Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
"Kartonová sadba"
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
QNX

PříspěvekZaslal: čt 04. února 2010 23:35
  Předmět: "Kartonová sadba"
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chtěl bych si naočkovat větší množství špalků hlívou ústřičnou a tak jsem dostal nápad Idea Vzal jsem plastový kontajner asi 10l. Naředil H202 na cca 5% roztok. Karton jsem v peroxidu namočil a pak jsem ho postupně skládal do toho kontajnerku. vrstva kartonu + pár zrnek sadby, vrstva kartonu + pár zrnek sadby .....atd. atd. Žádné sterilní prostředí, normální kuchyňský stůl. Pak jsem to nechal prorůst, což se povedlo. Teď mám v plánu udělat další kontajner (tedy 2 ks) Prokládat namočený karton/prorostlý karton/namočený karton/ atd. atd. Každou operací se množství kartonů zdvojnásobí (když mi to nic nesežere)

Další plán je tento:
nařezat špalky na kratší kusy a zase skládat. Špalek/karton/špalek/karton

Setkali jste se s tím už někde? nezkoušeli jste to?

Ten karton prorůstá velice dobře a není to vůbec pracné.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
QNX

PříspěvekZaslal: so 13. února 2010 23:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak prorůstání bylo úspěšné a dnes jsem hlívu přikrmil. Z jednoho kontajnerku už je ve dvou ....... pak bude ve 4 - 8 - 16 a pak už mi dojdou kontajnerky Laughing

Případně více fotek zde:
http://www.sobestacnost.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=650

planetahub

PříspěvekZaslal: ne 14. února 2010 7:12
  Předmět: Kartónová sadba

Zajímavá myšlenka, vzdáleně mi připomíná toto http://www.fieldforest.net/store/index.php?main_page=index&cPath=1_17_28
QNX

PříspěvekZaslal: ne 14. února 2010 21:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

planetahub: Odkaz není funkční, ale pokud se mi ho podařilo zkopírovat a dostal jsem se na správnou stránku, tak to je dost odlišné. Oni pěstují houby na ruličkách toaletního papíru, ale ten papír slouží pouze jako substrát. Určitě to funguje, ale nikdo to už nerozmotá. Jako sadba by to použitelné nebylo. Já chci karton použít jako zdroj sadby pro očkování dřevěných špalků. Mám tady pár m3 osik a pro jejich naočkování budu potřebovat hodně sadby ....... tak zkouším ten karton.
planetahub

PříspěvekZaslal: pá 19. února 2010 18:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já rozumím tomu co a jak s tím chceš dělat Very Happy Spíš jsem chtěl poukázat na podobnost při využití netradičních materiálů a neotřelý, experimentátorský přístup...
stromsnes

PříspěvekZaslal: pá 28. května 2010 12:50
  Předmět: to je hezky

ja to delam taky, s limcovkou. Mnozim si takto sadbu jinych hub i na pilinach a na stepce, vzdy ale na vhodnem typu dreva.
Jak kartony tak stepkovou sadbu popisuje Paul Stamets v mycelium running.

Pokud vice lidi takto mnozilo sadbu, slo by delat vymenny obchod. Sadba na papire se dobre posilat v obalce.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru