Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Entoloma sepium - Závojenka sadovka
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 13. května 2008 22:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je Dalibore super.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. května 2008 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky Milane. Zkusil jsem i naskenovat vypadaný výtrusný prach. Jde to celkem dobře, jenom ten filtrák není to pravé ořechové Embarassed. Má škaredou strukturu a výtrusný prach z něho trochu opadává.

178.2 kB    
Paskov, zahrada, 11.5.08. (c) mat60.
nový-1.jpg
   nový-1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 21. května 2008 12:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 21. května 2008 11:24 mat60 napsal:
... a výtrusný prach z něho trochu opadává.

Kdysi jsem skenoval po částech velké historické důlní mapy se kterými se muselo zacházet móc opatrně, takže postup byl opačný - mapa ležela nehnutě na stole a scanner s odmontovaným víkem jsem pokládal na mapu. To by šlo použít i zde, aby se prach nerozsypal. Ale ne každá mašinka zvládne pracovat vzhůru nohama a u multifunkčních strojů si to lze jen těžko představit.
Druhá možnost je nechat houby vyprášit přímo na sklo scanneru, to má zas tu výhodu, že si barvu pozadí můžeš vybrat později.
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 30. června 2008 1:13
  Předmět: Rozlišení závojenky a vláknice.
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Řešilo se tu před časem mimo jiné jak rozlišit závojenku sadovku/podtrnku od vláknice.Děsí mě,jak může vláknice mít tak krásně závojenkovitě růžové lupeny (přispěvatelé se shodují,že to bude vláknice) Question http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=14021
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 30. června 2008 1:24
  Předmět: Závojenka vs. vláknice

Vím že jsem zmeškal podtrnkovou/sadovkovou sezónu Embarassed Než však přijde další ( Smile ,rád si k tomu vyslechnu názor jiných.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 30. června 2008 10:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

no, pár vláknic jsem nedávno viděl ... zůstal bych u těch 80% Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 12. července 2008 13:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na tom odkazu je to vláknice Patouillardova s jistotou.
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 14. července 2008 23:37
  Předmět: Netypická plodnice.

Dík,přesvědčili jste mě.Budu vědět,že i vláknice může být takhle hezky vybarvená.(A chuťové buňky povídají:,,Kruciš,to je tak hezky barevný,že to musí bejt jedlý,to má barvu jak nějaký čerstvý ovoce".) Smile Smile
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 15. července 2008 0:11
  Předmět: Další dvojník sadovky/podtrnky.

Touto dobou by už mohla růst závojenka vmáčklá - entoloma rhodopolium.To je ještě pravděpodobnější kandidát na záměnu.Jediné co o ní vím:větší plodnice,nevybírá si,kde má vyrůst - takže klidně občas i pod růžovitými dřevinami.Někde píšou - nevláknitý klobouk,někde píšou - vrostle vláknitý (nevím,jak si mám představit ten rozdíl od sadovky/podtrnky).Hlavně nevím,jestli (a jak často) se mohou potkat dobou růstu.No,vím,že nic moc nevím.Prosím,kdo ví víc,nechť doplní.Díky.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 15. července 2008 8:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že vím kde ta vmáčklá roste = letos se na ní chystám.
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 15. července 2008 12:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda,budu se těšit na fotečky. Very Happy Very Happy
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 15. července 2008 13:12
  Předmět: Pro srovnání.

Pěknou fotečku mají třeba tady: http://www.pilzepilze.de/piga/zeige.htm?name=entoloma_rhodopolium ale jen potvrzuje nejasnost,čeho se chytit při srovnávání.Nepřijde mi ani statnější oproti sadovce/podtrnce a jakousi slabou vláknitost klobouku tam trošku vidím,i když snad slabší (nedoufal jsem ani v úplně nevláknitý klobouk á la májovka). Question
Lenochod
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 16. července 2008 12:34
  Předmět: Malá chybička.

V atlase v odstavci Zaměnitelnost je uvedeno,že červenáním dužniny se vyznačuje podtrnka.Červenání sadovky v odstavci Dužnina je uvedeno správně.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 16. července 2008 12:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý postřeh! MAte, můžeš to tam trochu vyjasnit? http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=66
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 16. července 2008 12:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

16. července 08, 12:39 Bob napsal:
Dobrý postřeh! MAte, můžeš to tam trochu vyjasnit? http://www.damyko.info/ForumB/viewtopic.php?t=66

No. Již si nevzpomínám jestli jsem to někde opsal nebo to jenom zmastil (to spíš Very Happy). Proto jsem to tam vymazal. Ono to s tím červenáním u sadovky není ale až tak žhavé Very Happy. Že by červenaly na počkání před očima, to tedy určitě ne. Spíš bych to definoval tak, že staré plodnice se, postupně jak dozrávájí zbarvují do červenohněda. Takže je to znak spíš na nic, než k rozumnému použití. Aspoň tak to funguje u těch, co mi rostou na zahradě.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru