Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
pm
|
Zaslal: čt 02. března. 2006 13:29 Předmět: Úklep ? |
|
|
From http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=122
citace: |
Jiný český název je suchohřib žlutomasý, babka |
Jsem nepochopil ten jiný český název
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 02. března. 2006 13:37 Předmět: Re: Úklep ? |
|
|
pm napsal: |
From http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=122
citace: |
Jiný český název je suchohřib žlutomasý, babka |
Jsem nepochopil ten jiný český název |
Aha. Opravuji to. A to hned. Tam byla ale jiná chyba - v nadpise. Platný název je prý boletus a česky je potom hřib i když mám zažitého xerocumuse, resp. suchohřiba.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 02. března. 2006 14:18 |
|
|
Z toho si nic nedělej, přibližně v polovině atlasů je to Boletus a v polovině Xerocomus, taky nevím, kde je pravda... asi "tam venku", jak by řekl agent Mulder...
Já bych možná k této houbě připsal ještě jednu možnost záměny, a sice Hřib sametový (B. fragilipes nebo B. pruinatus - z hlavy teď nevím, který název je správně).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: čt 02. března. 2006 14:34 |
|
|
Sley napsal: |
Z toho si nic nedělej, přibližně v polovině atlasů je to Boletus a v polovině Xerocomus, taky nevím, kde je pravda... asi "tam venku", jak by řekl agent Mulder...
Já bych možná k této houbě připsal ještě jednu možnost záměny, a sice Hřib sametový (B. fragilipes nebo B. pruinatus - z hlavy teď nevím, který název je správně). |
Jasně dopíšu. A správné jsou asi oba názvy .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
Zaslal: čt 02. března. 2006 18:48 Předmět: Babka... |
|
|
Ja bych se přimlouval spíše pro Xerocomus (Suchohřib), v žádném novějším atlase jsem ho jako Boletus neviděl...
Ad. X. pruinatus (asi Suchohřib ojineny nebo nějak tak) se tuším liší nejakym dosti šílenym mikroznakem typu ornamentika výtrusů nebo něco takového (čili hódně dobrý mikroskop). Jináč nemívá příliš rozpraskaný klobouk a roste až na podzim hlavně v bučinách, kde je pak, alespoň podle mých zkušeností (a jsem li schopný ho vůbec poznat), mnohem běžnější než obyčejná babka.
No... snad jsem příliš nemystifikoval
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 02. března. 2006 19:19 Předmět: Re: Úklep ? |
|
|
mat60 napsal: |
Platný název je prý boletus a česky je potom hřib i když mám zažitého xerocumuse, resp. suchohřiba. |
Já mám taky zažitý Xerocomus - a u mě je pod tímto rodovým názvem platný pořád. Má to své důvody.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 03. března. 2006 7:59 |
|
|
No jo pánové, když je náš atlas terminologicky svázán s "Catalogue of Life" tak s tím nic nenaděláme. Jenže v tom katalogu jsou i evidentní chyby, resp. některé druhy z něho nemůžu vymámit .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 03. března. 2006 8:31 Předmět: Re: Babka... |
|
|
gekko13 napsal: |
Ja bych se přimlouval spíše pro Xerocomus (Suchohřib), v žádném novějším atlase jsem ho jako Boletus neviděl...
Ad. X. pruinatus (asi Suchohřib ojineny nebo nějak tak) se tuším liší nejakym dosti šílenym mikroznakem typu ornamentika výtrusů nebo něco takového (čili hódně dobrý mikroskop). Jináč nemívá příliš rozpraskaný klobouk a roste až na podzim hlavně v bučinách, kde je pak, alespoň podle mých zkušeností (a jsem li schopný ho vůbec poznat), mnohem běžnější než obyčejná babka.
No... snad jsem příliš nemystifikoval |
Podle "Catalogue of Life" by měl být prioritní název Boletus pruinatus a česky pak hřib sametový, sameťák. U nás v Beskydech rostou hojně především ve smrčinách v mechu, kde rostou později než babky (tak v říjnu a někdy i v listopadu) . Od babek je není obyčejně problém odlišit. Jinak je znám a často sbírám. V octě jsou perfektní a celkem dobré jsou i sušené. Vytahovat z mechu takové pěticentimetrové kousky je paráda .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
gekko Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: pá 03. března. 2006 16:39 |
|
|
Libore Catalogue of Life jak jsem zjistil nemůže být ve všem berná mince. Asi to chce ponechat si taky svůj rozum a nedržet se toho co nám nalinkuje EU. Stálo je to hodně peněz, ale jak je vidno tak mykology nesjednocuje ve všem. A myslím , že ty ostatní taky ne. Já si to prožil s liškou bledou. Na tom latinském názvu mě osobně až tak nesejde, jen jsem chtěl vyhovět všem a to nejde. V tomto případě jsem pro Xerocomus. Hřib je hřib to všichni cítíme od srdce.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: pá 03. března. 2006 16:56 |
|
|
Kdyby se potloukal v tom nezařaditelném zbytku dole, byl bych na pochybách, ale že jede v "hlavním pelotonu babkoidů" je docela jasné, že je to Xerocomus. To že Catalogue of Life vychází z posledního uceleného systému z roku 2000, neznamená, že je neomylný a věčný, ale spíše ho považujme za jakýsi milník a souhr nejnovějších znalostí té doby od kterého jedeme dál.
Až jednou někdo vědecky zařadí lišky mezi muchomůrky, to bude teprv ta pravá psina.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 03. března. 2006 17:07 |
|
|
Pravá psina už je to dávno.