Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Scleroderma citrinum - Pestřec obecný
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Už jste někdy použili v kuchyni Pestřec obecný - Scleroderma citrinum
Ano. Pužívám ho pravidelně.
18%
 18%  [ 3 ]
Jen vyjímečně
18%
 18%  [ 3 ]
Jednou jsem to zkusil(a)
6%
 6%  [ 1 ]
Ne, nikdy
56%
 56%  [ 9 ]
Celkem hlasů : 16

Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 02. září 2008 13:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. září 08, 13:14 Bob napsal:
možná si je neměl ještě pořádně vyzrálé = tmavě hnědé

Ale měl. To je normální problém s interferencí na průsvitných a rozbitých prep.. Zkoušel jsem i ostatní druhy pestřeců a výsledek byl ještě horší .
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: út 02. září 2008 16:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm, jsem myslel, že průhledný nejsou Smile ... co je tak něčím "ušpinit" ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 03. září 2008 8:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

02. září 08, 16:25 Bob napsal:
Hmmm, jsem myslel, že průhledný nejsou Smile ... co je tak něčím "ušpinit" ?

Ono se to jeví, že barevný je vnitřek a povrch je tvořený nějakou průhlednou blánou. A abych je úplně nepomlouval, je pravděpodobné, že aspoň část problémů způsobuje vyschnutí a deformace povrchové struktury.

Ušpinit? Toť problém který již nějakou dobu zkouším - a neúspěšně. Je to ještě horší. Buď to krystaluje nebo na povrchu praská. Klasické metalické napařování, jak se používá u elektroňáků ani nemá cenu zkoušet. Celá pointa konfokálů v provedení jaké máme je v tom, že vzorek se absolutně nijak neupravuje. Jen se nasype, rozetře nebo rozplaví na skle, bez krytí. Příprava vzorků pro klasický elektroňák je jinak dost komplikovaná. Vzorek je třeba dokonale vysušit ve směsi etylalkohol-aceton, pak něčim zpevnit a nakonec vakuově pokovit. Ono v klasickém el. mikr. je vakuum cca 10^-2 Pa a všechno těkavé okamžitě vaří a utíká, výtrusy lítají, praskají atd. Ještě krizovější je to elektrostatické žárové pokovování - vysoké vakuum, vysoká teplota.

Jedinou celkem dobře průchodnou možnost vidím v tzv. environmentálním el. mikroskopu. Má to dělenou komoru a vzorek pak není v tak extrémním vakuu. Vzorek stačí zchladit kapalným dusíkem a nemusí se ani napařovat. Vznesl jsem na to investiční požadavek Very Happy, ale jak je vidět, tak zatím neúspěšně Evil or Very Mad.
krtenek

PříspěvekZaslal: so 27. června 2009 10:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Rostl na pískovcovém balvanu ve víceméně bukovém lese ve svahu nad řekou.

183.36 kB    
Lokalita Oldřichov v Hájích (okres Liberec).
IMG_0692.jpg
   IMG_0692.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 27. června 2009 10:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavá kompozice a světlo!
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 30. srpen 2010 19:51
  Předmět: Máte někdo zkušenosti s pestřecem obecným?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Už několik let si dělám svoje vlastní houbové koření. Recept je jednoduchý - usušit a pak najemno namlít několik druhů hub. Nebudu tajit, že základem je stroček, pak aromatická špička cibulová, když se podaří tak i nějaký ten bělolanýž a aby to mělo říz, tak ryzec peprný. No, sem tam i další druhy.

V některých atlasech jsem četl, že se dá jako koření použít i pestřec, pokud jsou plodnice ještě hodně mladé a vnitřek není černý, samozřejmě jen v malém množství. Máte s tím někdo zkušenosti. Docela mě to láká "okořenit" to svoje koření i tímhle druhem houby, ale docela se bojím...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 31. srpen 2010 2:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pestřece jsem si dokonce smažil na plátku na másle, vždy tak 2 větší bílé plodnice. Ad koření - mnohem aromatičtější jsou zralé, uvnitř černé plodnice. Přidával bych s rozmyslem, jako koření.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 31. srpen 2010 5:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 31. srpen 2010 2:51 Vlkodlak napsal:
Pestřece jsem si dokonce smažil na plátku na másle, vždy tak 2 větší bílé plodnice. Ad koření - mnohem aromatičtější jsou zralé, uvnitř černé plodnice. Přidával bych s rozmyslem, jako koření.

Uplně černé? Já vím, že jsou aromatičtější, ale mě už trochu moc zavání nějakou chemií Very Happy
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. července 2011 21:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je tedy podivná sezóna. Na místě kde mají růst vzácné hřiby rostou pestřece, které jsem tam dosud nikdy neviděl Surprised

178.1 kB    
17.7.2011 Polabí
pestrec.jpg
   pestrec.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 12. září 2011 1:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tolik pestřeců jsem v životě neviděl, byly jich stovky kolem pěšinek pod pískovcovými skálami. Suchohřib příživný bohužel ani jeden...

170.91 kB    
Pod Pravčickou bránou - 11. 9. 2011
DSC09965.JPG
   DSC09965.JPG

157.39 kB    
DSC09923.JPG
   DSC09923.JPG

165.41 kB    
DSC09964.JPG
   DSC09964.JPG

188.36 kB    
DSC09960.JPG
   DSC09960.JPG
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 24. září 2011 21:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doufám, že je to on. V borech mezi Mimoní a Doksy jich byla sposta. A k mému úžasu byl jimi v podstatě zamořen mimoňský zámecký park.

198.22 kB    
18.8.2011, Mimoň (CL), v písčité cestě mladným světlým borem. (c) Bob
pestrec.jpg
   pestrec.jpg
Anri

PříspěvekZaslal: út 22. listopadu 2011 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

... v Mostě rostou pestřece na mnoha místech mezi paneláky, pod lipami a pod topoly ... na jednom místě, kde rostou poměrně hojněji (pod třídou SNP), jsem ještě včera večer našel několik mladých na omak tvrdých plodnic ... omluva za kvalitu fotky, foceno s bleskem ..... jinak sbírat je (a používat jako koření) mě naučil otěcko, kdy jsme je každoročně během dovolené u Baltu sbírali rostoucí nedaleko moře přímo v písku úzkého pruhu borovicového lesa, oddělujícího pláž a kemp (Markgrafenheide, východně na pobřeží od přístavu Warnemünde) ...

56.85 kB    
Most, 21.11.20011 ...
Pestřec ....JPG
   Pestřec ....JPG
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 08. ledna 2012 11:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento kousek byl obzvlášť výrazný. Nazval jsem ho "mimozemšťan" Smile

166.45 kB    
31.7.2011, Hodonínsko
1107312.jpg
   1107312.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 08. ledna 2012 12:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A takhle vypadá pestřec, co už to má pomalu za sebou...

189.78 kB    
Klášterec - 8. 12. 2011
DSC00749.JPG
   DSC00749.JPG
Lupino

PříspěvekZaslal: st 15. října 2014 12:58
  Předmět: Přepestřecováno
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To jsem ještě neviděl! Cca 3 metry vysoká halda zvětralého porcelanitu byla kompletně celá hustě pokryta až 10 cm velikými pestřci. Shocked

Myslíte, že mají společné mycelko? Na ostatních sousedních haldách není totiž ani jedna plodnice.

122.32 kB    
Tento byl trochu jiný svou výraznou kresbou.
Pestřec obecný.jpg
   Pestřec obecný.jpg

168.29 kB    
Halda pod duby na kraji lomu 280 m n.m.
Těžce přepestřecováno.jpg
   Těžce přepestřecováno.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru