Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Helvella costifera - Chřapáč žebernatý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Nezmar

PříspěvekZaslal: pá 11. června 2010 6:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 11. června 2010 7:11 Bob napsal:
Jak je bezpečně rozpoznat od kališníka?

zde to je řešené Smile
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=44928#44928
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. června 2011 5:22
  Předmět: Helvella costifera - Chřapáč žebernatý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jsou jich tam opět desítky,,,

195.85 kB    
lipový porost,okolí Roudnice n.Labem 25.6.2011
chřapáč žebernatý-Helvella costifera.jpg
   chřapáč žebernatý-Helvella costifera.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 18. května 2014 18:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Moderátoři: Bylo by prosím možné opravit první příspěvek tohoto tématu ve smyslu, že H. acetabulum má ostrá, výrazná žebra, zatímco u H. costifera jsou zaoblená? Je to tam napsané naopak. Jednak je to vidět z těch dvou fotek, ale přidám i citaci z Antonínovy encyklopedie (str. 132):

H. acetabulum (L.) Quél. - "Plodnice ... vně žebernaté a bělavé; náhle se zužují do krátkého, výrazně ostře žebernatého ... třeně."

H. costifera Nannf. - "Je podobný chřapáči obecnému (viz), ale je menší, světle šedý, se zaoblenými žebry; roste později (červen až září) v listnatých lesích."
Radek Doležal
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 18. května 2014 21:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No a jsem z toho jelen.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 18. května 2014 21:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne května 18, 2014 19:16 Tori_ napsal:
Moderátoři: Bylo by prosím možné opravit první příspěvek tohoto tématu ve smyslu, že H. acetabulum má ostrá, výrazná žebra, zatímco u H. costifera jsou zaoblená? Je to tam napsané naopak. Jednak je to vidět z těch dvou fotek, ale přidám i citaci z Antonínovy encyklopedie (str. 132):

H. acetabulum (L.) Quél. - "Plodnice ... vně žebernaté a bělavé; náhle se zužují do krátkého, výrazně ostře žebernatého ... třeně."

H. costifera Nannf. - "Je podobný chřapáči obecnému (viz), ale je menší, světle šedý, se zaoblenými žebry; roste později (červen až září) v listnatých lesích."

Trochu jsem to poupravil, snad kke spokojenosti všech Smile Jen mě ještě napadá, a možná to tu je někde i zmíněno, že žebra H. costifera jsou většinou protažená až témeř na vrchol plodnice, kdežto u H. acetabulum končí nejčastěji v 1/3 "klobouku".

Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 19. května 2014 8:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 18. května 2014 22:08 Radek Doležal napsal:
No a jsem z toho jelen.

Pročpa? Tady jste ty rozdíly žeber popsal stejně jako Antonín. Jinak já se v Pezizales moc nevyznám, jen jsem si tady všimla, že byl ten rozdíl popsaný dvěma opačnými způsoby, tak jsem si našla, co na to Antonín. Jinou tištěnou literaturu na vřeckovýtrusné nemám.

Ale našla jsem teď použitelný článek - Brian Spooner: The larger cup fungi in Britain - part 5 Helvellaceae. Field Mycology Volume 4(2), April 2003, pp. 52-62. Cituji část z klíče k britským druhům Helvella, která se týká těchto dvou druhů, s. 57 (je to trochu sedlácký překlad, klidně mě opravte):

1. Třeň žebernatý nebo vrásčitý po celé délce, uvnitř plný či komůrkatý, někdy velmi krátký. Žebra často pokračují na spodní stranu apotecia ... 2
2. Apotecium pohárovité či miskovité, třeň plný nebo komůrkovitý (sekce Leucomelaenae) ... 3
3. Žebra pokračují i na spodní straně apotecia, většinou alespoň do poloviny poloměru ... 4
4. Plodnice se objevují na jaře (IV - VI). Hymenium hnědé až tmavě hnědé, někdy trochu do fialova. Vnější strana je u okraje tmavě hnědá, směrem k třeni světlejší. Žebra rozvětvená, většinou s ostrým okrajem, jen vzácně propojené, nedosahují k okraji apotecia .... H. acetabulum
4. Plodnice se objevují na konci léta a na podzim (VI - IX). Hymenium šedohnědé, vnější strana je světlejší než vnitřní po celém svém povrchu. Žebra s tupým (zaobleným) okrajem, často propojená žilkami, často dosahují až k okraji apotecia .... H. costifera.

Originál:
1. Stipe ribbed and furrowed over entire length, internally solid or chambered, sometimes very short, ribs often present on cup underside ... 2
2. Apothecium cupulate; stipe internally solid or chambered (Leucomelaenae) ... 3
3. Ribs continuing markedly on underside of apothecium, usually to at least half way ... 4
4. Fruiting in spring (April to June). Hymenium brown to dark brown, sometimes with a violet tinge. Externally dark brown above, paler below. Ribs branching, usually sharp-angled, rarely interconnected by cross-veins, not reaching the margin .... H. acetabulum
4. Fruiting in late summer and autumn (June to September). Hymenium grey-brown. Externally paler to margin. Ribs blunt, branching and often interconnected by cross-veins, often reaching the margin .... H. costifera
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. června 2014 17:36
  Předmět: H. costifera?

Tenhle kališník jsem dnes našel v sekaném mechatém trávníku pod břízou, 390 m n. m. Jde o cca dva metry široký pruh trávníku, který z jedné strany lemuje plot s podezdívkou, z druhé strany zídka. Na místě rostly střídavě s koloději (sensu stricto). Jsou sice dost poškozené suchem, sekačkou a pošlapáním, ale připadají mi odlišné od H. acetabulum a docela by mi seděly na H. costifera, kterou ale znám jen z literatury. Odpovídalo by tomu stanoviště (s ohledem na starý plot i novou zídku se tam dá předpokládat nějaký vápník v půdě), spíš šedé odstíny i výrazná, někdy až kolmo větvená žebra, která mají zaoblené hrany.

Myslel jsem, že se dají rozlišit mikroskopicky, ale všechny prameny, které jsem našel online, uvádějí prakticky stejné mikroznaky a rozlišují na základě makroskopických. Klonil bych se k H. costifera, ale zajímal by mě nezaujatý názor Smile Tady je fotka ve vyšším rozlišení.

183.75 kB    
6. červen 2014, sekaný trávník v městské zástavbě, Č. Budějovice
SDIM1477_960.jpg
   SDIM1477_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. června 2014 18:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jsou to oni proti H.acetabulum mají výraznější a vystouplejší bělavá žebra a odpovídá i doba růstu,podle vlastní zkušenosti H. acetabulum jsem takhle pozdě nenašel H.costifera lze najít ještě v červenci
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 06. června 2014 18:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: so 07. června 2014 7:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano, loni jsem je nacházel koncem června a v červenci...

168.02 kB    
F13047.JPG
   F13047.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 04. června 2016 17:35
  Předmět: Helvella costifera - Chřapáč žebernatý

Udržovaný porost, duby a buky, u cesty. V širším okolí habry a jiné listnáče.

198.42 kB    
4. červen 2016, Hluboká nad Vltavou, cca 430 m n. m.
SDIM4047_960.jpg
   SDIM4047_960.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 16. června 2020 16:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Něco z (dnes už) komplexu Helvella costifera. Rostly v parku pod lipami na řídkém mechatém trávníku.

196.98 kB    
16. červen 2020, České Budějovice, trávník, lípa malolistá, cca 385 m n. m.
SDIM6436_960.jpg
   SDIM6436_960.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru