Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Co je to?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Amatér
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 07. října 2009 21:02
  Předmět: Co je to?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poradí mi někdo? Nasbíral jsem dnes žampiony (doufám), že si je pěkně osmažíme, a jak jsem je čistil, tak jsem mezi lupeny i u úplně zdravých mladých hub našel něco 1-2 mm velkého - viz foto. Je to vždy po 1-3 ks mezi lupeny a v tak 10 % lupenů. Máma kdysi říkala, že to jsou vejce od much, ze kterých budou červi, a proto jsme nijak moc nejedli bedle, neb tam to bylo taky. Je pravda, že mě chuť přešla, asi jsem cimprlich. Takže jsou to vejce nebo něco jiného? Díky

173.05 kB    
1
IMG_5203.jpg
   IMG_5203.jpg

173.05 kB    
IMG_5203.jpg
   IMG_5203.jpg
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 07. října 2009 23:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jsou to vajíčka hmyzu, nejspíše bedlobytek (neplést s bedlodobytkem!), které napadají houby a líhnou se z toho "červi". Nic závadného na tom není, pouze další kvalitní zdroj proteinů.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Amatér
Anonymní

PříspěvekZaslal: čt 08. října 2009 19:24
  Předmět: Díky

Díky z info, proteiny ale budu čerpat jinde, asi jsem cíťa, ale přešla mě chuť Confused
krtenek

PříspěvekZaslal: pá 09. října 2009 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To máš blbý. Červa v jablku sníš? Very Happy
Jo a napadá mě...tuhle sem přepnul neuváženě na TV Barandov kde běžela nějaká úchylná americká soutěž - během 4 minut rozkousat a sníst pět živých žížal a jednoho červa. Sežrali to všichni tři, ale já skoro reklamoval večeři.

Když ty houby tepelně upravíš, tak se nemáš čeho bát. Přijde doba, kdy budeme papat pražený hmyz.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 09. října 2009 21:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak třeba já červa v jablku ani jiném ovoci nedám, snad kromě třešní a višní, kde se to nedá moc zkoumat. Ale v houbách prostě jsou, i když se vyberou ty zdravé, tak proč z toho dělat vědu.
Cori

PříspěvekZaslal: pá 09. října 2009 22:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že zdroje tohoto typu proteinu jsou často k nalezení v běžně prodávaných potravinách - jak v čistě přírodní formě (často včetně křídel, nožiček apod.), tak semleté do výsledného produktu Twisted Evil

Takže bych si s pár červy v houbách příliš hlavu nelámal a pouze bych si představil, co všechno se do potravin dostane ve velkovýrobnách. Hned by byly ty houby pro Tebe chuťově přitažlivější Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 09. října 2009 22:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Křídla a nožičky jsou zase vláknina! Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 10. října 2009 9:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 09. října 2009 22:11 Cori napsal:
Myslím, že zdroje tohoto typu proteinu jsou často k nalezení v běžně prodávaných potravinách - jak v čistě přírodní formě (často včetně křídel, nožiček apod.), tak semleté do výsledného produktu Twisted Evil

Jj, zrovna nedávno jsem našel v housce zapečenýho brouka Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Amatér
Anonymní

PříspěvekZaslal: so 10. října 2009 9:30
  Předmět: ok

uznávám, že je to extrém a přesvědčili jste mě a jsem rád, protože za barákem na louce jich je hafo a je mi líto je tam nechat, doufám, že to nejsou muchomůrky zelené, když už jsme to takhle pořešili Very Happy
PS: zajímavý ale je, že na mladé houbě, která má světlé lupeny, jsou ty vejce světlé a na tmavé s růžovohnědými lupeny jsou vejce úplně stejně tmavé, že by mimikry? Shocked
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 10. října 2009 11:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nevím jestli mimikry, ale vajíčka mohou být poprášená od výtrusů.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 10. října 2009 13:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dost možná vajíčka much z čeledi stlačenkovitých (Platypezidae) - larvy žijí v lupenech, hlavně pečárek, jsou takové placaté a ostnité, stejně tak potom puparia. Zajímavá skupina - patří sem taky ta památná Agathomyia wankowiczii, co dělá hálky v rourkách Ganoderma lipsiense.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru