Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: út 29. července 2008 21:49 |
|
|
Měl jsem tučest jem jednou
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Fíla
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JARIN
Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 12. července 2009 19:30 |
|
|
To se tak někdo má
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JARIN
Založen: 01. 05. 2008 Příspěvky: 578 Bydliště: Hroznětín okr. Karlovy vary
|
Zaslal: ne 12. července 2009 19:36 |
|
|
To já si říkám u půlky příspěvků
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: st 30. července 2014 21:05 Předmět: Hřib modračka Boletus pulverulentus |
|
|
Něco málo z dnešní úrody modraček, které jsem našel v parku u zámku Kinských přímo ve ValMezu. Dohromady jsem jich tu dnes našel snad 46 exemplářů. Až jsem se tomuto množství divil. Dost jich, ale bohužel, bylo již starších - měkší klobouk na omak. Ty jsem nechal na místě. I tak jich bylo 15 použitelných. Navíc jsem zřejmě komusi část úrody těchto "vyfouk". Viz 1. snímek - kde byly takto připravené zřejmě k odnosu - schované za kmenem stříbrného smrku, aby z cesty nebyly vidět.
Pod tímto stříbrným smrkem (mladší strom - odhaduju tak 50 - 60 let) rostly nepravidelně v jakoby "čarodějném kruhu" po obvodu toho, kam zasahovalo spadané jehličí, tedy cca 1 metr od paty kmene.
Navíc mi ta dnešní úroda modraček poněkud nabourala představu, která je uváděna i v literatuře, že, h. modračka roste hlavně pod lípami a duby. -Loni jsem je tu nacházel jen +- pod těmito. A že jsem jich tu loni našel během sezóny celkem dost - cca 37 plodnic. Letos jsem našel "první vlaštovky" viz výše a též jen pod lípami. Dnes jsem je našel, dá se říci, pod různorodými dřevinami.
Budu-li jmenovat tak nejprve toto "kolo" pod stříbrným smrkem -dohromady asi 22 - 27 plodnic (i s těmi 6ti, které si kdosi "schoval"). Pak 2 ex. pod mladým modřínem, kdy dalším nejbližším stromem - cca 6 metrů byla celkem mohutná borovice; potom několik plodnic mezi mladšími akáty kdy +- 5 metrů dosud je stříbrný smrk (jiný než ten před tím zmíněný); dále pod madými habry (lípy ve vzdálenějším pozadí) a na dovršení všeho - jako třešinka na dortu - 3 plodnice pod lískovým keřem, kde nejbližší strom je mohutný dub (asi 138 - 152 cm průměr kmene), který roste tak 13 - 14 metrů odsud. Úplně přímo pod lipami či duby jsem je dnes nenašel.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 30. července 2014 21:47 |
|
|
Mám tu zkušenost, že houby většinou nerostou přímo "pod" udávaným stromem, ale několik metrů i desítek metrů od něj, zpravidla v místech, kam dosahují nejmladší (nejvzdálenější) kořeny. Většinou je to tak, že když houba roste pod mykorhizně nekamarádským stromem a deset metrů odtud je mykorhizně přátelský strom, tak velmi pravděpodobně roste v symbióze s tím vzdálenějším, přičemž jen využívá stín toho bližšího. Kořeny dubů, lip a bříz často sahají mnohem dál než koruna.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: st 30. července 2014 23:36 |
|
|
st 30. července 2014 22:47 no-X napsal: |
Mám tu zkušenost, že houby většinou nerostou přímo "pod" udávaným stromem, ale několik metrů i desítek metrů od něj, zpravidla v místech, kam dosahují nejmladší (nejvzdálenější) kořeny. Většinou je to tak, že když houba roste pod mykorhizně nekamarádským stromem a deset metrů odtud je mykorhizně přátelský strom, tak velmi pravděpodobně roste v symbióze s tím vzdálenějším, přičemž jen využívá stín toho bližšího. Kořeny dubů, lip a bříz často sahají mnohem dál než koruna. |
Souhlasím s tvým vyjádřením. Vím třeba to, že kořeny dubu jdou jednak do hloubky a jdou i do prostoru ( proč je sázeli naši první rybníkáři Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan + Štěpánek Netolický právě na hráze rybníků? A třeba právě u vás v Jžních Čechách?), tím pádem se dá říci, že jak košatou korunu má dub, tak má košaté i kořeny. Akorát mi trochu vrtá hlavou ten nález h, modračky pod tím stříbrným smrkem: kdy opravdu plodnice tohoto hřibu byly zde jen v tom ztv. "čarodějném kruhu" po obvodu kam dosáhlo spadané jehličí, to jest cca 1 metr od paty tohoto smrku? Přímo pod ním nic a zároveň ani dále. Jedině, že by to souviselo s tím "stínem" jak se o něm zmiňuješ. Ale zase v rámci objektivity musím přiznat to, že je to asi 5 - 6 let, co město tento park asanovalo. Díky tomu je možné, že tam v těch místech skáceli starý strom, vyklučily pařez, ale jeho kořeny tam mohly zůstat i když dnes už po tom není "ani památky" . Sice píšeš o nejmladších kořenech, kde rád roste, ale, mně i tato varianta připadá jako jedna z možných. Proč? Protože v té době, kdy probíhala asanace tohot parku, jsem se ještě o houby tak hlouběji nezajímal jako se o ně zajímám nyní. Takže nyní nevím, kde jaký starý strom v té době zde mohl stát.
Možná se pouštím do úvah až moc hlubokých, ale, já to beru jako jednu z možností, jak se dobrat toho, kde (asi) může být pravda. Ale, možná jsem jen "zbytečný šťoural a hnidopych".
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
bore
|
Zaslal: út 07. června 2016 9:26 Předmět: Potřebuji MODRAČKY |
|
|
Moc prosím místní houbaře a mykology - potřebuji plodnice modraček z různých míst (rád bych tak z deseti, zatím mám dvě). Sledujte svá místa, prosím, a pokud budou, dejte vědět. V ideálním případě je potřebuji čerstvé, takže si pro ně přijedu + pro vzorek půdy. Díky!!!
Honza Borovička (777 008 658, bore.bor@email.cz)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|