Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Stromy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Dendrologie - Poznáváme nejen dřeviny
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 7:41
  Předmět: Stromy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vážení přátelé,

byl jsem vyzván k vypracování CD atlasu stromů. Jde o nekomerční projekt, který by měl sloužit kruhu nadšenců kolem hub jako pomůcka. Jelikož půjde o atlas u nás rostoucích stromů, potřeboval bych velké množství fotografií detailů, tvarů solitérních stromů i stromů zapojených v porostu. Předpokládám, že zde budou i stromy nepůvodní (douglaska, jedlovec, jírovec, jedle ojíněná, jedle obrovská, pajasan žláznatý, lípa americká, lípa velkolistá, topol kanadský a velké množství dalších).
Jelikož je to, i na mě, příliš velký záběr území, po celé ČR a Moravě to prostě nezvládnu, prosil bych každého, kdo bude ochoten přiložit ruku k dílu, aby fotil, fotil, fotil a posílal, posílal, posílal své fotografické příspěvky na mou adresu (chochel.m@seznam.cz). Předpokládám, že by bylo možné zaslat nebo nějak jinak doručit hotový atlas za cenu nosiče těm, kteří se odhodlají přispět.
Co potřebuji? Foťte, co Vás napadne, list, květ, letorost, záběr kmene (tak, aby zabíral střední třetinu snímku), plod, tvar koruny, ale i stromy v porostu (př. Bukový les, doubrava, březový háj apod.). Jehličnany a listy skenuji, chce to bílé pozadí (poznámka pro ty, co mají pozadí ve scanneru černé ? jako já ? řeším to bílým listem papíru).
Důležitá poznámka ? fotografie neupravujte, budu dělat i výřezy a vhodné nejsou ani iniciály (autorizaci snímků vyřeším v tiráži). Stejně tak nemusíte stromy určovat, o to se postarám sám.
No a závěrem ? právě kvetou javory, břízy, vrby končí, ale někteří horalé by to ještě zvládli (mám zde deficit a hodila by se jíva a jí podobné keřostromové vrbky). Dokvétá osika, začíná habr a buk, za týden pokvetou třešně ?? atd.
Dejte mi, prosím, vědět, kdo se bude účastnit, pro lepší orientaci označte fotky nějakým číslem a svým jménem. Předem Ď.

Martin

Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 9:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výborný nápad rád přispěji. Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 10:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Co třeba speciální fórum o Stromech a keřích? (a kytkách?)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Martin Chochel
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 10:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj názor znáš, jedině pro.
tomomima

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 13:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Skvělá myšlenka, já bych to Bobe určitě uvítal Very Happy

Naposledy upravil tomomima dne po 24. dubna 2006 13:25, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
apanachi

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 13:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

moc ráda se připojím
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 13:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OK, tož spustíme sólo diskuzní vlákno, moderátor bude Martin a pak uvidíme co z toho za pár let bude Smile
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 13:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bob napsal:
...a pak uvidíme co z toho za pár let bude Smile

Já se těším na to, co z toho bude doufám už za pár týdnů, a sice že takový "znalci stromů" jako já začnou konečně hledat křemenáč osikový pod osikou a ne pod jasanem Smile

Naposledy upravil Sley dne po 24. dubna 2006 13:38, celkově upraveno 1 krát
flassch

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 18:45
  Předmět: Super nápad

Super nápad. Jen tak dál. Začíná se mi tu čím dál víc líbit. Kytičky, stromečky, to je moje. Uf, ještě, že mám neomezenej internet, to zas bude hodin na netu. Razz

147.38 kB    
oprava P. Pratensis - Koniklec luční český
Pulsatilla vernalis3.jpg
   Pulsatilla vernalis3.jpg

102.04 kB    
šácholan (po staru magnolie) hvězdovitý
Magnolia stellata.jpg
   Magnolia stellata.jpg

Naposledy upravil flassch dne út 25. dubna 2006 19:20, celkově upraveno 2 krát
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 24. dubna 2006 22:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlasim - myslim že je to natolik provázaný že to sem bezesporu patří a už se moc těšim až na některý stromy přestanu čučet jak jeliman... Surprised
nebo začnu... Shocked
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 25. dubna 2006 8:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bacha, to nejni Pulsatilla vernalis, ale P. pratensis
Copajetotuto

PříspěvekZaslal: út 25. dubna 2006 15:23
  Předmět: pánové Fflasch a Tuřín

Tuřín napsal:
Bacha, to nejni Pulsatilla vernalis, ale P. pratensis

Prosím za nás troglodyty dodržujte pokud možno toco zde již jednou kdesi padlo. A sice že k latinským názvům dodáte i české. Tedy pokud to lze. Děkuji předem a jsem Váš s veškerou úctou Razz Razz Razz

Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 25. dubna 2006 15:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Omlouvám se Embarassed , nejde o koniklec jarní (P. vernalis), nýbrž a anžto koniklec luční (P. pratensis)
Copajetotuto

PříspěvekZaslal: út 25. dubna 2006 15:27
  Předmět: myslím si

boletus napsal:
Souhlasim - myslim že je to natolik provázaný že to sem bezesporu patří a už se moc těšim až na některý stromy přestanu čučet jak jeliman... Surprised
nebo začnu... Shocked

mslím si, že to není až tak úplně správné. Představoval bych si to spíš jako sesterské (bratrské) stránky DAbota, případně Dadendro, či Dageo. Mám totiž pocit, že i když to spolu velmi blízce souvisí, tak to přeci jen asi není tak úplně mykologie. Co vy na to??

flassch

PříspěvekZaslal: út 25. dubna 2006 18:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jo jo. přiznávám všechno. Jasně, že to neni P. vernalis (koniklec jarní), ale P. pratensis sub. Bohemica - Koniklec luční český. Tentokráte s klidem v duši můžu říct, že to neni neznalost, ale *nepořádek* v počítači na ploše, kdy člověk ořezává fotky a už nečte co do jména souboru nakopíroval.

Nehledě na to, co taky přiznávám, že uvádění latiny a ne češtiny je taky divný a kydáním latiny si člověk pověst nevybuduje a nikdo to číst nebo hledat nebude.

A poslední připomínka. Neměl jsem v úmyslu začít na mykologickym fóru rozjíždět stepní nebo skalní kytičky. Byl to jenom demonstrativní fotka a lajdácký překlep, kterého si někdo všimnul. Nic víc, nic míň Crying or Very sad .

Šlo tu spíše o stromy plus ukázkové porosty lesních dřevin. Nebo jsem to špatně pochopil? Je trochu divný, kdy se někoho zeptam na lokalitu. Ten mi odepíše, že je to jasanový porost přitom z fotky je na první pohled jasný, že to jasan neni.

Myslím si, že mykologie nejsou jenom houby. Nebo snad hlízenka roste na silnici? Když nepoznam sasanku, tak taky nemůžu najít hlízenku.
Nejsem profi mykolog, nepovažuju se dokonce ani za amatéra, pouze jsem se v poslední době začal zajímat o mykologii (spíše choroše) a jsem strašně rád, že můžu s někym o tomto tématu pokecat. Ale díky aliasu " copakjetuto" za důležitou připomínku, která by asi taky zasloužila aspoň pozornost.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Dendrologie - Poznáváme nejen dřeviny Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru