Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Názor odborníka!
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 06. července 2010 23:43
  Předmět: Názor odborníka!
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento článek jsem náhodou objevil na int. serveru Novinky.cz. : nutriční terapeutka Tamara Starnovská

S houbami je podle Starnovské spojena řada mýtů, například že na houby se nemá pít alkohol. Pivo podle ní není problém, naopak hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení. "Mýty o škodlivosti alkoholu na houby souvisejí s tvrdým alkoholem a jedovatými houbami. Většina jedů ničí játra. Alkohol se také odbourává v játrech. Kombinace tedy rychleji játra poškodí," vysvětlila odbornice. - O Hnojníku inkoustovém zřejmě nikdy neslyšela.- Na jiném serveru jsem se dočetl, že na Hnojník obecný alkohol nevadí, nevím, sám je nejím. Oproti tomu na serveru Vaření.cz se lze dočíst toto: Hnojník obecný

Jediný jedlý druh hnojníku - hnojník obecný - je jedlý pouze za předpokladu, že se po jeho konzumaci nepožije alkohol, především pivo. V kombinaci s alkoholem totiž působí houba jako antabus. - Tak jak to je? Má s tím někdo bližší zkušenost?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 07. července 2010 2:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

1) Konzumace alkoholu na houby
Pomineme-li houby s antabusovým efektem (viz dále), není žádný rozumný důvod na ověřené jedlé houby alkohol nepít. Sám s tím mám bohaté zkušenosti. Podle mě je důvodem tohoto doporučení fakt, že některé otravy se průběhem podobají opilosti a u pacienta, z něhož táhne chlast, by pak mohl tento fakt vést k chybné diagnóze původu intoxikace. Mám na mysli zejména otravy mykoatropinové (muchomůrka panterová a červená), zčásti možná i psilocybinové (lysohlávky), byť u nich jsou projevy jiné.

2) Hnojník obecný a alkohol
Účinná látka antabusově aktivních hnojníků coprin (nebo spíše některý její metabolit) inhibuje enzym aldehyddehydrogenázu, který je nezbytný v druhém stupni základní metabolické dráhy odbourávání alkoholu po alkoholdehydroghenáze. Blokace tohoto stupně způsobuje zvýšení hladiny acetaldehydu v krvi, což se projeví jako otrava. Stejným mechanismem působí i antabus.

Coprin je obsažen v hnojníku inkoustovém, dále je udáván z hnojníku třpytivého a několika dalších druhů. Hnojník obecný mezi nimi ale není a je z tohoto hlediska zcela bezpečný. Mohu jej doporučit jako dobrou jedlou houbu, jejíž jedinou nevýhodou je nutnost rychlého zpracování.

Z podobných účinků byl podezříván i hřib koloděj (Kubička, Erhartovi - Jedovaté houby), ale opakovanými pokusy na sobě jsem to u něj naštěstí neprokázal. Totéž může potvrdit i Jethro. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 07. července 2010 6:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taktak, ... snad by jen bylo vhodné doplnit, že je jedno v jaké formě je alkohol pozřen, pivo, víno, tvrdý, měkký, ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 07. července 2010 12:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 07. července 2010 6:45 Bob napsal:
Taktak, ... snad by jen bylo vhodné doplnit, že je jedno v jaké formě je alkohol pozřen, pivo, víno, tvrdý, měkký, ...

Doporučuji pozřít ve všech chuťově vhodných formách v co největším množství!
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 07. července 2010 13:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V zásadě souhlasím Smile...jen potom případné vedlejší účinky neházet (obrazně řečeno samozřejmě) na houby ("Dal jsem si smaženicu a dvanáct plzní a bylo mně blbě...to je asi ta kombinace").
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 07. července 2010 13:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 07. července 2010 13:10 Tuřín napsal:
V zásadě souhlasím Smile...jen potom případné vedlejší účinky neházet (obrazně řečeno samozřejmě) na houby ("Dal jsem si smaženicu a dvanáct plzní a bylo mně blbě...to je asi ta kombinace").

No to bych se ani nedivil, zapomněl to dokrmit tvrdým! Smile
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 12. července 2010 20:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st července 07, 2010 1:16 pm Vlkodlak napsal:

Jestli on to Tuřín spíš nemyslel tak, že smaženice a dvanáct starobrn by dopadla daleko vlídněji...
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 13. července 2010 0:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 12. července 2010 20:02 Martin Kříž napsal:
st července 07, 2010 1:16 pm Vlkodlak napsal:

Jestli on to Tuřín spíš nemyslel tak, že smaženice a dvanáct starobrn by dopadla daleko vlídněji...

No tak to snad ani Brňák nemůže myslet vážně. Proto jsem to tak nepochopil. 12 starofekálů by zabilo i velmi silné jedince. Evil or Very Mad U tebe jako téměř abstinenta a Ústečáka to chápu jako neznalost.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 13. července 2010 18:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na Brno 11 si - v některách případech podotýkám - nemůžu tak úplně stěžovat (třeba včera v údolí Jihlavy po nerozumně načasované inspekci xerotermních doubrav to bylo v tamním kiosku úplné lahváčové požehnáníčko!). A abych vrátil invektivu a dal zapravdu mýtům o brněnské nevraživosti vůči Praze - dělá se tam u vás, esi mě paměť neklame, taky jeden Starofekál Smile K původnímu tématu - mínil jsem to pochopitelně tak, že požití dvanácti piv může někdy k nevolnosti postačovat samo o sobě.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 14. července 2010 3:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 13. července 2010 18:33 Tuřín napsal:
Na Brno 11 si - v některách případech podotýkám - nemůžu tak úplně stěžovat (třeba včera v údolí Jihlavy po nerozumně načasované inspekci xerotermních doubrav to bylo v tamním kiosku úplné lahváčové požehnáníčko!). A abych vrátil invektivu a dal zapravdu mýtům o brněnské nevraživosti vůči Praze - dělá se tam u vás, esi mě paměť neklame, taky jeden Starofekál Smile K původnímu tématu - mínil jsem to pochopitelně tak, že požití dvanácti piv může někdy k nevolnosti postačovat samo o sobě.

Čoveče pražskej "starofekál" mě odkojil. Dnes jsem si dal 4 desítky a 2 řezané dvanáctky a nepociťuju žádné problémy, bylo to dokonce chutné a osvěžující. Asi je to tím, že jsem dal ještě předtím 2 plzně a potom 1 hoegaarden, 3 vizoury, 1 portský a 3 špeky... Smile

12 piv v současných vedrech doporučuje i odborník na výživu Dr. Mengele!
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 14. července 2010 16:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Very Happy Very Happy Very Happy
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 14. července 2010 16:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Smile už skoro chápu ten nick...možná vylepšit na Glgodlak Wink Kdyby nebylo pivečka, půlka českýho národa by v tomdle parnu už dávno lekla.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 15. července 2010 0:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 14. července 2010 16:52 Tuřín napsal:
Smile už skoro chápu ten nick...možná vylepšit na Glgodlak Wink Kdyby nebylo pivečka, půlka českýho národa by v tomdle parnu už dávno lekla.

Nick pochází z mladých let, kdy jsem své mladší sourozence strašil tím, že jsem vlkodlak. Obrázek je pak výsledkem kreslení na počítači v deliriu. Smile

Až něco poroste, klidně bych do tý zatáčky u dálnice cestou z Prahy do Vídně zajel, ale pil bych tam plzeň nebo když už místní, tak černou horu.
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 09. ledna 2011 15:48
  Předmět: Alkohol a huby-názor odborníka

Mám pred sebou prima knihu -Otravy jedovatými hubami od doc.Mudr.Petra Gavorníka,PhD.Medzi hríbmi sa v súvislosti s obsahom koprínu B.luridus naozaj nespomína.Len jemu istým spôsobom podobný,vzácny a chránený B.torosus.Najviac koprínu podľa tejto knihy obsahuje nejedlý Coprinus picaceus-300-400 mg.v 1kg čerstvých húb.V C.atramentarius obsah koprínu kolíše od 150 do 360 mg.Spomínajú sa aj C.micaceus a C.alopecia a iné nemenované nejedlé hnojníky.Jedlý C.comatus ho obsahuje 1O-25mg.Na záver upozorňuje,že ojedinele sa pri konzumácii väčšieho množstva hnojníkov vyskytujú otravy aj bez požitia alkoholu.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 09. ledna 2011 16:31
  Předmět: Re: Alkohol a huby-názor odborníka

ne 09. ledna 2011 14:48 mykožrút napsal:
Mám pred sebou prima knihu -Otravy jedovatými hubami od doc.Mudr.Petra Gavorníka,PhD.Medzi hríbmi sa v súvislosti s obsahom koprínu B.luridus naozaj nespomína.Len jemu istým spôsobom podobný,vzácny a chránený B.torosus.Najviac koprínu podľa tejto knihy obsahuje nejedlý Coprinus picaceus-300-400 mg.v 1kg čerstvých húb.V C.atramentarius obsah koprínu kolíše od 150 do 360 mg.Spomínajú sa aj C.micaceus a C.alopecia a iné nemenované nejedlé hnojníky.Jedlý C.comatus ho obsahuje 1O-25mg.Na záver upozorňuje,že ojedinele sa pri konzumácii väčšieho množstva hnojníkov vyskytujú otravy aj bez požitia alkoholu.

Za mladých let, když jsem pil jen příležitostně, jsem se hnojníkem obecným a inkoustovým rád krmil, protože jsou chutné. Jedl jsem i třpytivý, ale ten nic moc, něco jako křehutky. Dnes to již není možné. Smile

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru