Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Už jste někdy použili v kuchyni Pestřec obecný - Scleroderma citrinum |
Ano. Pužívám ho pravidelně. |
|
18% |
[ 3 ] |
Jen vyjímečně |
|
18% |
[ 3 ] |
Jednou jsem to zkusil(a) |
|
6% |
[ 1 ] |
Ne, nikdy |
|
56% |
[ 9 ] |
|
Celkem hlasů : 16 |
|
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: út 02. září 2008 13:22 |
 |
|
02. září 08, 13:14 Bob napsal: |
možná si je neměl ještě pořádně vyzrálé = tmavě hnědé |
Ale měl. To je normální problém s interferencí na průsvitných a rozbitých prep.. Zkoušel jsem i ostatní druhy pestřeců a výsledek byl ještě horší .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 02. září 2008 16:25 |
 |
|
Hmmm, jsem myslel, že průhledný nejsou ... co je tak něčím "ušpinit" ?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mat60 Čestný člen

|
Zaslal: st 03. září 2008 8:31 |
 |
|
02. září 08, 16:25 Bob napsal: |
Hmmm, jsem myslel, že průhledný nejsou ... co je tak něčím "ušpinit" ? |
Ono se to jeví, že barevný je vnitřek a povrch je tvořený nějakou průhlednou blánou. A abych je úplně nepomlouval, je pravděpodobné, že aspoň část problémů způsobuje vyschnutí a deformace povrchové struktury.
Ušpinit? Toť problém který již nějakou dobu zkouším - a neúspěšně. Je to ještě horší. Buď to krystaluje nebo na povrchu praská. Klasické metalické napařování, jak se používá u elektroňáků ani nemá cenu zkoušet. Celá pointa konfokálů v provedení jaké máme je v tom, že vzorek se absolutně nijak neupravuje. Jen se nasype, rozetře nebo rozplaví na skle, bez krytí. Příprava vzorků pro klasický elektroňák je jinak dost komplikovaná. Vzorek je třeba dokonale vysušit ve směsi etylalkohol-aceton, pak něčim zpevnit a nakonec vakuově pokovit. Ono v klasickém el. mikr. je vakuum cca 10^-2 Pa a všechno těkavé okamžitě vaří a utíká, výtrusy lítají, praskají atd. Ještě krizovější je to elektrostatické žárové pokovování - vysoké vakuum, vysoká teplota.
Jedinou celkem dobře průchodnou možnost vidím v tzv. environmentálním el. mikroskopu. Má to dělenou komoru a vzorek pak není v tak extrémním vakuu. Vzorek stačí zchladit kapalným dusíkem a nemusí se ani napařovat. Vznesl jsem na to investiční požadavek , ale jak je vidět, tak zatím neúspěšně .
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
krtenek

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 27. června 2009 10:20 |
 |
|
Zajímavá kompozice a světlo!
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 30. srpen 2010 19:51 Předmět: Máte někdo zkušenosti s pestřecem obecným? |
 |
|
Už několik let si dělám svoje vlastní houbové koření. Recept je jednoduchý - usušit a pak najemno namlít několik druhů hub. Nebudu tajit, že základem je stroček, pak aromatická špička cibulová, když se podaří tak i nějaký ten bělolanýž a aby to mělo říz, tak ryzec peprný. No, sem tam i další druhy.
V některých atlasech jsem četl, že se dá jako koření použít i pestřec, pokud jsou plodnice ještě hodně mladé a vnitřek není černý, samozřejmě jen v malém množství. Máte s tím někdo zkušenosti. Docela mě to láká "okořenit" to svoje koření i tímhle druhem houby, ale docela se bojím...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vlkodlak

Založen: 16. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 31. srpen 2010 2:51 |
 |
|
Pestřece jsem si dokonce smažil na plátku na másle, vždy tak 2 větší bílé plodnice. Ad koření - mnohem aromatičtější jsou zralé, uvnitř černé plodnice. Přidával bych s rozmyslem, jako koření.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 31. srpen 2010 5:29 |
 |
|
út 31. srpen 2010 2:51 Vlkodlak napsal: |
Pestřece jsem si dokonce smažil na plátku na másle, vždy tak 2 větší bílé plodnice. Ad koření - mnohem aromatičtější jsou zralé, uvnitř černé plodnice. Přidával bych s rozmyslem, jako koření. |
Uplně černé? Já vím, že jsou aromatičtější, ale mě už trochu moc zavání nějakou chemií
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
 |