Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Armillaria gallica - Václavka hlízovitá
Jdi na stránku 1, 2  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
wenca

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 12:36
  Předmět: Armillaria gallica - Václavka hlízovitá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak tohle nám vyrostlo na zahradě, mezi jabloněmi a broskvoní... spíš to bude mít asi spojitost s jabloní, protože to rostě kolem pařezu, ale rozbíhá se to i dál, pravděpodobně tam kde jsou kořeny...

je tam toho fakt mraky, tak budu rád když mi to někdo určí, popřípadě řekne, jestli se to dá jíst nebo ne Very Happy

170.21 kB    
PA100007.JPG
   PA100007.JPG

114.75 kB    
PA100004.JPG
   PA100004.JPG

184.61 kB    
PA100003.JPG
   PA100003.JPG

167.87 kB    
PA100001.JPG
   PA100001.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
wenca

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 12:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a další fotky

mladší plodnice jsou tmavší než ty starší, jak je dobře vidět z těch fotek....

126.58 kB    
PA100006.JPG
   PA100006.JPG

189.12 kB    
PA100008.JPG
   PA100008.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Joeking

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 16:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Václavka hlizovita (hliznata) aneb (Armillaria gallica), ale s tou jedlosti opatrne. Pokud se malo povari, tak pusobi opravdu neprijemne otravy s prudkym zvracenim.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lenochod

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 18:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Teda,kdyby vám to nerostlo na zahradě a neměl jste proto obavy o dřeviny (nemusí to být tak horké,když to roste z mrtvého pařezu),řekl bych :Gratuluju ! protože když už se o víkendu někam kousek do lesa vypravím,zrovna václavky nějak ne a ne a nenajdu.Asi budou letos opravdu úzkoprofil. Very Happy Very Happy Zkuste ještě nafotit detaily vzhledu prstenu - u V. hlíznaté by prý měl být jestli se nepletu pavučinovitý,hvězdovitě se trhající,nikdy ne vatovitý tlustý,zespodu žlutý poprašek.Spodek třeně má být kyjovitě ztlustlý.Můžete pak založit nové téma v Datlasu - V. hlíznatá tam zatím asi není.Pro srovnání - něco fotek je na stránkách Nahuby.sk.
wenca

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 19:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak spodek třeně kyjovitě ztlustlý je, na to jsem dnes speciálně koukal, ten prsten ještě omrknu ale okraj žlutý je....
Lenochod

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 19:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to bude ono,ten poprašek - nevyjádřil jsem se dost přesně,žlutý okraj,to je ono.
Joeking

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 19:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ono je to s temi poznavacimi znaky v ramci skupiny Cepistipes-Gallica celkem spatne. Bezne udavane znaky typu ztlustely tren a vatovity/blanity prsten nejsou vzdy uplne rentabilni. Nejlepsi je na to mikroskop nebo molekulara.
Dobry poznavaci znak je taky obcas nadmorska vyska, Gallica nad 500 m.n.m nevystupuje...
wenca

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 19:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ono je to docela vidět i na té fotografii lupenů a třeně, co tu mám,i když ta fotografie není nejlepší...
k tomu prstenu nějak nevím jak si představit pavučinovitý a vatovitý a odlišit to Smile
dá se to zaměnit s nějakým jiným druhem (jedovatým?)... nebo se to může nějak použít, popřípadě jak Very Happy
nadmořská výška je u nás kolem 400 m n. m.
Lenochod

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 20:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při pohledu z boku je třeba na václavce smrkové vidět,že má ten prsten dost tlustý,nadýchaný,dalo by se říct vatovitý.Některé obrázky zde: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=1641&highlight=v%E1clavka+smrkov%E1 U hlíznaté by tak tlustý být neměl,spíš jako pavučinka a měl by se později trhat hvězdovitě,zkuste to nafotit taky s odstupem času,aby bylo vidět jak se vyvíjí.Musím přiznat,mám málo praxe,spíš teorie. Smile Doufám,že jsem to popsal a pochopil dobře. Smile Ta zaměnitelnost s nějakou jedovatou:všechny václavky jsou z kuchyňského hlediska prý srovnatelné.Doporučuje se před dalším zpracováním povařit a vodu slít.I tak prý u někoho působí alergii.A zasyrova je jedovatá zaručeně.
Joeking

PříspěvekZaslal: po 13. října 2008 20:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smrkova ma opravdu blanity prsten skoro vzdy, ale zase nema ty zlute znaky, navic ma mnohem vyraznejsi supiny. Je ale fakt, ze co se tyce praxe, tak ja taky nic moc, druhy vaclavek opravdu bezpecne poznam pouze jako prouzky na eloktroforogramu Smile....Nicmene, dulezita informace je zde tato...vsechny druhy ceskych vaclavek jsou po dostatecenem prevareni jedle Smile.
Lenochod

PříspěvekZaslal: pá 17. října 2008 19:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi jsem to měl napsat spíš sem,nevím.Zareagoval jsem nejdřív v Určovně: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=31437#31437 Omlouvám se všem,koho jsem uvedl v zmatek.Mimochodem,obrázky v Určovně jsou mnohem lepší a lépe vystihují příslušné znaky.Pokud jde o stejnou houbu (myslím,že ano),rozhodně se přimlouvám o jejich přesun do Datlasu.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 18. října 2008 20:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rádi přesunem, pokud "někdo" řekne, že je to určeno správně, pak okamžitě Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
lesánek

PříspěvekZaslal: po 27. října 2008 11:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tyto václavky jsou překvapivě první, které jsem letos našel. Podle výskytu na pařezu jasanu předpokládám, že jsem je sem dal správně. Smrkovou jsem letos neviděl ještě vůbec.

164.98 kB    
Jasanový pařez v areálu hotelu Šiškův mlýn 26.10.2008
DSC02496.JPG
   DSC02496.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lenochod

PříspěvekZaslal: út 28. října 2008 17:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkný hlouček.Armillaria Army útočí. Very Happy
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 11. června 2012 19:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak včera jsem na ni nevěřícně koukal. Rostla si docela brzy na osamocená na zemi. Pod zemí kolem žádné "dřevo" nebylo, kdoví kam až sahaly rhizomorfy Smile

157.02 kB    
10.6.2012, Kyjovsko
120610_Armillaria gallica.jpg
   120610_Armillaria gallica.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru