Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Už jste někdy použili v kuchyni Pestřec obecný - Scleroderma citrinum |
Ano. Pužívám ho pravidelně. |
|
18% |
[ 3 ] |
Jen vyjímečně |
|
18% |
[ 3 ] |
Jednou jsem to zkusil(a) |
|
6% |
[ 1 ] |
Ne, nikdy |
|
56% |
[ 9 ] |
|
Celkem hlasů : 16 |
|
Autor |
Zpráva |
Pepa Čestný člen
Založen: 07. 11. 2005 Příspěvky: 845 Bydliště: Brno
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Chochel Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: út 15. listopadu 2005 10:51 |
|
|
Jen bych k tomu rád dodal osobní zkušenost s otravou pestřecem. Nepředpokládám, že by se mi do koření dostala jiná houba, protože pestřec mám, více méně z bezpečnostních důvodů, jako jednodruhovou sušinu.
Přidal jsem jednou pestřec do omáčky, podotýkám, že po předchozím ověřeném užívání, a dostavily se žaludeční křeče a pálení. Myslím, že vnímání jedovatosti pestřece můžebýt velmi subjektivní, na žádné jiné houby citlivý nejsem a vím o tom, že často (z lenosti) se mi několik plátků připletlo i do směsí, jednou dokonce asi !čtvrt plodnice! a následky nebyly žádné.
Asi by to mohl být úvod k diskusi na téma reakce pasivních houbových jedů s látkami obsaženými v jiných potravinách...
_________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jertho
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 23 Bydliště: Nové hrady
|
Zaslal: st 16. listopadu 2005 14:35 |
|
|
Třeba jsi ho jedl moc často...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 17. listopadu 2005 4:52 Předmět: pestřec versus žaludek |
|
|
Tak nevím,nevím,ale pestřec používám jako ochucovadlo omáček a polévek tak P.L. na 2litry omáčky nebo polévky/pol.lžici/,výrazně se zvýší a vynikne houbová chuť,pokrm dostane krásnou tmavou barvu.Mám tak nasušeno a semleto 1sklenici 0,5 až 0,7l na celý rok.pestřec nakrájím na tenké plátky navléknu na nit a suším,když jsou,plátky suché lámají se v ruce tak je nalámu ana drobné kousky a podrtím v hmoždíři .Takto připravené kořeníčko pak semelu na el.strojku na kafe/vyčleněný na mletí bylinek a hub/.Skladuji ve sklenicích z šroubovacíma uzávěrama.Chtěl jsem napsat ještě jednu věc,mladé plodnice pestřece,když jsou uprostřed bílé pokrájím na plátky a podusím na másle a pojídám s chlebem,nebo nalité na vařené brambory a brynza je super.Nechci nikoho navádět ,aby to zkoušel a hazardoval ale já na něj nedám dopustit,nic to se mnou nedělá žádné potíže po požití pohoda.Podle mne budou slabě jedovaté pouze staré plodnice -modrý střed
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 17. listopadu 2005 10:21 |
|
|
JETHRO, překvapuje mne, že je meleš ... to totiž znamená, že je i sníš. Já jsem viděl návod k jejich použití takový, že se do polévky dají célé ty nasušené plátky a ty se pak vyndají a tudíž nejedí. Ale je asi fakt, že po jejich vyvaření už v nich asi nic moc špatného nebude, či spíše více toho bude v té polívce než v nich.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: pá 18. listopadu 2005 16:48 |
|
|
Mám starší slovenský atlas od Hagary a tam se píše že se dá rozemlít na houbový prášek.
Ono záleží na atlasu...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 24. listopadu 2005 10:24 |
|
|
Taky to tak dělám - nasuším je zvlášť a pak rozemelu. Dává to pokrmům dobrou chuť, ale používat s rozvahou.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 08. února 2006 17:25 |
|
|
Zajímalo by mě čím je dána velikost plodnic - třeba právě u pestřeců. Počasím, vlhkostí nebo prostředím růstu??? V Klánovicích občas nacházím pestřece, které mají třeba i 20 cm průměr....
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 09. února 2006 10:26 |
|
|
No, tak to já tak maximálně do 8 - 10 cm, většího jsem ještě neviděl. Co by mě ale zajímalo je to, že už i ty úplně malé plodnice jsou uvnitř tmavě fialové až černé - to je normální?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
Založen: 07. 11. 2005 Příspěvky: 845 Bydliště: Brno
|
Zaslal: čt 09. února 2006 10:40 |
|
|
20 cm průměr to je teda macek. Asi je na tom místě stálá dostatečná vlhkost. K tomu brzkému zabarvení ? to je normální. Zabarvuje se hodně brzy.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
Založen: 08. 03. 2006 Příspěvky: 127 Bydliště: Praha
|
Zaslal: st 05. dubna 2006 10:54 Předmět: Prosím |
|
|
Mat60 a pepu, aby si malinko zkoordinovali hesla týkající se pestřeců a jejich použitelnosti v atlase, a také to provázali fungujícími odkazy. Díky.
Jinak já oba druhy pestřeců jím v podstatě odjakživa, už v dětství jsme se s bráchou rvali o to, kdo sežere ten křupavý pestřecový plátek. Používáme je jako extrémně silné houbové koření hlavně do polévek. Míry: 3-5 sušených plátků na 1,5 l polévky. Takto zhotovenou polévkou krmím kohokoliv a ještě jsem nezaznamenal žádný zdravotní problém. Použít podle mé zkušenosti lze plodnice které jsou tvrdé a hlavně v jejich řezu se NENALÉZAJÍ šedivé body. Tedy jak bílý, tak sytě černý řez. Co se týká barvy tak můj pocit je, že z čistě bílé to přechází do černé PŘES různé namodralé a nafialovělé tony hlavně ve středu plodnice.
A na závěr perlička. V mém okolí se vyskytovával človíček, který byl mykolog naruby. Naučil se jen smrtelně a prudce jedovcaté druhy a všechno ostatní konzumoval. Pokud vím tak žije doposud a to je mu cca 50. Má na svědomí dvě hromadná přiotrávení, z nichž to první hospodské je na vrub žampionu zápašného naloženého v octě a to druhé má na svědomí právě pestřec. Na jakémsi pivním dýchánku, který u sebe zorganizoval prý podával smaženici tvořenou čistě pestřeci a vejci. On pneměl sebemenší problém, několik dalších účastníků skončilo u doktora
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 05. dubna 2006 10:59 |
|
|
Řekl bych SUPER příspěvek !!!!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol