Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Xerocomus chrysenteron - Suchohřib žlutomasý
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. března. 2006 13:59
  Předmět: Xerocomus chrysenteron - Suchohřib žlutomasý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Suchohřib žlutomasý - Xerocomus chrysenteron

http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=122

A ještě dvě fotky navíc.

138.12 kB    
B. chrysenteron, napadený parazitickou houbou nedohubem zlatovýtrusým - Hypomyces chrysospermus. Řepiště, Zaryje, 26.6.05. (c) mat60.
DSCN2166.jpg
   DSCN2166.jpg

207.11 kB    
Řepiště, Zaryje, 6.10.05. (c) mat60.
DSCN3872.jpg
   DSCN3872.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. března. 2006 16:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taková normální rodinka

227.66 kB    
Suchohrib_zlutomasy_Xerocomus_chrysenteron .jpg
   Suchohrib_zlutomasy_Xerocomus_chrysenteron .jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
pm

PříspěvekZaslal: čt 02. března. 2006 13:29
  Předmět: Úklep ?

From http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=122
citace:
Jiný český název je suchohřib žlutomasý, babka

Jsem nepochopil ten jiný český název Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. března. 2006 13:37
  Předmět: Re: Úklep ?

pm napsal:
From http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=122
citace:
Jiný český název je suchohřib žlutomasý, babka

Jsem nepochopil ten jiný český název Smile

Aha. Opravuji to. A to hned. Embarassed Tam byla ale jiná chyba - v nadpise. Platný název je prý boletus a česky je potom hřib i když mám zažitého xerocumuse, resp. suchohřiba.
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. března. 2006 14:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z toho si nic nedělej, přibližně v polovině atlasů je to Boletus a v polovině Xerocomus, taky nevím, kde je pravda... asi "tam venku", jak by řekl agent Mulder... Smile
Já bych možná k této houbě připsal ještě jednu možnost záměny, a sice Hřib sametový (B. fragilipes nebo B. pruinatus - z hlavy teď nevím, který název je správně).
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. března. 2006 14:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Sley napsal:
Z toho si nic nedělej, přibližně v polovině atlasů je to Boletus a v polovině Xerocomus, taky nevím, kde je pravda... asi "tam venku", jak by řekl agent Mulder... Smile
Já bych možná k této houbě připsal ještě jednu možnost záměny, a sice Hřib sametový (B. fragilipes nebo B. pruinatus - z hlavy teď nevím, který název je správně).

Jasně dopíšu. A správné jsou asi oba názvy Laughing.
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. března. 2006 18:48
  Předmět: Babka...

Ja bych se přimlouval spíše pro Xerocomus (Suchohřib), v žádném novějším atlase jsem ho jako Boletus neviděl...

Ad. X. pruinatus (asi Suchohřib ojineny nebo nějak tak) se tuším liší nejakym dosti šílenym mikroznakem typu ornamentika výtrusů nebo něco takového (čili hódně dobrý mikroskop). Jináč nemívá příliš rozpraskaný klobouk a roste až na podzim hlavně v bučinách, kde je pak, alespoň podle mých zkušeností (a jsem li schopný ho vůbec poznat), mnohem běžnější než obyčejná babka.

No... snad jsem příliš nemystifikoval Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: čt 02. března. 2006 19:19
  Předmět: Re: Úklep ?

mat60 napsal:
Platný název je prý boletus a česky je potom hřib i když mám zažitého xerocumuse, resp. suchohřiba.

Já mám taky zažitý Xerocomus - a u mě je pod tímto rodovým názvem platný pořád. Má to své důvody.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. března. 2006 7:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo pánové, když je náš atlas terminologicky svázán s "Catalogue of Life" tak s tím nic nenaděláme. Jenže v tom katalogu jsou i evidentní chyby, resp. některé druhy z něho nemůžu vymámit Laughing .
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. března. 2006 8:31
  Předmět: Re: Babka...

gekko13 napsal:
Ja bych se přimlouval spíše pro Xerocomus (Suchohřib), v žádném novějším atlase jsem ho jako Boletus neviděl...

Ad. X. pruinatus (asi Suchohřib ojineny nebo nějak tak) se tuším liší nejakym dosti šílenym mikroznakem typu ornamentika výtrusů nebo něco takového (čili hódně dobrý mikroskop). Jináč nemívá příliš rozpraskaný klobouk a roste až na podzim hlavně v bučinách, kde je pak, alespoň podle mých zkušeností (a jsem li schopný ho vůbec poznat), mnohem běžnější než obyčejná babka.

No... snad jsem příliš nemystifikoval Laughing

Podle "Catalogue of Life" by měl být prioritní název Boletus pruinatus a česky pak hřib sametový, sameťák. U nás v Beskydech rostou hojně především ve smrčinách v mechu, kde rostou později než babky (tak v říjnu a někdy i v listopadu) Laughing. Od babek je není obyčejně problém odlišit. Jinak je znám a často sbírám. V octě jsou perfektní a celkem dobré jsou i sušené. Vytahovat z mechu takové pěticentimetrové kousky je paráda Razz .
gekko
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. března. 2006 13:03
  Předmět: Xerocomus vs. Boletus

http://www.clarku.edu/faculty/dhibbett/boletales_stuff/Global_Boletales_2004_28S.gif
Ackoli vsichni "babkoidi" sedi na jedne vetvi,
z toho stromecku je jasne jen to, ze nic jasne neni... Rolling Eyes

Ale vcelku o nic nejde... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. března. 2006 16:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Libore Catalogue of Life jak jsem zjistil nemůže být ve všem berná mince. Asi to chce ponechat si taky svůj rozum a nedržet se toho co nám nalinkuje EU. Stálo je to hodně peněz, ale jak je vidno tak mykology nesjednocuje ve všem. A myslím , že ty ostatní taky ne. Já si to prožil s liškou bledou. Na tom latinském názvu mě osobně až tak nesejde, jen jsem chtěl vyhovět všem a to nejde. V tomto případě jsem pro Xerocomus. Hřib je hřib to všichni cítíme od srdce.
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 03. března. 2006 16:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby se potloukal v tom nezařaditelném zbytku dole, byl bych na pochybách, ale že jede v "hlavním pelotonu babkoidů" je docela jasné, že je to Xerocomus. To že Catalogue of Life vychází z posledního uceleného systému z roku 2000, neznamená, že je neomylný a věčný, ale spíše ho považujme za jakýsi milník a souhr nejnovějších znalostí té doby od kterého jedeme dál.
Až jednou někdo vědecky zařadí lišky mezi muchomůrky, to bude teprv ta pravá psina. Very Happy Very Happy Very Happy
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 03. března. 2006 17:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravá psina už je to dávno.
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 03. června 2006 19:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady je to furt samá diskuse, tak já sem zase přidám nějaké babky Rolling Eyes

131.73 kB    
Praha - Točná 3.6.2006
babský trs.jpg
   babský trs.jpg

249.28 kB    
Praha - Točná 3.6.2006
hřib žlutomasý.jpg
   hřib žlutomasý.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru