Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Která houba by se hodila k sežrání smrkového dřeva
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
QNX

PříspěvekZaslal: út 02. února 2010 17:38
  Předmět: Která houba by se hodila k sežrání smrkového dřeva
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mám zvláštní dotaz. Potřeboval bych rozložit smrkové dřevo v podobě štěpky a hoblin (množství v jednotkách až desítkách m3). Které houby se specializují na rozklad mrtvého smrkového dřeva? Pokud možno takové, aby je bylo možné snadno (v laboratorních podmínkách) namnožit a použít k naočkování hromady materiálu. Samozřejmě by mi nevadilo, kdyby to byla houba jedlá, ale podmínkou to není. Ještě by to měla být nějaká mírumilovná houba, ne potvora typu dřevomorky Smile
Jde mi o vytvoření "kompostu" ze smrkového dřeva.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Joeking

PříspěvekZaslal: út 02. února 2010 23:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zaímavé, než jsem si přečetl poslední větu, napadla mě právě dřevomorka Very Happy. Jinak bych doporučil asi Phlebiopsis gigantea, je to neškodná věc, a dokonce by mohla být sehnatelná jakási "sadba". Ve Skandinávii to používají jako prevenci proti patogenním houbám na smrkové pařezy pod názvem Rot stop, což jsou spory rozpuštěné ve vodě Smile ..ale jíst to teda bohužel moc nejde...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
QNX

PříspěvekZaslal: čt 04. února 2010 19:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Joeking: Mrknul jsem se na Phlebiopsis gigantea a asi ji vyzkouším. Dokonce mám dojem, že jsem něco takového viděl na palivovém dříví co mám doma ........ Zítra to zkontroluju a když to bude ona, tak se ji pokusím namnožit. Díky

S pěstováním této houby asi nikdo zkušenost nemá, že?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Joeking

PříspěvekZaslal: út 09. února 2010 14:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, tak jako tahle houba vypadá fakt hodně druhů, to co jsi viděl spíše nebude ona Smile ...ale zkus si nějak sehnat ten Rot stop..a s "pěstováním" by problém být neměl, je dost přizpůsobivá, když budeš udržovat vlhkost, bude růst skoro sama Smile (ostatně myslím, že pokud budeš udržovat vlhkost, tak se tam nějaká "použitelná" houba objeví sama Smile )
stromsnes

PříspěvekZaslal: pá 21. května 2010 12:38
  Předmět: Re: Která houba by se hodila k sežrání smrkového dřeva
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 02. února 2010 18:38 QNX napsal:
Mám zvláštní dotaz. Potřeboval bych rozložit smrkové dřevo v podobě štěpky a hoblin (množství v jednotkách až desítkách m3). Které houby se specializují na rozklad mrtvého smrkového dřeva? Pokud možno takové, aby je bylo možné snadno (v laboratorních podmínkách) namnožit a použít k naočkování hromady materiálu. Samozřejmě by mi nevadilo, kdyby to byla houba jedlá, ale podmínkou to není. Ještě by to měla být nějaká mírumilovná houba, ne potvora typu dřevomorky Smile
Jde mi o vytvoření "kompostu" ze smrkového dřeva.

Trepenitka makova, hypholoma capnoides, dobra jedla, roste rychle na smrku. sadba na www.shii-take.de Budu ji brzo objednavat. Jestli chces, tak ti par koliku poslu.
Nezmar

PříspěvekZaslal: pá 21. května 2010 13:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen nápad Exclamation již se dá pěstovat i korálovec tak co zjistit jak to je s touto houbou Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
QNX

PříspěvekZaslal: pá 28. května 2010 22:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

stromsnes: Pár kolíčků s trepenitkou makovou bych rád odkoupil, to by bylo zajímavé vyzkoušet. Nebo pokud ještě není objednáno, tak bych se rád přidal k objednávce a vzal si celé jedno balení.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru