Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Nezmar
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: ne 18. května 2014 18:16 |
|
|
Moderátoři: Bylo by prosím možné opravit první příspěvek tohoto tématu ve smyslu, že H. acetabulum má ostrá, výrazná žebra, zatímco u H. costifera jsou zaoblená? Je to tam napsané naopak. Jednak je to vidět z těch dvou fotek, ale přidám i citaci z Antonínovy encyklopedie (str. 132):
H. acetabulum (L.) Quél. - "Plodnice ... vně žebernaté a bělavé; náhle se zužují do krátkého, výrazně ostře žebernatého ... třeně."
H. costifera Nannf. - "Je podobný chřapáči obecnému (viz), ale je menší, světle šedý, se zaoblenými žebry; roste později (červen až září) v listnatých lesích."
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: ne 18. května 2014 21:08 |
|
|
No a jsem z toho jelen.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: ne 18. května 2014 21:59 |
|
|
ne května 18, 2014 19:16 Tori_ napsal: |
Moderátoři: Bylo by prosím možné opravit první příspěvek tohoto tématu ve smyslu, že H. acetabulum má ostrá, výrazná žebra, zatímco u H. costifera jsou zaoblená? Je to tam napsané naopak. Jednak je to vidět z těch dvou fotek, ale přidám i citaci z Antonínovy encyklopedie (str. 132):
H. acetabulum (L.) Quél. - "Plodnice ... vně žebernaté a bělavé; náhle se zužují do krátkého, výrazně ostře žebernatého ... třeně."
H. costifera Nannf. - "Je podobný chřapáči obecnému (viz), ale je menší, světle šedý, se zaoblenými žebry; roste později (červen až září) v listnatých lesích." |
Trochu jsem to poupravil, snad kke spokojenosti všech Jen mě ještě napadá, a možná to tu je někde i zmíněno, že žebra H. costifera jsou většinou protažená až témeř na vrchol plodnice, kdežto u H. acetabulum končí nejčastěji v 1/3 "klobouku".
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori_ Anonymní
|
Zaslal: po 19. května 2014 8:31 |
|
|
ne 18. května 2014 22:08 Radek Doležal napsal: |
No a jsem z toho jelen. |
Pročpa? Tady jste ty rozdíly žeber popsal stejně jako Antonín. Jinak já se v Pezizales moc nevyznám, jen jsem si tady všimla, že byl ten rozdíl popsaný dvěma opačnými způsoby, tak jsem si našla, co na to Antonín. Jinou tištěnou literaturu na vřeckovýtrusné nemám.
Ale našla jsem teď použitelný článek - Brian Spooner: The larger cup fungi in Britain - part 5 Helvellaceae. Field Mycology Volume 4(2), April 2003, pp. 52-62. Cituji část z klíče k britským druhům Helvella, která se týká těchto dvou druhů, s. 57 (je to trochu sedlácký překlad, klidně mě opravte):
1. Třeň žebernatý nebo vrásčitý po celé délce, uvnitř plný či komůrkatý, někdy velmi krátký. Žebra často pokračují na spodní stranu apotecia ... 2
2. Apotecium pohárovité či miskovité, třeň plný nebo komůrkovitý (sekce Leucomelaenae) ... 3
3. Žebra pokračují i na spodní straně apotecia, většinou alespoň do poloviny poloměru ... 4
4. Plodnice se objevují na jaře (IV - VI). Hymenium hnědé až tmavě hnědé, někdy trochu do fialova. Vnější strana je u okraje tmavě hnědá, směrem k třeni světlejší. Žebra rozvětvená, většinou s ostrým okrajem, jen vzácně propojené, nedosahují k okraji apotecia .... H. acetabulum
4. Plodnice se objevují na konci léta a na podzim (VI - IX). Hymenium šedohnědé, vnější strana je světlejší než vnitřní po celém svém povrchu. Žebra s tupým (zaobleným) okrajem, často propojená žilkami, často dosahují až k okraji apotecia .... H. costifera.
Originál:
1. Stipe ribbed and furrowed over entire length, internally solid or chambered, sometimes very short, ribs often present on cup underside ... 2
2. Apothecium cupulate; stipe internally solid or chambered (Leucomelaenae) ... 3
3. Ribs continuing markedly on underside of apothecium, usually to at least half way ... 4
4. Fruiting in spring (April to June). Hymenium brown to dark brown, sometimes with a violet tinge. Externally dark brown above, paler below. Ribs branching, usually sharp-angled, rarely interconnected by cross-veins, not reaching the margin .... H. acetabulum
4. Fruiting in late summer and autumn (June to September). Hymenium grey-brown. Externally paler to margin. Ribs blunt, branching and often interconnected by cross-veins, often reaching the margin .... H. costifera
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 06. června 2014 17:36 Předmět: H. costifera? |
|
|
Tenhle kališník jsem dnes našel v sekaném mechatém trávníku pod břízou, 390 m n. m. Jde o cca dva metry široký pruh trávníku, který z jedné strany lemuje plot s podezdívkou, z druhé strany zídka. Na místě rostly střídavě s koloději (sensu stricto). Jsou sice dost poškozené suchem, sekačkou a pošlapáním, ale připadají mi odlišné od H. acetabulum a docela by mi seděly na H. costifera, kterou ale znám jen z literatury. Odpovídalo by tomu stanoviště (s ohledem na starý plot i novou zídku se tam dá předpokládat nějaký vápník v půdě), spíš šedé odstíny i výrazná, někdy až kolmo větvená žebra, která mají zaoblené hrany.
Myslel jsem, že se dají rozlišit mikroskopicky, ale všechny prameny, které jsem našel online, uvádějí prakticky stejné mikroznaky a rozlišují na základě makroskopických. Klonil bych se k H. costifera, ale zajímal by mě nezaujatý názor Tady je fotka ve vyšším rozlišení.
|
183.75 kB |
|
6. červen 2014, sekaný trávník v městské zástavbě, Č. Budějovice |
|
|
|
SDIM1477_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: pá 06. června 2014 18:18 |
|
|
jsou to oni proti H.acetabulum mají výraznější a vystouplejší bělavá žebra a odpovídá i doba růstu,podle vlastní zkušenosti H. acetabulum jsem takhle pozdě nenašel H.costifera lze najít ještě v červenci
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: pá 06. června 2014 18:47 |
|
|
Díky!
|