Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
alikaa
|
Zaslal: pá 07. srpen 2009 15:01 Předmět: Poradíte, co za knihu o houbách koupit synovi? |
 |
|
Mám dotaz
Poradíte mi, co za knížku o houbách koupit synovi (na podzim 7let) ? Která je Vaše favoritka? Z knihovny máme teď půjčenou Houby - Hagara,Antonín, Baier, která se mu líbí moc, tak o ní uvažujem pod stromek, ale ráda si nechám od Vás poradit Tahle je sice hezká, ale systém řazení fotek a textu na přeskáčku mě teda celkem pruží a malému se špatně sleduje, která je jedlá a která ne  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 07. srpen 2009 16:31 |
 |
|
Zkusil bych asi VelAHub |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alikaa
|
Zaslal: pá 07. srpen 2009 20:30 |
 |
|
Bobe, děkuji za tip. Omrkneme to v knihkupectví a napíšeme Ježíškovi . Zatím má jen malý atlas hub - Nový atlas hub do kapsy - Pavol Škubla. Značně jetý neustálým čtením
Ta velká kniha Houby ho zaujala moc a dokonce zpaměti vylovil, že chřapáč pružný je u Škubly nejedlý a u HAB jedlý já žasnu, co všechno si pamatuje. Ještě sám nečte, je závislý na předčítání.
A neustále by nás tahal do lesa , což je sice fajn, ale já se strašně bojím těch potvor klíšťat a pak taky toho, aby jsme nenašli moc hub, co mu nerozmluvím, že necháme radši v lese. On zatím poznává spíš obrázky než že by se snažil hledat typické znaky pro konkrétní houby. A já pak trnu, ať přežijeme houbovou polívku ve zdraví  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: so 08. srpen 2009 8:14 |
 |
|
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 08. srpen 2009 9:54 |
 |
|
pá 07. srpen 2009 20:30 alikaa napsal: |
...dokonce zpaměti vylovil, že chřapáč pružný je u Škubly nejedlý a u HAB jedlý |
To je bohužel u atlasů hub celkem běžným jevem  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lenochod
Založen: 31. 08. 2008 Příspěvky: 193 Bydliště: Mladá Boleslav
|
Zaslal: so 08. srpen 2009 20:06 |
 |
|
citace: |
To je bohužel u atlasů hub celkem běžným jevem |
Jeden z mých atlasů označuje líhu srostlou jako normálně jedlou.(Průvodce přírodou-Houby-Helmut a Renate Grünertovi)
Dva z mých atlasů označují Lepista irina jako čirůvku "violkovou" namísto správného "kosatcová".
Je to VelAHub a jsou to Houby- Ewald Gerhardt.Nevím teď ,jak to mají Houby od LH,VA,JB.
Tuto záměnu,pokud se nepletu,uváděly na pravou míru dnes již nefungující stránky Mykologie v Podkrkonoší.
Zde na webu byla zmíněna záměna rovetky pýchavkovité za rovetku cizopasnou. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alikaa
|
Zaslal: ne 09. srpen 2009 9:58 |
 |
|
Tak Velký atlas hub už je doma. Přinese ho Ježíšek, jestli do té doby navyměknu a nedám mu ho dřív , což s velkou pravděpodobností může nastat, jak se znám..
Myslím, že to je přesně to, co malý NUTNĚ potřebuje , tak ještě jednou díky za tip!!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: ne 09. srpen 2009 18:35 |
 |
|
Tedy jestli se mohu přimluvit ... dal bych mu to hned ... schovávat do až do vánoc je skoro jako trest !!! A navíc propásne sezónu !!!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
DavidusCZ

|
Zaslal: ne 09. srpen 2009 19:03 |
 |
|
jj....a k Vánocům koupit něco jinýho......třeba Atlas hub  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alikaa
|
Zaslal: ne 09. srpen 2009 19:23 |
 |
|
ne 09. srpen 2009 18:35 Bob napsal: |
Tedy jestli se mohu přimluvit ... dal bych mu to hned ... schovávat do až do vánoc je skoro jako trest !!! A navíc propásne sezónu !!!  |
Já se znám, já mu ho dřív dám. Teď usilovně "čte" každý den "Houby" od stejných autorů, ale ty budeme muset brzo do knihovny vrátit. A hodně by mě mrzelo, kdybych ho v tak hezkém zájmu nepodpořila. Že jo? Já bych mu koupila i ty, jen mě strašně vadí to číslování a komentáře na přeskáčku, to je u VeAHub daleko lepší a přehlednější.
Nejradši si listuje kolem smržů, kačenek a hub s lebkama  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alikaa
|
Zaslal: ne 09. srpen 2009 19:24 |
 |
|
ne 09. srpen 2009 19:03 DavidusCZ napsal: |
jj....a k Vánocům koupit něco jinýho......třeba Atlas hub  |
To se ví, že pro změnu Atlas hub  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

|
Zaslal: po 10. srpen 2009 7:31 |
 |
|
Kupovat i Houby i Velahub nemá příliš smysl !!! Lze říci, že na minimálně 99% je zmiňovaný atlas Houby podmnožinou Velahubu !!!  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 10. srpen 2009 8:14 |
 |
|
po 10. srpen 2009 7:31 Bob napsal: |
Kupovat i Houby i Velahub nemá příliš smysl !!! Lze říci, že na minimálně 99% je zmiňovaný atlas Houby podmnožinou Velahubu !!!  |
Mno, ale pokud máš na mysli knihu "Houby" od Reader's Digestu, pak si dovolím nesouhlasit...
Ve "Velahubu" je samozřejmě zobrazeno x-krát více druhů, ale v "Houbách" je zase plno zajímavého čtení okolo, navíc recepty na houbová jídla a zajímavé povídání p. Kluzáka "Houbařův rok"... já sám mám obě knihy a nelituji toho... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
alikaa
|
Zaslal: po 10. srpen 2009 18:28 |
 |
|
po 10. srpen 2009 8:14 Sley napsal: |
po 10. srpen 2009 7:31 Bob napsal: |
Mno, ale pokud máš na mysli knihu "Houby" od Reader's Digestu, pak si dovolím nesouhlasit...
Ve "Velahubu" je samozřejmě zobrazeno x-krát více druhů, ale v "Houbách" je zase plno zajímavého čtení okolo, navíc recepty na houbová jídla a zajímavé povídání p. Kluzáka "Houbařův rok"... já sám mám obě knihy a nelituji toho... |
Sleyi, psali jsme o knize Houby od stejných autorů, jako Velahub - Hagara, Antonín, Baier. Nejedná se o Houby od Reader's Digestu (které bych si ale ráda taky někdy prohlédla, jestli je nepotřebujeme - zatím byly všude zabalené ). |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st 12. srpen 2009 10:49 |
 |
|
Mám taky obě a nadšenější jsem z té od výběru (houbařův rok sem přečet stokrát), navíc v Makru k ní měli i malý kapesní atlásek, s dvojicemi zaměnitelných nejběžnějších hub a ten by se taky mohl hodit. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|