Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
wenca
|
Zaslal: po 13. října 2008 12:36 Předmět: Armillaria gallica - Václavka hlízovitá |
|
|
tak tohle nám vyrostlo na zahradě, mezi jabloněmi a broskvoní... spíš to bude mít asi spojitost s jabloní, protože to rostě kolem pařezu, ale rozbíhá se to i dál, pravděpodobně tam kde jsou kořeny...
je tam toho fakt mraky, tak budu rád když mi to někdo určí, popřípadě řekne, jestli se to dá jíst nebo ne
|
|
Návrat nahoru |
|
|
wenca
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: po 13. října 2008 16:07 |
|
|
Václavka hlizovita (hliznata) aneb (Armillaria gallica), ale s tou jedlosti opatrne. Pokud se malo povari, tak pusobi opravdu neprijemne otravy s prudkym zvracenim.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
Založen: 30. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: po 13. října 2008 18:47 |
|
|
Teda,kdyby vám to nerostlo na zahradě a neměl jste proto obavy o dřeviny (nemusí to být tak horké,když to roste z mrtvého pařezu),řekl bych :Gratuluju ! protože když už se o víkendu někam kousek do lesa vypravím,zrovna václavky nějak ne a ne a nenajdu.Asi budou letos opravdu úzkoprofil. Zkuste ještě nafotit detaily vzhledu prstenu - u V. hlíznaté by prý měl být jestli se nepletu pavučinovitý,hvězdovitě se trhající,nikdy ne vatovitý tlustý,zespodu žlutý poprašek.Spodek třeně má být kyjovitě ztlustlý.Můžete pak založit nové téma v Datlasu - V. hlíznatá tam zatím asi není.Pro srovnání - něco fotek je na stránkách Nahuby.sk.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
wenca
|
Zaslal: po 13. října 2008 19:13 |
|
|
Tak spodek třeně kyjovitě ztlustlý je, na to jsem dnes speciálně koukal, ten prsten ještě omrknu ale okraj žlutý je....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
|
Zaslal: po 13. října 2008 19:24 |
|
|
Tak to bude ono,ten poprašek - nevyjádřil jsem se dost přesně,žlutý okraj,to je ono.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: po 13. října 2008 19:36 |
|
|
Ono je to s temi poznavacimi znaky v ramci skupiny Cepistipes-Gallica celkem spatne. Bezne udavane znaky typu ztlustely tren a vatovity/blanity prsten nejsou vzdy uplne rentabilni. Nejlepsi je na to mikroskop nebo molekulara.
Dobry poznavaci znak je taky obcas nadmorska vyska, Gallica nad 500 m.n.m nevystupuje...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
wenca
|
Zaslal: po 13. října 2008 19:39 |
|
|
ono je to docela vidět i na té fotografii lupenů a třeně, co tu mám,i když ta fotografie není nejlepší...
k tomu prstenu nějak nevím jak si představit pavučinovitý a vatovitý a odlišit to
dá se to zaměnit s nějakým jiným druhem (jedovatým?)... nebo se to může nějak použít, popřípadě jak
nadmořská výška je u nás kolem 400 m n. m.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
|
Zaslal: po 13. října 2008 20:03 |
|
|
Při pohledu z boku je třeba na václavce smrkové vidět,že má ten prsten dost tlustý,nadýchaný,dalo by se říct vatovitý.Některé obrázky zde: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=1641&highlight=v%E1clavka+smrkov%E1 U hlíznaté by tak tlustý být neměl,spíš jako pavučinka a měl by se později trhat hvězdovitě,zkuste to nafotit taky s odstupem času,aby bylo vidět jak se vyvíjí.Musím přiznat,mám málo praxe,spíš teorie. Doufám,že jsem to popsal a pochopil dobře. Ta zaměnitelnost s nějakou jedovatou:všechny václavky jsou z kuchyňského hlediska prý srovnatelné.Doporučuje se před dalším zpracováním povařit a vodu slít.I tak prý u někoho působí alergii.A zasyrova je jedovatá zaručeně.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: po 13. října 2008 20:13 |
|
|
Smrkova ma opravdu blanity prsten skoro vzdy, ale zase nema ty zlute znaky, navic ma mnohem vyraznejsi supiny. Je ale fakt, ze co se tyce praxe, tak ja taky nic moc, druhy vaclavek opravdu bezpecne poznam pouze jako prouzky na eloktroforogramu ....Nicmene, dulezita informace je zde tato...vsechny druhy ceskych vaclavek jsou po dostatecenem prevareni jedle .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lenochod
|
Zaslal: pá 17. října 2008 19:04 |
|
|
Asi jsem to měl napsat spíš sem,nevím.Zareagoval jsem nejdřív v Určovně: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=31437#31437 Omlouvám se všem,koho jsem uvedl v zmatek.Mimochodem,obrázky v Určovně jsou mnohem lepší a lépe vystihují příslušné znaky.Pokud jde o stejnou houbu (myslím,že ano),rozhodně se přimlouvám o jejich přesun do Datlasu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 18. října 2008 20:31 |
|
|
rádi přesunem, pokud "někdo" řekne, že je to určeno správně, pak okamžitě