Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: st 09. listopadu 2005 10:11 Předmět: Volvariella surrecta - Kukmák cizopasný |
|
|
Takže co o něm kdo ví? Pošlete obrázky, údaje o výskytu, ... prostě vše okolo této houby. Vše zpracujeme a uložíme do atlasu. Na první podobě stránky atlasu již pracuji, takže tam brzy bude. Pošlete odkazy. Pošlete zkrátka vše co se této houby týká. Navíc si všimněte, že všechny ty čudlíky, co znepřehledňují posílání příspěvků, umožňují vytvářet takovéto parády!!!
Toto nám posílá JETHRO:
Přijměte pozdrav z Roudnice n.L. Dnes jsem byl v Přestavlkách - taky jsme tam byli nedávno spolu s Boletusem a Bobem, ale nic tam tenkrát nebylo - akorát ta stará pýchavka. Tak dnes jsem jel na strmělky mlženky a měl jsem premiéru!!! Našel jsem poprvé velmi vzácného kukmáka příživného! Jediná věc co mě mrzí je, že nešel vyfotit v tom křoví na mlženkách, a tak jsem ho musel přenést a hostitel se rozpadl, tak asi příště do výbavy houbaře fotografa zařadím motorovou pilu a mačetu
Kukmák příživný-Volvariella surrecta(Knapp)
Syn.Volvaria parasitica (Smotlacha)
Tento název i synonym F. Smotlachy popisují houbu, která vyrůstá na zahnívajících plodnicích strmělky mlženky, vyjímečně strmělky kyjonohé a některých druhů čirůvek, nebo rozpadlých (někdy již neviditelných)zbytcích na lesní či luční půdě. Vzhledem k tomu, že kukmák příživný není nikterak drobnou houbou a její hostitel musí unést několik plodnic, musí být houba robustního vzrůstu, což nejlépe odpovídá strmělce mlžence(clitocybe nebularis), která bývá uváděna na prvním místě. Normální mlženka bývá symetrická, klobouk dorůstá až 20cm, zato napadená mlženka se při svém růstu znetvořuje, ale v počátcích vývoje parazitujících kukmáků ještě roste a zvětšuje se a teprve později vyčerpaná zastavuje svůj růst a odumírá.
Klobouk: 3-8 cm vejčitý pak vzklenutý až téměř plochý, jemně vláknitý, suchý, lesklý, bílý, šedobílý, stářím nahnědlý.
Lupeny: volné, v mládí bílé, později narůžovělé až růžově hnědé, se světlým vločkatým ostřím.
Třen: průměr 1-2 cm, délka 4-9 cm, válcovitý, na bázi mírně rozšířený, jemně pýřitý, dole olysající bílý až hnědavý, po otlaku též hnědne, na bázy s vakovitou 2-3 laločnou pochvou.
Dužnina:-bílá, po otlaku hnědnoucí,nevýrazná chut i vůně.
Výskyt:-velmi vzácně, jak bylo popsáno nahoře rozpadající se plodnice strmělka mlženka, strmělka kyjonohá a některé druhy čirůvek-čirůvky uvádí Hennig, ale chybí zmínka alespon o jednom druhu.
Poznámka k latině: Surrecta = vzpřímený, Nebularis = mlhovitý, zamlžený, zatemněný
Tyto plodnice byli nalezeny, už na zcela rozpadlých mlženkách a ještě k tomu v šípkách a roští, takže hostitel se zcela rozpadl a byli foceny samostatně
JETHRO gratuluji k nálezu !!!!
|
234.49 kB |
|
Kukmák cizopasný (Volvariella surrecta); Foto: JERTHO Přestavlky 8.11.2005 |
|
|
|
KukmakCizopasny.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kobera Václav
Založen: 10. 12. 2006 Příspěvky: 323 Bydliště: Slatiňany-Kunčí
|
Zaslal: po 20. října 2008 12:46 Předmět: Volvariella surrecta - Kukmák cizopasný |
|
|
Obnovuji nejvousatější příspěvek. Když jsem ho naposledy nalezl koncem října 2000, tak vyrůstal ze zachovalé plodnice. Tyto se zakládaly již na částečně rozložených plodnicích. Za 6 dnů z 3 mm kuliček dorostly do této velikosti a přízemní mrazíky zatím ustály. Pokud se mi podaří vyfotit větší, tak doplním.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: po 20. října 2008 12:59 |
|
|
Paráda! Tak o tomhle jsem neměl ani tušení. Teď už jen najít ty rozpadlé mlženky
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 20. října 2008 14:03 |
|
|
No to je nadělení !!!!! Paráda !!!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
Zaslal: po 20. října 2008 16:30 |
|
|
Fakt nádherný nález. Už jsem se mockrát po nich pídil, ale bez úspěchu.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: po 20. října 2008 16:43 |
|
|
Ano ano já taky. Se stejným výsledkem - Parádní nález !
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: po 20. října 2008 17:30 |
|
|
pěkný nález ,gratuluju
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: po 20. října 2008 17:34 |
|
|
Čau Vašku Pavel Brůžek. Krásný nález pokud bude v neděli čas mohl bych se stavit a poprosit o ukázání. rád bych si je nafotil! Díky
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kobera Václav
Založen: 10. 12. 2006 Příspěvky: 323 Bydliště: Slatiňany-Kunčí
|
Zaslal: čt 23. října 2008 13:54 |
|
|
Poprvé když jsem je našel, tak to byla náhoda (rok 2000), tentokráte také, ale již jsem tušil co z toho vyroste ( ty kuličky byly relativně tvrdé, plodnice mlženky porostlá podhoubím, hodně "vodnatá", kupodivu nyní strmělka vypadá lépe - že by ji kukmák troch vysušil?, ale pořád je na ni vidět, ze je trochu víc "vodnatá" než zdravé okolo. Když jsem ji poprvé fotil, a nevěděl bych kde roste, tak bych ji pro spadané listí nenašel, nyní to bylo již lehké.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 23. října 2008 15:36 |
|
|
Božárna!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: čt 24. října 2013 15:51 |
|
|
Parádní nález.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: čt 24. října 2013 22:02 |
|
|
Paráda! Dnes jsem na pár kloboucích stojících plodnic mlženky viděl bílý vatovitý povlak. Že by podhoubí kukmáka? Za pár dní zajdu omrknout.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: so 26. října 2013 10:49 |
|
|
čt 24. října 2013 22:02 DavidusCZ napsal: |
Paráda! Dnes jsem na pár kloboucích stojících plodnic mlženky viděl bílý vatovitý povlak. Že by podhoubí kukmáka? Za pár dní zajdu omrknout. |
Asi je to možné. Našla jsem teď článek o tom, jak ho někdo vypěstoval právě z takhle bíle chlupaté mlženky: http://biodiversitylibrary.org/page/16233018#page/385/mode/1up Tak mě napadá, jestli to nebude podobně jako u páru babka - nedohub, tj. že i hodně mlženek je už od počátku napadeno kukmákem, ale s tím rozdílem, že kukmák vyžaduje značně specifičtější podmínky k tvorbě plodnic než nedohub a není jedovatý.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|