Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Aronia melanocarpa - Arónie (jeřáb) černá - lidově temnoplodec
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Dendrologie - Poznáváme nejen dřeviny
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2007 9:28
  Předmět: Aronia melanocarpa - Arónie (jeřáb) černá - lidově temnoplodec
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tanhle keř mi na zahradě roste a krásně plodí. Rád bych věděl, jestli je to jedlé a co to vůbec je. Letos jsem to chtěl ochutnat, ale ptáci byly sakra rychlý a tak na mne nic nezbylo Sad


   102.51 kB    
DivnoBoruvky.jpg
   DivnoBoruvky.jpg


Naposledy upravil Bob dne st 07. listopadu 2007 13:10, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gohom



Založen: 14. 06. 2007
Příspěvky: 47
Bydliště: Praha 5

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2007 9:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na trnku to nevypada (tu bys urcite poznal, predpokladam).
Na vlochyni taky moc ne.
Jerabiny nemaji modre plody.
Jalovec ma jehlice, ne listy.
Tis ma plody cervene.
A krome techto a boruvek neznam nic co by to pripominalo.
Takze nevim, ale mozna ze vseho nejvic by to mohla byt nejaka vlochyne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
gohom



Založen: 14. 06. 2007
Příspěvky: 47
Bydliště: Praha 5

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2007 9:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ale to je hloupost, protoze vlochyne nemaji tento typ plodenstvi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2007 9:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že to je Arónie černá (temnoplodec) - Aronia melanocarpa. Je to jedlé, údajně i proklatě zdravé Very Happy a vypadá to jako černá jeřabina. Jedlé je to hlavně zkompotované. Mám to na zahradě, ale moc mi to nechutná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
witch



Založen: 17. 10. 2006
Příspěvky: 464
Bydliště: okres Benešov

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2007 10:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 07. listopadu 2007 8:47 mat60 napsal:
Myslím, že to je Arónie černá (temnoplodec) - Aronia melanocarpa. Je to jedlé, údajně i proklatě zdravé Very Happy a vypadá to jako černá jeřabina. Jedlé je to hlavně zkompotované. Mám to na zahradě, ale moc mi to nechutná.


.. je to ona..
take se ji rika Cerna jerabina.. jako takova se cerstva moc nekonzumuje, snad jen stava z nich. Vetsinou se z ni delaji sirupy, kompoty, dzemy a pod.
je to "lek na vsechno".. imunita, kardiovaskularni system, hormonalni poruchy, vysoky tlak, cholesterol, je to antioxidant a je nadupana mineraly a vitaminy (na vsechno si nevzpomenu, na netu buje jiste spousta informaci)
..urcite doporucuji sklidit a zpracovat, jestli moc nemrzlo, mela by byt jeste v dobre kondici

_________________
witch mish <:3~
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: st 07. listopadu 2007 13:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Martin se opět nemůže připojit na web, ale emailem mi poslal toto:
Aronia melanocarpa - arónie (jeřáb) černá, jedlá, zvláště do marmelád, vysoký obsah vit. C. ... plody jsou trochu natrpklé, ale marmeláda to vyřeší... Jo, taky se to suší a dává do čaje (při na chlazení).


Takže super! Příští rok nemají ptáci šanci! Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jambig



Založen: 23. 03. 2008
Příspěvky: 214
Bydliště: Frýdek

PříspěvekZaslal: ne 23. března. 2008 4:32
  Předmět: Černy jeřab (Aronie)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z áronie se dá připravit velice chutný a zdravý domácí sirup, chuťově podobný šťávě z borůvkového kompotu Smile
Štávu z bobulí získávám stejně jako na přiloženém obrázku z ostružin - odpařováním. Vřele doporučuji Very Happy



   131.08 kB    
P8161959.JPG
   P8161959.JPG

   163.06 kB    
Černý jeřáb - Aronie
wbm46c4b3d5be3a0.jpg
   wbm46c4b3d5be3a0.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: po 24. března. 2008 15:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vcelku by mne zajímalo, jak to přesně děláš. "Odpařování" nechápu Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jambig



Založen: 23. 03. 2008
Příspěvky: 214
Bydliště: Frýdek

PříspěvekZaslal: po 24. března. 2008 16:24
  Předmět: odpařování
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Do spodní nádoby příjde voda,
do prostřední vykapává odpařená šťáva z ovoce,
do horní nádoby se nasype ovoce a přiklopí Smile
postaví se to na sporák a odpařuje Smile Během odpařování si jen kontroluju dostatek vody ve spodní nádobě, aby se nevyvařila. Podle potřeby doliju.
Získanou šťávu už pak připravuju běžným způsobem. Provařím s cukrem a naliju do láhví. Do áronie přidávám i trošku kyseliny citronové, zdá se mi, že to zvýrazní chuť Smile
Na obrázku by správně místo zátky měla být trubička s hadičkou, kterou se při vaření odpouští šťáva.



   119.49 kB    
P8161960.JPG
   P8161960.JPG
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: út 25. března. 2008 8:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha! Už rozumím! Smile Z pohledu chemika se totiž v žádném případě nejedná o odpařování nýbrž o kontinuální extrakci. Wink Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Patrný Ladislav



Založen: 24. 11. 2005
Příspěvky: 347
Bydliště: Meziměstí

PříspěvekZaslal: út 22. dubna 2008 10:12
  Předmět: sklizeň
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe, pokud chceš sklízet, nezapomeň řádně obalit, aby se zamezilo přístupu opeřenců, jinak nemáš šanci, jsou vždy rychlejší a to proto, že nečekají na zčernání plodů a stačí jim, když se to začne červenat. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: út 22. dubna 2008 11:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čimčarará čím čím čím ... čím to obalím ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jambig



Založen: 23. 03. 2008
Příspěvky: 214
Bydliště: Frýdek

PříspěvekZaslal: út 22. dubna 2008 14:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 22. dubna 2008 12:05 Bob napsal:
čimčarará čím čím čím ... čím to obalím ?


třeba tímhletím Laughing : http://www.fortel-katalog.cz/product.asp?.....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
tost



Založen: 14. 04. 2008
Příspěvky: 74
Bydliště: Praha 4

PříspěvekZaslal: út 22. dubna 2008 23:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže Arónii potvrzuji hezký článek je zde http://www.garten.cz/a/cz/545-aronia-melanocarpa-aronie-cerna-temnoplodec/.
Pokud se týká získání šťávy, místo hliníkového odšťavovače - snad mi Jambig promine- doporučuji starý dobrý lis na ovoce.
Jde o to ,že odšťavování plodů s vysokým obsahem vitamínu C touto metodou:
- 1. je zničeno vysoké procento tohoto vitamínu - je velice termolabilní.
- 2. Při používání hliníkových pomůcek dochází k přechodu hliníku do potraviny-zejnéna u ,,kyselého" jídla a ten poškuzuje ledviny.

Nemyslete si že hned,ale postupně a nenápadně - několik lidí opravdu skončilo na dialýze a detailní vyšetření to nepochybně potvrdilo ( osobní zkušenost).
Proto navrhuji a sám používám tento postup.Ovoce ze kterého chci šťávu
vylisuju za studena , přidám cukr Poměr: 40% ovoce 60% cukru a přivedu na 20minut na teplotu 72-75 stupňů . poté naliju do horkých sklenic a uzavřu.
Razz Razz
Tu teplotu je důležitá udržet, protože dojde k pasterizaci, ale nestratí se aroma a vitamíny. 60% cukernatý roztok zajistí minimální náchylnost ke zkažení. Musí se to dát do chladu , aby nedošlo ke kvašení. Po otevření sklenice sirup vydrží v ledničce cca 30 dni bez potíží - nesmí se znečistit výčko nebo hrana sklenice. Žádné chem. prostředky nejsou potřeba! Smile

Drť z lisu použiju na výrobu marmelády,má logicky málo šťávy je tedy rychle hotova a zase nestrácí vytamíny dlouhým vařením a odpařováním vody. Razz Exclamation
Tost
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jambig



Založen: 23. 03. 2008
Příspěvky: 214
Bydliště: Frýdek

PříspěvekZaslal: čt 24. dubna 2008 9:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jambig promine Laughing Laughing 100 lidí - 100 chutí i zůsobů Very Happy Aspoň je z čeho vybírat. Jeden nikdy neví, z čeho ztloustne Wink
Výborný je i čaj ze sušených plodů arónie Exclamation
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Dendrologie - Poznáváme nejen dřeviny Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory