Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Volvariella surrecta - Kukmák cizopasný
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 09. listopadu 2005 10:11
  Předmět: Volvariella surrecta - Kukmák cizopasný
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Takže co o něm kdo ví? Pošlete obrázky, údaje o výskytu, ... prostě vše okolo této houby. Vše zpracujeme a uložíme do atlasu. Na první podobě stránky atlasu již pracuji, takže tam brzy bude. Pošlete odkazy. Pošlete zkrátka vše co se této houby týká. Navíc si všimněte, že všechny ty čudlíky, co znepřehledňují posílání příspěvků, umožňují vytvářet takovéto parády!!! Shocked

Toto nám posílá JETHRO:

Přijměte pozdrav z Roudnice n.L. Dnes jsem byl v Přestavlkách - taky jsme tam byli nedávno spolu s Boletusem a Bobem, ale nic tam tenkrát nebylo - akorát ta stará pýchavka. Tak dnes jsem jel na strmělky mlženky a měl jsem premiéru!!! Našel jsem poprvé velmi vzácného kukmáka příživného! Jediná věc co mě mrzí je, že nešel vyfotit v tom křoví na mlženkách, a tak jsem ho musel přenést a hostitel se rozpadl, tak asi příště do výbavy houbaře fotografa zařadím motorovou pilu a mačetu

Kukmák příživný-Volvariella surrecta(Knapp)

Syn.Volvaria parasitica (Smotlacha)
Tento název i synonym F. Smotlachy popisují houbu, která vyrůstá na zahnívajících plodnicích strmělky mlženky, vyjímečně strmělky kyjonohé a některých druhů čirůvek, nebo rozpadlých (někdy již neviditelných)zbytcích na lesní či luční půdě. Vzhledem k tomu, že kukmák příživný není nikterak drobnou houbou a její hostitel musí unést několik plodnic, musí být houba robustního vzrůstu, což nejlépe odpovídá strmělce mlžence(clitocybe nebularis), která bývá uváděna na prvním místě. Normální mlženka bývá symetrická, klobouk dorůstá až 20cm, zato napadená mlženka se při svém růstu znetvořuje, ale v počátcích vývoje parazitujících kukmáků ještě roste a zvětšuje se a teprve později vyčerpaná zastavuje svůj růst a odumírá.

Klobouk: 3-8 cm vejčitý pak vzklenutý až téměř plochý, jemně vláknitý, suchý, lesklý, bílý, šedobílý, stářím nahnědlý.

Lupeny: volné, v mládí bílé, později narůžovělé až růžově hnědé, se světlým vločkatým ostřím.

Třen: průměr 1-2 cm, délka 4-9 cm, válcovitý, na bázi mírně rozšířený, jemně pýřitý, dole olysající bílý až hnědavý, po otlaku též hnědne, na bázy s vakovitou 2-3 laločnou pochvou.

Dužnina:-bílá, po otlaku hnědnoucí,nevýrazná chut i vůně.

Výskyt:-velmi vzácně, jak bylo popsáno nahoře rozpadající se plodnice strmělka mlženka, strmělka kyjonohá a některé druhy čirůvek-čirůvky uvádí Hennig, ale chybí zmínka alespon o jednom druhu.

Poznámka k latině: Surrecta = vzpřímený, Nebularis = mlhovitý, zamlžený, zatemněný

Tyto plodnice byli nalezeny, už na zcela rozpadlých mlženkách a ještě k tomu v šípkách a roští, takže hostitel se zcela rozpadl a byli foceny samostatně Sad

JETHRO gratuluji k nálezu !!!!

234.49 kB    
Kukmák cizopasný (Volvariella surrecta); Foto: JERTHO Přestavlky 8.11.2005
KukmakCizopasny.jpg
   KukmakCizopasny.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 12:46

Obnovuji nejvousatější příspěvek. Když jsem ho naposledy nalezl koncem října 2000, tak vyrůstal ze zachovalé plodnice. Tyto se zakládaly již na částečně rozložených plodnicích. Za 6 dnů z 3 mm kuliček dorostly do této velikosti a přízemní mrazíky zatím ustály. Pokud se mi podaří vyfotit větší, tak doplním.

169.66 kB    
20.10.2008 Výsonín
kuk2.jpg
   kuk2.jpg

163.58 kB    
kuk1.jpg
   kuk1.jpg
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 12:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda! Tak o tomhle jsem neměl ani tušeníSmile. Teď už jen najít ty rozpadlé mlženky Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 14:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No to je nadělení !!!!! Paráda !!!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 16:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Fakt nádherný nález. Už jsem se mockrát po nich pídil, ale bez úspěchu.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 16:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano ano já taky. Se stejným výsledkem Confused - Parádní nález !
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 17:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pěkný nález ,gratuluju Smile Smile
Nezmar

PříspěvekZaslal: po 20. října 2008 17:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Čau Vašku Pavel Brůžek. Krásný nález pokud bude v neděli čas mohl bych se stavit a poprosit o ukázání. rád bych si je nafotil! Díky Shocked Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kobera Václav

PříspěvekZaslal: čt 23. října 2008 13:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poprvé když jsem je našel, tak to byla náhoda (rok 2000), tentokráte také, ale již jsem tušil co z toho vyroste ( ty kuličky byly relativně tvrdé, plodnice mlženky porostlá podhoubím, hodně "vodnatá", kupodivu nyní strmělka vypadá lépe - že by ji kukmák troch vysušil?, ale pořád je na ni vidět, ze je trochu víc "vodnatá" než zdravé okolo. Když jsem ji poprvé fotil, a nevěděl bych kde roste, tak bych ji pro spadané listí nenašel, nyní to bylo již lehké.

140.42 kB    
23.10.2008
kuk.jpg
   kuk.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 23. října 2008 15:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Božárna!
Tori

PříspěvekZaslal: čt 24. října 2013 15:47

Už tu dlouho nebyl (a taky jsem ho potkala poprvé). Nizká poměrně hustá smrčina, bažinaté podloží, okolo rostl ještě např. plesňák zápašný a hadovky smrduté. Strmělek tam bylo poměrně dost i velkých (cca 20 cm klobouk), ale některé už při asi 10cm průměru klobouku měly tenhle nažloutlý odstín a od okrajů rozpukaný klobouk - možná už jsou taky napadené kukmákem.

98.01 kB    
Olomouc - Černovír, 24.10.2013
IMG_7760_r2.JPG
   IMG_7760_r2.JPG

72.29 kB    
tamtéž
IMG_7768_cr2.JPG
   IMG_7768_cr2.JPG
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 24. října 2013 15:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Parádní nález.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 24. října 2013 22:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda! Dnes jsem na pár kloboucích stojících plodnic mlženky viděl bílý vatovitý povlak. Že by podhoubí kukmáka? Za pár dní zajdu omrknout.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 26. října 2013 10:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 24. října 2013 22:02 DavidusCZ napsal:
Paráda! Dnes jsem na pár kloboucích stojících plodnic mlženky viděl bílý vatovitý povlak. Že by podhoubí kukmáka? Za pár dní zajdu omrknout.

Asi je to možné. Našla jsem teď článek o tom, jak ho někdo vypěstoval právě z takhle bíle chlupaté mlženky: http://biodiversitylibrary.org/page/16233018#page/385/mode/1up Tak mě napadá, jestli to nebude podobně jako u páru babka - nedohub, tj. že i hodně mlženek je už od počátku napadeno kukmákem, ale s tím rozdílem, že kukmák vyžaduje značně specifičtější podmínky k tvorbě plodnic než nedohub a není jedovatý. Question
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru