Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
QNX
|
Zaslal: út 02. února 2010 17:38 Předmět: Která houba by se hodila k sežrání smrkového dřeva |
|
|
Mám zvláštní dotaz. Potřeboval bych rozložit smrkové dřevo v podobě štěpky a hoblin (množství v jednotkách až desítkách m3). Které houby se specializují na rozklad mrtvého smrkového dřeva? Pokud možno takové, aby je bylo možné snadno (v laboratorních podmínkách) namnožit a použít k naočkování hromady materiálu. Samozřejmě by mi nevadilo, kdyby to byla houba jedlá, ale podmínkou to není. Ještě by to měla být nějaká mírumilovná houba, ne potvora typu dřevomorky
Jde mi o vytvoření "kompostu" ze smrkového dřeva. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: út 02. února 2010 23:25 |
|
|
Zaímavé, než jsem si přečetl poslední větu, napadla mě právě dřevomorka . Jinak bych doporučil asi Phlebiopsis gigantea, je to neškodná věc, a dokonce by mohla být sehnatelná jakási "sadba". Ve Skandinávii to používají jako prevenci proti patogenním houbám na smrkové pařezy pod názvem Rot stop, což jsou spory rozpuštěné ve vodě ..ale jíst to teda bohužel moc nejde... |
|
Návrat nahoru |
|
|
QNX
|
Zaslal: čt 04. února 2010 19:25 |
|
|
Joeking: Mrknul jsem se na Phlebiopsis gigantea a asi ji vyzkouším. Dokonce mám dojem, že jsem něco takového viděl na palivovém dříví co mám doma ........ Zítra to zkontroluju a když to bude ona, tak se ji pokusím namnožit. Díky
S pěstováním této houby asi nikdo zkušenost nemá, že? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: út 09. února 2010 14:46 |
|
|
No, tak jako tahle houba vypadá fakt hodně druhů, to co jsi viděl spíše nebude ona ...ale zkus si nějak sehnat ten Rot stop..a s "pěstováním" by problém být neměl, je dost přizpůsobivá, když budeš udržovat vlhkost, bude růst skoro sama (ostatně myslím, že pokud budeš udržovat vlhkost, tak se tam nějaká "použitelná" houba objeví sama ) |
|
Návrat nahoru |
|
|
stromsnes
|
Zaslal: pá 21. května 2010 12:38 Předmět: Re: Která houba by se hodila k sežrání smrkového dřeva |
|
|
út 02. února 2010 18:38 QNX napsal: |
Mám zvláštní dotaz. Potřeboval bych rozložit smrkové dřevo v podobě štěpky a hoblin (množství v jednotkách až desítkách m3). Které houby se specializují na rozklad mrtvého smrkového dřeva? Pokud možno takové, aby je bylo možné snadno (v laboratorních podmínkách) namnožit a použít k naočkování hromady materiálu. Samozřejmě by mi nevadilo, kdyby to byla houba jedlá, ale podmínkou to není. Ještě by to měla být nějaká mírumilovná houba, ne potvora typu dřevomorky
Jde mi o vytvoření "kompostu" ze smrkového dřeva. |
Trepenitka makova, hypholoma capnoides, dobra jedla, roste rychle na smrku. sadba na www.shii-take.de Budu ji brzo objednavat. Jestli chces, tak ti par koliku poslu. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Nezmar
|
Zaslal: pá 21. května 2010 13:42 |
|
|
Jen nápad již se dá pěstovat i korálovec tak co zjistit jak to je s touto houbou |
|
Návrat nahoru |
|
|
QNX
|
Zaslal: pá 28. května 2010 22:05 |
|
|
stromsnes: Pár kolíčků s trepenitkou makovou bych rád odkoupil, to by bylo zajímavé vyzkoušet. Nebo pokud ještě není objednáno, tak bych se rád přidal k objednávce a vzal si celé jedno balení. _________________ Již dnes se máme lépe než zítra |
|
Návrat nahoru |
|
|
|