Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Martin Chochel Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 7:41 Předmět: Stromy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
Vážení přátelé,
byl jsem vyzván k vypracování CD atlasu stromů. Jde o nekomerční projekt, který by měl sloužit kruhu nadšenců kolem hub jako pomůcka. Jelikož půjde o atlas u nás rostoucích stromů, potřeboval bych velké množství fotografií detailů, tvarů solitérních stromů i stromů zapojených v porostu. Předpokládám, že zde budou i stromy nepůvodní (douglaska, jedlovec, jírovec, jedle ojíněná, jedle obrovská, pajasan žláznatý, lípa americká, lípa velkolistá, topol kanadský a velké množství dalších).
Jelikož je to, i na mě, příliš velký záběr území, po celé ČR a Moravě to prostě nezvládnu, prosil bych každého, kdo bude ochoten přiložit ruku k dílu, aby fotil, fotil, fotil a posílal, posílal, posílal své fotografické příspěvky na mou adresu (chochel.m@seznam.cz). Předpokládám, že by bylo možné zaslat nebo nějak jinak doručit hotový atlas za cenu nosiče těm, kteří se odhodlají přispět.
Co potřebuji? Foťte, co Vás napadne, list, květ, letorost, záběr kmene (tak, aby zabíral střední třetinu snímku), plod, tvar koruny, ale i stromy v porostu (př. Bukový les, doubrava, březový háj apod.). Jehličnany a listy skenuji, chce to bílé pozadí (poznámka pro ty, co mají pozadí ve scanneru černé ? jako já ? řeším to bílým listem papíru).
Důležitá poznámka ? fotografie neupravujte, budu dělat i výřezy a vhodné nejsou ani iniciály (autorizaci snímků vyřeším v tiráži). Stejně tak nemusíte stromy určovat, o to se postarám sám.
No a závěrem ? právě kvetou javory, břízy, vrby končí, ale někteří horalé by to ještě zvládli (mám zde deficit a hodila by se jíva a jí podobné keřostromové vrbky). Dokvétá osika, začíná habr a buk, za týden pokvetou třešně ?? atd.
Dejte mi, prosím, vědět, kdo se bude účastnit, pro lepší orientaci označte fotky nějakým číslem a svým jménem. Předem Ď.
Martin
_________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 9:10 |
|
|
Výborný nápad rád přispěji.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 10:20 |
|
|
Co třeba speciální fórum o Stromech a keřích? (a kytkách?)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Chochel Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 108 Bydliště: Děčín, Malá Veleň, Ostrov nad Ohří
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 10:26 |
|
|
Můj názor znáš, jedině pro.
_________________ Martin Chochel |
|
Návrat nahoru |
|
|
tomomima
Založen: 23. 01. 2006 Příspěvky: 173 Bydliště: PRAHA 12 Modřany
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 13:20 |
|
|
Skvělá myšlenka, já bych to Bobe určitě uvítal
Naposledy upravil tomomima dne po 24. dubna 2006 13:25, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
apanachi
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 13:21 |
|
|
moc ráda se připojím
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 13:28 |
|
|
OK, tož spustíme sólo diskuzní vlákno, moderátor bude Martin a pak uvidíme co z toho za pár let bude
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 13:37 |
|
|
Bob napsal: |
...a pak uvidíme co z toho za pár let bude |
Já se těším na to, co z toho bude doufám už za pár týdnů, a sice že takový "znalci stromů" jako já začnou konečně hledat křemenáč osikový pod osikou a ne pod jasanem
Naposledy upravil Sley dne po 24. dubna 2006 13:38, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: po 24. dubna 2006 22:31 |
|
|
Souhlasim - myslim že je to natolik provázaný že to sem bezesporu patří a už se moc těšim až na některý stromy přestanu čučet jak jeliman...
nebo začnu...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: út 25. dubna 2006 8:30 |
|
|
Bacha, to nejni Pulsatilla vernalis, ale P. pratensis
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: út 25. dubna 2006 15:23 Předmět: pánové Fflasch a Tuřín |
|
|
Tuřín napsal: |
Bacha, to nejni Pulsatilla vernalis, ale P. pratensis |
Prosím za nás troglodyty dodržujte pokud možno toco zde již jednou kdesi padlo. A sice že k latinským názvům dodáte i české. Tedy pokud to lze. Děkuji předem a jsem Váš s veškerou úctou
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: út 25. dubna 2006 15:27 |
|
|
Omlouvám se , nejde o koniklec jarní (P. vernalis), nýbrž a anžto koniklec luční (P. pratensis)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: út 25. dubna 2006 15:27 Předmět: myslím si |
|
|
boletus napsal: |
Souhlasim - myslim že je to natolik provázaný že to sem bezesporu patří a už se moc těšim až na některý stromy přestanu čučet jak jeliman...
nebo začnu... |
mslím si, že to není až tak úplně správné. Představoval bych si to spíš jako sesterské (bratrské) stránky DAbota, případně Dadendro, či Dageo. Mám totiž pocit, že i když to spolu velmi blízce souvisí, tak to přeci jen asi není tak úplně mykologie. Co vy na to??
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
Zaslal: út 25. dubna 2006 18:52 |
|
|
jo jo. přiznávám všechno. Jasně, že to neni P. vernalis (koniklec jarní), ale P. pratensis sub. Bohemica - Koniklec luční český. Tentokráte s klidem v duši můžu říct, že to neni neznalost, ale *nepořádek* v počítači na ploše, kdy člověk ořezává fotky a už nečte co do jména souboru nakopíroval.
Nehledě na to, co taky přiznávám, že uvádění latiny a ne češtiny je taky divný a kydáním latiny si člověk pověst nevybuduje a nikdo to číst nebo hledat nebude.
A poslední připomínka. Neměl jsem v úmyslu začít na mykologickym fóru rozjíždět stepní nebo skalní kytičky. Byl to jenom demonstrativní fotka a lajdácký překlep, kterého si někdo všimnul. Nic víc, nic míň .
Šlo tu spíše o stromy plus ukázkové porosty lesních dřevin. Nebo jsem to špatně pochopil? Je trochu divný, kdy se někoho zeptam na lokalitu. Ten mi odepíše, že je to jasanový porost přitom z fotky je na první pohled jasný, že to jasan neni.
Myslím si, že mykologie nejsou jenom houby. Nebo snad hlízenka roste na silnici? Když nepoznam sasanku, tak taky nemůžu najít hlízenku.
Nejsem profi mykolog, nepovažuju se dokonce ani za amatéra, pouze jsem se v poslední době začal zajímat o mykologii (spíše choroše) a jsem strašně rád, že můžu s někym o tomto tématu pokecat. Ale díky aliasu " copakjetuto" za důležitou připomínku, která by asi taky zasloužila aspoň pozornost.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|