Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Helmovka
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: st 25. srpen 2010 14:24
  Předmět: Helmovka
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak byl jsem se projít dolesa a nikdy jsem si nevšiml že tam rostou houby. Ale dneska kupodivu rostly. Vzal jsem si pár vzorků ale povedlo se mi identifikovat je jednu helmovku (ještě musím upřesnit), ale asi je to toto:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/ScsTA0R4s-QAdTHynQdFTQ

Co mě zaujalo na té houbě jsou lupeny.
Něco takového
http://picasaweb.google.com/lh/photo/0cerO_hPH9zrZ_jBSmxW5A
http://picasaweb.google.com/lh/photo/COGTQyk-aY8zhzSB8FgRsQ
Přikládám detailnější obrázek. Mě na tom fascinuje to jak se pravidelně střídají ty lupeny, velké, malé, malinké, velké, malé, malinké... jak na ozubeném kole...

Zajímalo by mě jestli ta tak mají všechny helmovky nebo jen nějaká odrůda?

Nejsou na internetu nějaké stránky, kde bych mohl zjistit o jakou jde houbu podle těch lupenů? Teda u toho co jsem našel si nejsem jist.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: čt 26. srpen 2010 2:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pravděpodobně helmovka ředkvičková. Ale dávat sem na určení jen fotku lupenů v detailu, to je síla. Chce to vyfotit houbu svrchu, zespodu, ležící, popsat nejen stanoviště a plodnici, ale i vůni...

Pravidelné střídání lupenů s lupénky, v různém poměru, má řada rodů hub.
Igor Hnízdo

PříspěvekZaslal: čt 26. srpen 2010 6:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 26. srpen 2010 3:42 Vlkodlak napsal:
Ale dávat sem na určení jen fotku lupenů v detailu, to je síla.

Ale já jsem to nedával na určení, spíš mi šlo jen o ty lupeny. Fotku jsem sem nedal celou protože není moje a autora neznám (na původní fotce není autor uveden)

Otázka zněla:
Zajímalo by mě jestli to tak mají všechny helmovky nebo jen nějaká odrůda?

Nejsou na internetu nějaké stránky, kde bych mohl zjistit o jakou jde houbu podle těch lupenů? Teda u toho co jsem našel si nejsem jist.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 26. srpen 2010 6:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Není-li fotka tvoje - nedávej ji sem jako přílohu, ale pouze jako odkaz - fotka odstraněna.

Pokud jde o určování dle lupenů ... to bude těžké Smile ... tipnu, že bude vždy vyhovovat minimálně několik desítek druhů!!! ... je to až na vyjímky nemožné.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru