Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
breca Anonymní
|
Zaslal: pá 13. července 2007 10:41 Předmět: kortus |
|
|
Vysvětlení k mikrovlnce jen na e-mail |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: út 17. července 2007 17:07 Předmět: Re: Chlapy nejančete |
|
|
pá 13. července 2007 11:20 breca@tiscali.cz napsal: |
Pro sadbu, nebo i prosubstrát musíš mycelku vytvořit chutné prostředí a eliminovat přítomný agens. v prostředí nikdy vše nezlikviduješ, jenom potlačíš a odsuneš na pozdější dobu.......... |
Ale to většina dobře ví , že jsi vědátorský machr nejen na hlívu s velkou hlívárnou. Víš jsem amatér a těm tvým odborným výrazivům trošku nerozumím.
Když jsi tak vědecky nevyužitý, zkus popsat "lidově" a pro "úplné" začátečníky jak udělat kvalitní základ pro vypěstování dobré sadby hub.
Jinak děkuji za tu sádru.
Viděl jsem na geocities.com velmi kvalitní postup jak z výtrusů udělat dobrou sadbu. Zkus to třeba i ty. |
|
Návrat nahoru |
|
|
sus scrofa
Založen: 16. 09. 2007 Příspěvky: 11
|
Zaslal: po 05. listopadu 2007 19:41 |
|
|
Jak jsem slíbil popíšu zde můj postup množení a selekce mycelia korálovce ježatého na peroxiagaru. Protože si nerad komplikuji život tak používám levný a jednoduchý postup výroby agaru. Na 250 ml vody dám 2-3 g agaru, 5 g Sladovitu a 2 ml 3% peroxidu. Uvařím agar se Sladovitem, počkám až zchládne na 55 stupňů Celsia a vmíchám peroxid. Mycélium na tom roste v pohodě ale spory hub, plísní a kvasinky nemají šanci. Jak nám tady breca několikrát vysvětlil, dřevokazné houby potřebují k životu glukózu a ta je ve Sladovitu přímo houbám k dispozici. Petriho misky používám především k selekci rychle rostoucího mycélia a takto vyselektované mycélko množím ve větších nádobách, na 1 l vody 50 g Sladovitu, pro vyšší viskozitu 2 g agaru a 8 ml 3% peroxidu. Namnožené mycelium rozmixuji tyčovým mixerem a pomocí injekčních stříkaček vpravím do sterilizovaného substrátu, na výrobu sadby se mi osvědčilo proso protože i po dvou sterilizacích v papiňáku se nelepí a jde protřepat. Druhá možnost je, že rozmixovaným myceliem zalijete "brecovu" lignotickou hromadu.
Podle literatury se Korálovec pěstuje snadno a vzhledem k tomu jak úžasné účinky má na lidské zdraví tak by si jistě zasloužil více pozornosti.
Naposledy upravil sus scrofa dne út 06. listopadu 2007 20:06, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 06. listopadu 2007 8:50 |
|
|
To je ale napínavé!!! Letos chci začít se špalkama a příští rok zkusím asi tohle. |
|
Návrat nahoru |
|
|
sus scrofa
Založen: 16. 09. 2007 Příspěvky: 11
|
Zaslal: út 06. listopadu 2007 19:49 |
|
|
Tak už můžu přidat další příspěvek. Mycélium korálovce se rozeběhlo po agaru nečekaně rychle, tedy doufám, že je to mycélium a ne nějaká agresivní plíseň. Je to krásně bílé tak uvidím a snad brzy i ucítím. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Radecek
Založen: 04. 09. 2006 Příspěvky: 4
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2007 23:19 Předmět: Ja zatim nesteriloval |
|
|
Já sem liný sterilovat. Zatím nemám moc zkušeností, ale nechci se s tím moc mazat. Zkusil jsem žampion a rostl mi docela dobře i v nesterilovaném prostředí. Abych byl přesnější, nejdříve jsem ho rozmnožil ve sterilním (pouze povařená krupice, či co. Špatná konzistence a vůbec...bylo to nevábné) a poté přeočkoval zdravé mycelium do krup pokropených vodou. Samozřejmě, že se v prvním kroku objevila i plíseň, ale pokud jsem do krup přidal dostatek houby, aby kroupy porostla během několika dní, plíseň se neobjevila. Za pár dní, až se zase rozroste, pošlu i foto. |
|
Návrat nahoru |
|
|
LOOM
Založen: 15. 04. 2008 Příspěvky: 4 Bydliště: Hranice na Moravě
|
Zaslal: čt 17. července 2008 10:55 |
|
|
K té mikrovlnce - pokud vím, tak sterilizace neprobíhá teplem, ale samotným mikrovlným zářením a je to poměrně efektivní... Sice jsem to nezkoušel, ale teoreticky by to tak mělo fungovat. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 17. července 2008 10:59 |
|
|
Napadá mne spojitost ... na sušeném mléku pro malé děti, které je obohaceno o užitečné bacily se nemá mikrovlnkovat ... |
|
Návrat nahoru |
|
|
QNX
Založen: 30. 12. 2008 Příspěvky: 35
|
Zaslal: út 30. prosince 2008 21:39 |
|
|
Ještě bych se vrátil k dotazu, ktarý tu už padl. Jak je to s výživou hub? V jaké formě jsou houby schopné přijímat např dusík, fosfor a mikroprvky? Dokáží využít tyto prvky (tedy především N a P) z běžných anorganických sloučenin ( např hnojiva pro rostliny), nebo vyžadují nějakou jinou formu ? Je to pouze teoretický dotaz, ale pokud bych chtěl houby (záměrně neuvádím jakou houbu konkrétně, dotaz je to v obecné rovině) pěstovat na inerntním substrátu, co všechno musí obsahovat. Jaké skupiny látek? Agar sice nebude úplně inertní substrát, ale samotný asi ve většině případů nestačí, co všechno k němu přidat, aby se houba měla dobře? |
|
Návrat nahoru |
|
|
pobyda Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 29. července 2010 2:14 Předmět: Re: Chlapy nejančete |
|
|
pá 13. července 2007 11:20 breca@tiscali.cz napsal: |
Pro sadbu, nebo i prosubstrát musíš mycelku vytvořit chutné prostředí a eliminovat přítomný agens. v prostředí nikdy vše nezlikviduješ, jenom potlačíš a odsuneš na pozdější dobu. Prostředí musí mít i dobrou strukturu pro odvětrání. Všichni víme, že mycelko která se stravuje jen glukozou tj, malou molekulou, která je schopna přejít přes semipermeabilní cytoplazmatickou membránu, efektem osmotického tlaku což nám zajistí vodíkový exponent/odpověď na vápenec a sádru/, takže jestli ti sadba tzv. zkysne nebo ji penetruje konkurent, tak uvažuj o pypertonickém / plazmorhýzy/ nebo hypotonickém /plaznoptýza/ prostředí. Dále se věnuj, víme, že v cytoplazmě je trávení glukozy obligatorně anaerobní, tudíž bez vzduchu a metabolity vytváří převážně enzymatická výbava mycelka,mikroperforační odvětrání tudíž při chutném prostředí substrátu i sadby a dostatkem malých molekul glukozy mycelium inhybuje utilizaci celulozy a do 24 hod. poznáš v patřičné teplotě, že tlačenku nebo okurkáč, má mycelko zcela pd kontrolou.Zkus se více soustředit na prostředí a ne na vysoké teploty, je to na nic, a z celulozy uděláš celiloid,první plast na světě, absolutně pro houbu nastravitelný a dáváš prostor pro všudy přízomný agens. Uvidíš budeš mít úspěchy, uvažuj a nekopíruj neustále ty hadry stejně je nevylepšíš, je to scestná teorie foto mám k dyspozici na vyžádání. |
Fredegar 666 ??? |
|
Návrat nahoru |
|
|
bonobo
Založen: 24. 09. 2010 Příspěvky: 11
|
Zaslal: ne 31. října 2010 22:36 |
|
|
út 30. prosince 2008 21:39 QNX napsal: |
Ještě bych se vrátil k dotazu, ktarý tu už padl. Jak je to s výživou hub? V jaké formě jsou houby schopné přijímat např dusík, fosfor a mikroprvky? Dokáží využít tyto prvky (tedy především N a P) z běžných anorganických sloučenin ( např hnojiva pro rostliny), nebo vyžadují nějakou jinou formu ? Je to pouze teoretický dotaz, ale pokud bych chtěl houby (záměrně neuvádím jakou houbu konkrétně, dotaz je to v obecné rovině) pěstovat na inerntním substrátu, co všechno musí obsahovat. Jaké skupiny látek? Agar sice nebude úplně inertní substrát, ale samotný asi ve většině případů nestačí, co všechno k němu přidat, aby se houba měla dobře? |
co ja sem slysel, tak se pridava med, hladka mouka a jine zalezitosti co dum dal ... ale treba to bude pro kazdy druh jine ... asi bude dobre jit na to metodou pokus omyl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anri
Založen: 15. 11. 2011 Příspěvky: 19
|
Zaslal: čt 17. listopadu 2011 15:23 Předmět: Re: Tlacenka |
|
|
st 04. dubna 2007 10:01 SodaX napsal: |
K ty mikrovlne ...... vic jak 100stupnu tam nikdy nebude, ..... |
... při ohřevu mikrovlnami se voda vaří až při teplotách 105 až 108 °C ... ...... nadmolekuly vody (H2O)5 nebo (H2O)6 se přitom dočasně mění na "tříklastrovou vodu", tedy (H2O)3, jenž není vhodná k vnitřnímu užívání ... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 17. listopadu 2011 21:02 |
|
|
Hmmm Zajímal by mne zdroj těchto informací. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anri
Založen: 15. 11. 2011 Příspěvky: 19
|
Zaslal: čt 17. listopadu 2011 22:36 Předmět: Voda ... |
|
|
A.) ... utajený var viz např zde ... http://fyzmatik.pise.cz/72325-utajeny-var.html ... nebo zde i s vyjádřením vědeckých kapacit http://www.hoax.cz/retezove-emaily/voda-a-mikrovlnka/ ... k vyvolání "gejzíru" horké vody přitom stačí, abys do takto ohřáté vody vhodil kovovou lžičku, popř. s ní zaškrábal na vnitřní strany nádoby ("a vyvalily se vlny zdola", ... ehm, vlastně bubliny ... ), s práškovým kakaem je to však mnohem působivější (doporučuji nepředvádět v přítomnosti správkyň kuchyní ... ) ...... smutné je, že v žádném návodu k mikrovlnce tato upozornění nenajdeš ... stejně tak i ta ostatní, níže uvedená ... ...
B.) ... nadmolekuly vody neboli klastry ... aneb je jedna molekula vody kapalina nebo plyn ??? ... ... souhrn najdeš např. zde http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php?hledat=nadmolekuly, popř. Ti můžu vyštrachat kompletní povídání o vodě i se všemi dalšími jejími anomáliemi (anglicky) ...
C.) ... a ještě k té zmíněné "nepoživatelnosti mikrovlnně upravené vody" (mw) ... tedy vody, jenž je spojena do klastru z méně než čtyř molekul H2O (viz odkaz v bodu B., třetí příklad) ... ve zkratce: ... vychází to provedeného výzkumu, kdy v mnohých případech má problémy nebo až hyne jak faunstvo i flórstvo, když byla tato voda použita k jejich dlouhodobému napájení (mw po dosažení varu exponována ještě dvě minuty, poté ochlazena na 25°C), ... během mw varu se mění i některé další fyzikální vlastnosti vody, které se do normálu vrátí až po nějaké době (v řádu minut, hodin nebo až dní, záleží jak co) ...... pokud chceš, mohu se o tom nepatrně více rozepsat, ale asi někde na pokecu, ať tu zbytečně neplevelíme ... aby se na nás nezlobil admin ... ...
... přestože je voda velmi běžnou sloučeninou, je toho stále hodně, co o ní nevíme ... |
|
Návrat nahoru |
|
|
|