Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Scleroderma citrinum - Pestřec obecný
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Už jste někdy použili v kuchyni Pestřec obecný - Scleroderma citrinum
Ano. Pužívám ho pravidelně.
18%
 18%  [ 3 ]
Jen vyjímečně
18%
 18%  [ 3 ]
Jednou jsem to zkusil(a)
6%
 6%  [ 1 ]
Ne, nikdy
56%
 56%  [ 9 ]
Celkem hlasů : 16

Autor Zpráva
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: út 02. září 2008 13:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. září 08, 13:14 Bob napsal:
možná si je neměl ještě pořádně vyzrálé = tmavě hnědé


Ale měl. To je normální problém s interferencí na průsvitných a rozbitých prep.. Zkoušel jsem i ostatní druhy pestřeců a výsledek byl ještě horší .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: út 02. září 2008 16:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, jsem myslel, že průhledný nejsou Smile ... co je tak něčím "ušpinit" ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: st 03. září 2008 8:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. září 08, 16:25 Bob napsal:
Hmmm, jsem myslel, že průhledný nejsou Smile ... co je tak něčím "ušpinit" ?


Ono se to jeví, že barevný je vnitřek a povrch je tvořený nějakou průhlednou blánou. A abych je úplně nepomlouval, je pravděpodobné, že aspoň část problémů způsobuje vyschnutí a deformace povrchové struktury.

Ušpinit? Toť problém který již nějakou dobu zkouším - a neúspěšně. Je to ještě horší. Buď to krystaluje nebo na povrchu praská. Klasické metalické napařování, jak se používá u elektroňáků ani nemá cenu zkoušet. Celá pointa konfokálů v provedení jaké máme je v tom, že vzorek se absolutně nijak neupravuje. Jen se nasype, rozetře nebo rozplaví na skle, bez krytí. Příprava vzorků pro klasický elektroňák je jinak dost komplikovaná. Vzorek je třeba dokonale vysušit ve směsi etylalkohol-aceton, pak něčim zpevnit a nakonec vakuově pokovit. Ono v klasickém el. mikr. je vakuum cca 10^-2 Pa a všechno těkavé okamžitě vaří a utíká, výtrusy lítají, praskají atd. Ještě krizovější je to elektrostatické žárové pokovování - vysoké vakuum, vysoká teplota.

Jedinou celkem dobře průchodnou možnost vidím v tzv. environmentálním el. mikroskopu. Má to dělenou komoru a vzorek pak není v tak extrémním vakuu. Vzorek stačí zchladit kapalným dusíkem a nemusí se ani napařovat. Vznesl jsem na to investiční požadavek Very Happy, ale jak je vidět, tak zatím neúspěšně Evil or Very Mad.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
krtenek



Založen: 21. 08. 2007
Příspěvky: 199

PříspěvekZaslal: so 27. června 2009 10:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostl na pískovcovém balvanu ve víceméně bukovém lese ve svahu nad řekou.


   183.36 kB    
Lokalita Oldřichov v Hájích (okres Liberec).
IMG_0692.jpg
   IMG_0692.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: so 27. června 2009 10:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavá kompozice a světlo!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: po 30. srpen 2010 19:51
  Předmět: Máte někdo zkušenosti s pestřecem obecným?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už několik let si dělám svoje vlastní houbové koření. Recept je jednoduchý - usušit a pak najemno namlít několik druhů hub. Nebudu tajit, že základem je stroček, pak aromatická špička cibulová, když se podaří tak i nějaký ten bělolanýž a aby to mělo říz, tak ryzec peprný. No, sem tam i další druhy.

V některých atlasech jsem četl, že se dá jako koření použít i pestřec, pokud jsou plodnice ještě hodně mladé a vnitřek není černý, samozřejmě jen v malém množství. Máte s tím někdo zkušenosti. Docela mě to láká "okořenit" to svoje koření i tímhle druhem houby, ale docela se bojím...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak



Založen: 16. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: út 31. srpen 2010 2:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pestřece jsem si dokonce smažil na plátku na másle, vždy tak 2 větší bílé plodnice. Ad koření - mnohem aromatičtější jsou zralé, uvnitř černé plodnice. Přidával bych s rozmyslem, jako koření.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: út 31. srpen 2010 5:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 31. srpen 2010 2:51 Vlkodlak napsal:
Pestřece jsem si dokonce smažil na plátku na másle, vždy tak 2 větší bílé plodnice. Ad koření - mnohem aromatičtější jsou zralé, uvnitř černé plodnice. Přidával bych s rozmyslem, jako koření.


Uplně černé? Já vím, že jsou aromatičtější, ale mě už trochu moc zavání nějakou chemií Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen


Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 1584
Bydliště: Praha 6 - Dejvice

PříspěvekZaslal: ne 17. července 2011 21:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je tedy podivná sezóna. Na místě kde mají růst vzácné hřiby rostou pestřece, které jsem tam dosud nikdy neviděl Surprised


   178.1 kB    
17.7.2011 Polabí
pestrec.jpg
   pestrec.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen


Založen: 10. 11. 2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: po 12. září 2011 1:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tolik pestřeců jsem v životě neviděl, byly jich stovky kolem pěšinek pod pískovcovými skálami. Suchohřib příživný bohužel ani jeden...


   170.91 kB    
Pod Pravčickou bránou - 11. 9. 2011
DSC09965.JPG
   DSC09965.JPG

   157.39 kB    
DSC09923.JPG
   DSC09923.JPG

   165.41 kB    
DSC09964.JPG
   DSC09964.JPG

   188.36 kB    
DSC09960.JPG
   DSC09960.JPG
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: so 24. září 2011 21:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doufám, že je to on. V borech mezi Mimoní a Doksy jich byla sposta. A k mému úžasu byl jimi v podstatě zamořen mimoňský zámecký park.


   198.22 kB    
18.8.2011, Mimoň (CL), v písčité cestě mladným světlým borem. (c) Bob
pestrec.jpg
   pestrec.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Anri



Založen: 15. 11. 2011
Příspěvky: 19

PříspěvekZaslal: út 22. listopadu 2011 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

... v Mostě rostou pestřece na mnoha místech mezi paneláky, pod lipami a pod topoly ... na jednom místě, kde rostou poměrně hojněji (pod třídou SNP), jsem ještě včera večer našel několik mladých na omak tvrdých plodnic ... omluva za kvalitu fotky, foceno s bleskem ..... jinak sbírat je (a používat jako koření) mě naučil otěcko, kdy jsme je každoročně během dovolené u Baltu sbírali rostoucí nedaleko moře přímo v písku úzkého pruhu borovicového lesa, oddělujícího pláž a kemp (Markgrafenheide, východně na pobřeží od přístavu Warnemünde) ...


   56.85 kB    
Most, 21.11.20011 ...
Pestřec ....JPG
   Pestřec ....JPG
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: ne 08. ledna 2012 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento kousek byl obzvlášť výrazný. Nazval jsem ho "mimozemšťan" Smile


   166.45 kB    
31.7.2011, Hodonínsko
1107312.jpg
   1107312.jpg

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen


Založen: 10. 11. 2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: ne 08. ledna 2012 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A takhle vypadá pestřec, co už to má pomalu za sebou...


   189.78 kB    
Klášterec - 8. 12. 2011
DSC00749.JPG
   DSC00749.JPG
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lupino



Založen: 19. 09. 2014
Příspěvky: 50
Bydliště: Severní čechy

PříspěvekZaslal: st 15. října 2014 12:58
  Předmět: Přepestřecováno
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jsem ještě neviděl! Cca 3 metry vysoká halda zvětralého porcelanitu byla kompletně celá hustě pokryta až 10 cm velikými pestřci. Shocked

Myslíte, že mají společné mycelko? Na ostatních sousedních haldách není totiž ani jedna plodnice.



   122.32 kB    
Tento byl trochu jiný svou výraznou kresbou.
Pestřec obecný.jpg
   Pestřec obecný.jpg

   168.29 kB    
Halda pod duby na kraji lomu 280 m n.m.
Těžce přepestřecováno.jpg
   Těžce přepestřecováno.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory