenost).
Proto navrhuji a sám používám tento postup.Ovoce ze kterého chci šťávu
vylisuju za studena , přidám cukr Poměr: 40% ovoce 60% cukru a přivedu na 20minut na teplotu 72-75 stupňů . poté naliju do horkých sklenic a uzavřu.
Tu teplotu je důležitá udržet, protože dojde k pasterizaci, ale nestratí se aroma a vitamíny. 60% cukernatý roztok zajistí minimální náchylnost ke zkažení. Musí se to dát do chladu , aby nedošlo ke kvašení. Po otevření sklenice sirup vydrží v ledničce cca 30 dni bez potíží - nesmí se znečistit výčko nebo hrana sklenice. Žádné chem. prostředky nejsou potřeba!
Drť z lisu použiju na výrobu marmelády,má logicky málo šťávy je tedy rychle hotova a zase nestrácí vytamíny dlouhým vařením a odpařováním vody.
Tost
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jambig
Založen: 23. 03. 2008 Příspěvky: 214 Bydliště: Frýdek
|
Zaslal: čt 24. dubna 2008 9:36 |
|
|
Jambig promine 100 lidí - 100 chutí i zůsobů Aspoň je z čeho vybírat. Jeden nikdy neví, z čeho ztloustne
Výborný je i čaj ze sušených plodů arónie
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol