Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: út 13. května 2008 22:57 |
 |
|
To je Dalibore super.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lupo Site Admin

|
Zaslal: st 21. května 2008 12:24 |
 |
|
st 21. května 2008 11:24 mat60 napsal: |
... a výtrusný prach z něho trochu opadává. |
Kdysi jsem skenoval po částech velké historické důlní mapy se kterými se muselo zacházet móc opatrně, takže postup byl opačný - mapa ležela nehnutě na stole a scanner s odmontovaným víkem jsem pokládal na mapu. To by šlo použít i zde, aby se prach nerozsypal. Ale ne každá mašinka zvládne pracovat vzhůru nohama a u multifunkčních strojů si to lze jen těžko představit.
Druhá možnost je nechat houby vyprášit přímo na sklo scanneru, to má zas tu výhodu, že si barvu pozadí můžeš vybrat později.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: po 30. června 2008 1:13 Předmět: Rozlišení závojenky a vláknice. |
 |
|
Řešilo se tu před časem mimo jiné jak rozlišit závojenku sadovku/podtrnku od vláknice.Děsí mě,jak může vláknice mít tak krásně závojenkovitě růžové lupeny (přispěvatelé se shodují,že to bude vláknice) http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=14021
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: po 30. června 2008 1:24 Předmět: Závojenka vs. vláknice |
 |
|
Vím že jsem zmeškal podtrnkovou/sadovkovou sezónu Než však přijde další ( ,rád si k tomu vyslechnu názor jiných.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 30. června 2008 10:16 |
 |
|
no, pár vláknic jsem nedávno viděl ... zůstal bych u těch 80%
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 12. července 2008 13:37 |
 |
|
Na tom odkazu je to vláknice Patouillardova s jistotou.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: po 14. července 2008 23:37 Předmět: Netypická plodnice. |
 |
|
Dík,přesvědčili jste mě.Budu vědět,že i vláknice může být takhle hezky vybarvená.(A chuťové buňky povídají:,,Kruciš,to je tak hezky barevný,že to musí bejt jedlý,to má barvu jak nějaký čerstvý ovoce".)
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: út 15. července 2008 0:11 Předmět: Další dvojník sadovky/podtrnky. |
 |
|
Touto dobou by už mohla růst závojenka vmáčklá - entoloma rhodopolium.To je ještě pravděpodobnější kandidát na záměnu.Jediné co o ní vím:větší plodnice,nevybírá si,kde má vyrůst - takže klidně občas i pod růžovitými dřevinami.Někde píšou - nevláknitý klobouk,někde píšou - vrostle vláknitý (nevím,jak si mám představit ten rozdíl od sadovky/podtrnky).Hlavně nevím,jestli (a jak často) se mohou potkat dobou růstu.No,vím,že nic moc nevím.Prosím,kdo ví víc,nechť doplní.Díky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: út 15. července 2008 8:42 |
 |
|
Myslím, že vím kde ta vmáčklá roste = letos se na ní chystám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: út 15. července 2008 12:56 |
 |
|
Paráda,budu se těšit na fotečky.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: út 15. července 2008 13:12 Předmět: Pro srovnání. |
 |
|
Pěknou fotečku mají třeba tady: http://www.pilzepilze.de/piga/zeige.htm?name=entoloma_rhodopolium ale jen potvrzuje nejasnost,čeho se chytit při srovnávání.Nepřijde mi ani statnější oproti sadovce/podtrnce a jakousi slabou vláknitost klobouku tam trošku vidím,i když snad slabší (nedoufal jsem ani v úplně nevláknitý klobouk á la májovka).
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod Anonymní
|
Zaslal: st 16. července 2008 12:34 Předmět: Malá chybička. |
 |
|
V atlase v odstavci Zaměnitelnost je uvedeno,že červenáním dužniny se vyznačuje podtrnka.Červenání sadovky v odstavci Dužnina je uvedeno správně.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 16. července 2008 12:59 |
 |
|
No. Již si nevzpomínám jestli jsem to někde opsal nebo to jenom zmastil (to spíš ). Proto jsem to tam vymazal. Ono to s tím červenáním u sadovky není ale až tak žhavé . Že by červenaly na počkání před očima, to tedy určitě ne. Spíš bych to definoval tak, že staré plodnice se, postupně jak dozrávájí zbarvují do červenohněda. Takže je to znak spíš na nic, než k rozumnému použití. Aspoň tak to funguje u těch, co mi rostou na zahradě.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|