Zaslal: čt 04. února 2010 23:35 Předmět: "Kartonová sadba"
Chtěl bych si naočkovat větší množství špalků hlívou ústřičnou a tak jsem dostal nápad Vzal jsem plastový kontajner asi 10l. Naředil H202 na cca 5% roztok. Karton jsem v peroxidu namočil a pak jsem ho postupně skládal do toho kontajnerku. vrstva kartonu + pár zrnek sadby, vrstva kartonu + pár zrnek sadby .....atd. atd. Žádné sterilní prostředí, normální kuchyňský stůl. Pak jsem to nechal prorůst, což se povedlo. Teď mám v plánu udělat další kontajner (tedy 2 ks) Prokládat namočený karton/prorostlý karton/namočený karton/ atd. atd. Každou operací se množství kartonů zdvojnásobí (když mi to nic nesežere)
Další plán je tento:
nařezat špalky na kratší kusy a zase skládat. Špalek/karton/špalek/karton
Setkali jste se s tím už někde? nezkoušeli jste to?
Ten karton prorůstá velice dobře a není to vůbec pracné.
Tak prorůstání bylo úspěšné a dnes jsem hlívu přikrmil. Z jednoho kontajnerku už je ve dvou ....... pak bude ve 4 - 8 - 16 a pak už mi dojdou kontajnerky
Zaslal: ne 14. února 2010 7:12 Předmět: Kartónová sadba
Zajímavá myšlenka, vzdáleně mi připomíná toto http://www.fieldforest.net/store/index.php?main_page=index&cPath=1_17_28 _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
planetahub: Odkaz není funkční, ale pokud se mi ho podařilo zkopírovat a dostal jsem se na správnou stránku, tak to je dost odlišné. Oni pěstují houby na ruličkách toaletního papíru, ale ten papír slouží pouze jako substrát. Určitě to funguje, ale nikdo to už nerozmotá. Jako sadba by to použitelné nebylo. Já chci karton použít jako zdroj sadby pro očkování dřevěných špalků. Mám tady pár m3 osik a pro jejich naočkování budu potřebovat hodně sadby ....... tak zkouším ten karton. _________________ Již dnes se máme lépe než zítra
Já rozumím tomu co a jak s tím chceš dělat Spíš jsem chtěl poukázat na podobnost při využití netradičních materiálů a neotřelý, experimentátorský přístup... _________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Zaslal: pá 28. května 2010 12:50 Předmět: to je hezky
ja to delam taky, s limcovkou. Mnozim si takto sadbu jinych hub i na pilinach a na stepce, vzdy ale na vhodnem typu dreva.
Jak kartony tak stepkovou sadbu popisuje Paul Stamets v mycelium running.
Pokud vice lidi takto mnozilo sadbu, slo by delat vymenny obchod. Sadba na papire se dobre posilat v obalce.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory