Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Scleroderma citrinum - Pestřec obecný
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Už jste někdy použili v kuchyni Pestřec obecný - Scleroderma citrinum
Ano. Pužívám ho pravidelně.
18%
 18%  [ 3 ]
Jen vyjímečně
18%
 18%  [ 3 ]
Jednou jsem to zkusil(a)
6%
 6%  [ 1 ]
Ne, nikdy
56%
 56%  [ 9 ]
Celkem hlasů : 16

Autor Zpráva
Pepa
Čestný člen


Založen: 07. 11. 2005
Příspěvky: 845
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po 14. listopadu 2005 20:47
  Předmět: Scleroderma citrinum - Pestřec obecný
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pestřec obecný ? Scleroderma citrinum

Období růstu? Červenec až listopad.
Výskyt ? Ve všech typech lesů. Místy hojně. Upřednostňuje vlhčí místa.
Popis ? Plodnice- tvrdá, kulovitá připomínající bramboru. Nažloutlá tlustá okrovka (2-5 mm) s
hnědými šupinami. Silná kořenová vlákna podhoubí. V dospělosti puká. Velikost 2 ? 8 cm.
Teřich ? V mládí bílý později modro černá pevná hmota, která je v dospělosti prachovitá. Chuť příjemná. Vůně kořená.
Výtrusy- šedozelené s navzájem připojenými ostny.
Záměny ? Pestřec bradavičný (Sclroderma verrucosum) ? jedlý omezeně. Pýchavky. Lanýže.
Kuchyňská úprava ? Jen v malém množství z mladé plodnice. Jako kořenná přísada. Po požití většího množství se dostavuje nevolnost, zvracení někdy i mdloby.

Poznámka: Někdy na něm roste hřib příživný



   231.33 kB    
Pestrec_obecny_Scleroderma_citrinum4.jpg
   Pestrec_obecny_Scleroderma_citrinum4.jpg

   223.08 kB    
Pestrec_obecny_Scleroderma_citrinum1.jpg
   Pestrec_obecny_Scleroderma_citrinum1.jpg

   186.67 kB    
Pestrec_obecny_Scleroderma_citrinum2.jpg
   Pestrec_obecny_Scleroderma_citrinum2.jpg


Naposledy upravil Pepa dne pá 13. ledna 2006 14:45, celkově upraveno 2 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Chochel
Čestný člen


Založen: 09. 11. 2005
Příspěvky: 108
Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří

PříspěvekZaslal: út 15. listopadu 2005 10:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen bych k tomu rád dodal osobní zkušenost s otravou pestřecem. Nepředpokládám, že by se mi do koření dostala jiná houba, protože pestřec mám, více méně z bezpečnostních důvodů, jako jednodruhovou sušinu.
Přidal jsem jednou pestřec do omáčky, podotýkám, že po předchozím ověřeném užívání, a dostavily se žaludeční křeče a pálení. Myslím, že vnímání jedovatosti pestřece můžebýt velmi subjektivní, na žádné jiné houby citlivý nejsem a vím o tom, že často (z lenosti) se mi několik plátků připletlo i do směsí, jednou dokonce asi !čtvrt plodnice! a následky nebyly žádné.
Asi by to mohl být úvod k diskusi na téma reakce pasivních houbových jedů s látkami obsaženými v jiných potravinách... Wink Wink Wink

_________________
Martin Chochel
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jertho



Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 23
Bydliště: Nové hrady

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2005 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Třeba jsi ho jedl moc často...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JETHRO
Čestný člen


Založen: 09. 11. 2005
Příspěvky: 1922
Bydliště: Roudnice nad.Labem

PříspěvekZaslal: čt 17. listopadu 2005 4:52
  Předmět: pestřec versus žaludek
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak nevím,nevím,ale pestřec používám jako ochucovadlo omáček a polévek tak P.L. na 2litry omáčky nebo polévky/pol.lžici/,výrazně se zvýší a vynikne houbová chuť,pokrm dostane krásnou tmavou barvu.Mám tak nasušeno a semleto 1sklenici 0,5 až 0,7l na celý rok.pestřec nakrájím na tenké plátky navléknu na nit a suším,když jsou,plátky suché lámají se v ruce tak je nalámu ana drobné kousky a podrtím v hmoždíři .Takto připravené kořeníčko pak semelu na el.strojku na kafe/vyčleněný na mletí bylinek a hub/.Skladuji ve sklenicích z šroubovacíma uzávěrama.Chtěl jsem napsat ještě jednu věc,mladé plodnice pestřece,když jsou uprostřed bílé pokrájím na plátky a podusím na másle a pojídám s chlebem,nebo nalité na vařené brambory a brynza je super.Nechci nikoho navádět ,aby to zkoušel a hazardoval ale já na něj nedám dopustit,nic to se mnou nedělá žádné potíže po požití pohoda.Podle mne budou slabě jedovaté pouze staré plodnice -modrý střed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: čt 17. listopadu 2005 10:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

JETHRO, překvapuje mne, že je meleš ... to totiž znamená, že je i sníš. Já jsem viděl návod k jejich použití takový, že se do polévky dají célé ty nasušené plátky a ty se pak vyndají a tudíž nejedí. Ale je asi fakt, že po jejich vyvaření už v nich asi nic moc špatného nebude, či spíše více toho bude v té polívce než v nich. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Anonymní






PříspěvekZaslal: pá 18. listopadu 2005 16:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám starší slovenský atlas od Hagary a tam se píše že se dá rozemlít na houbový prášek.
Ono záleží na atlasu...
Návrat nahoru
Sley
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: čt 24. listopadu 2005 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky to tak dělám - nasuším je zvlášť a pak rozemelu. Dává to pokrmům dobrou chuť, ale používat s rozvahou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: pá 02. prosince 2005 10:05
  Předmět: Pestřec obecný - Scleroderma citrinum
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

První pokus o zaslání zprávy s obrázkem.


   215.36 kB    
Pestřec obecný - Scleroderma citrinum, Řepiště, Zaryje, 23.7.05
DSCN2775.jpg
   DSCN2775.jpg


Naposledy upravil mat60 dne pá 06. ledna 2006 10:51, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen


Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 1584
Bydliště: Praha 6 - Dejvice

PříspěvekZaslal: st 08. února 2006 17:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímalo by mě čím je dána velikost plodnic - třeba právě u pestřeců. Počasím, vlhkostí nebo prostředím růstu??? V Klánovicích občas nacházím pestřece, které mají třeba i 20 cm průměr.... Shocked
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: čt 09. února 2006 10:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, tak to já tak maximálně do 8 - 10 cm, většího jsem ještě neviděl. Co by mě ale zajímalo je to, že už i ty úplně malé plodnice jsou uvnitř tmavě fialové až černé - to je normální?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen


Založen: 07. 11. 2005
Příspěvky: 845
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt 09. února 2006 10:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

20 cm průměr to je teda macek. Asi je na tom místě stálá dostatečná vlhkost. K tomu brzkému zabarvení ? to je normální. Zabarvuje se hodně brzy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: út 28. února 2006 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem ještě jednu fotku.


   127.75 kB    
Řepiště, Zaryje, 4.9.05. (c) mat60.
DSCN3450.jpg
   DSCN3450.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Copajetotuto



Založen: 08. 03. 2006
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st 05. dubna 2006 10:54
  Předmět: Prosím
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mat60 a pepu, aby si malinko zkoordinovali hesla týkající se pestřeců a jejich použitelnosti v atlase, a také to provázali fungujícími odkazy. Díky.
Jinak já oba druhy pestřeců jím v podstatě odjakživa, už v dětství jsme se s bráchou rvali o to, kdo sežere ten křupavý pestřecový plátek. Používáme je jako extrémně silné houbové koření hlavně do polévek. Míry: 3-5 sušených plátků na 1,5 l polévky. Takto zhotovenou polévkou krmím kohokoliv a ještě jsem nezaznamenal žádný zdravotní problém. Použít podle mé zkušenosti lze plodnice které jsou tvrdé a hlavně v jejich řezu se NENALÉZAJÍ šedivé body. Tedy jak bílý, tak sytě černý řez. Co se týká barvy tak můj pocit je, že z čistě bílé to přechází do černé PŘES různé namodralé a nafialovělé tony hlavně ve středu plodnice.
A na závěr perlička. V mém okolí se vyskytovával človíček, který byl mykolog naruby. Naučil se jen smrtelně a prudce jedovcaté druhy a všechno ostatní konzumoval. Pokud vím tak žije doposud a to je mu cca 50. Má na svědomí dvě hromadná přiotrávení, z nichž to první hospodské je na vrub žampionu zápašného naloženého v octě a to druhé má na svědomí právě pestřec. Na jakémsi pivním dýchánku, který u sebe zorganizoval prý podával smaženici tvořenou čistě pestřeci a vejci. On pneměl sebemenší problém, několik dalších účastníků skončilo u doktora Smile

_________________
Jarda alias Copajetotuto
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: st 05. dubna 2006 10:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

SmileSmileSmile Řekl bych SUPER příspěvek !!!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen


Založen: 08. 11. 2005
Příspěvky: 1584
Bydliště: Praha 6 - Dejvice

PříspěvekZaslal: st 12. července 2006 21:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jich už roste požehnaně ....


   207.27 kB    
Praha, Chuchelský háj 12.7.2006
pestřec obecný.jpg
   pestřec obecný.jpg
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory