Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
sušený kovář
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 27. srpen 2010 22:05
  Předmět: sušený kovář
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímalo by mě, proč je na netu tolik protichůdných názorů na sušení kováře.Nejčastěji ale čtu "nevhodný k sušení". Jednou to někdo někdy někam napsal a ostatní to jen přepisují, nebo to má reálnej podklad? Nevhodný k sušení je proč? Z estetického , kulinářského nebo zdravotního hlediska? Řekne mi k tomu někdo něco? Sušíte ho?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 28. srpen 2010 2:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Neexistuje rozumný důvod, proč by se nesměl sušit.

Možná vypadá ztmavle neesteticky, možná v sušené směsi někdo zapomene na to, že má houby 20 minut vařit (kovář je za syrova jedovatý), ale to nejsou rozumné důvody, proč ne.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Míra

PříspěvekZaslal: so 28. srpen 2010 10:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Se sušením není problém a ještě ke všemu se suší dobře. Jde jen o to, aby si je člověk dal zvlášť a označil. Při použití do jídla je nutno vařit minimálně 20 - 30 minut, kvůli jedovatosti za syrova, tak jak psal Vlkodlak.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 28. srpen 2010 11:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já je sbírám vyloženě jen pokud vím že budu dělat bramboračku, jinak je nechávám v lese. Myslím si, že míň jak dvacet minut stejně pokrm z kovářů nikdo nepřipravuje,ať je to do polívky, nebo do omáčky. Ono víc hub je za syrova jedovatých a u nich se to tolik nepíše ,že by se měly déle zpracovávat,proto mě zaujalo proč se na tom u kováře tak trvá a jakej je rozdíl mezi sušeným a syrovým čerstvým, když se suší hezky jako každej jinej hřib. Btw. Muchomůrka růžovka je taky za syrova jedovatá a pokud ji smažím přírodně na másle,určitě to není víc jak deset minut.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 28. srpen 2010 11:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 28. srpen 2010 12:00 DavidusCZ napsal:
Muchomůrka růžovka je taky za syrova jedovatá a pokud ji smažím přírodně na másle,určitě to není víc jak deset minut.

Odkud máš tuto informaci?
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 28. srpen 2010 11:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z nějakého atlasu nebo z netu, ale četl jsem to stoprocentně, protože zrovna to moje krátký smažení mi kvůli tomu utkvělo v hlavě. Možná někdy dohledám a upřesním zdroj...
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: so 28. srpen 2010 11:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jen na rychlo, hned první odkaz na google vyhodil, že Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá, neboť obsahuje Hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Je však termolabilní a tepelnou úpravou se zničí.....
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 29. srpen 2010 1:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 28. srpen 2010 12:35 DavidusCZ napsal:
Tak jen na rychlo, hned první odkaz na google vyhodil, že Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá, neboť obsahuje Hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Je však termolabilní a tepelnou úpravou se zničí.....

Hele, já ti kašlu na odkaz v Google, mě zajímá odkaz na odbornou literaturu, kde se píše, že Amanita rubescens je za syrova jedovatá.

Hemolysin je obecný název pro proteiny / enzymy, rozkládající červené krvinky, resp. hemoglobin.

Je pravdou, že většina jedlých hub je více či méně za "syrova" (= nedostatečně tepelně upravena) jedovatá, nicméně, při dodržení minimálně 20 minut varu nebo vyšší teploty je možné pozřít řadu za syrova jedovatých druhů., navíc s výrazným chuťovým zážitkem.
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 29. srpen 2010 11:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vlkodlaku, mě je jedno na co kašleš. Původní dotaz byl, proč nesušit kováře. K té růžovce: Každý nemá přístup k " odborné literatuře ". A jen proto, že člověk čte zmínku o obsahu hemolysinu v růžovce třeba na netu nebo v jiných médiích, má tutu informaci ignorovat? To myslíš vážně? Zvlášť pokud ho opravdu obsahuje?.....Nebo je to všechno lež a hemolysin neobsahuje a nemusí se déle tepelně zpracovávat? Jestli máš přístup k odborné literatuře,tak mi to prosím uveď na pravou míru.
O tom ,že většina hub za syrova je problematických jsem psal, na tom jsme se shodli a o ničem jiném než o delším tep.zpracování jsem v souvislosti s obsahem hemolysinu u růžovky nepsal.
JETHRO : V tomto příspěvku BLESK nikdo necitoval.
pavka

PříspěvekZaslal: ne 29. srpen 2010 12:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já tedy kováře vcelku běžně používám i do smaženice (jednu dvě hlavičky) pokud mám málo jiných druhů. Nikdy mi nic nebylo, ovšem když jsem omylem použil koloděje, dva dny jsem nevylezl z WC. Zřejmě, jak tu někdo někde psal, nebude kovář tak jedovatý jako koloděj.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: ne 29. srpen 2010 14:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U hub se automaticky doporučuje tepelná úprava minimálně 20 minut. Jsou druhy jedlé i za syrova, jako například ucho Jidášovo, ale není jich mnoho.

Po vystřízlivění jsem hledal a našel rozumný odborný text, potvrzující jedovatost A.rubescens za syrova: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7135416.
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 29. srpen 2010 22:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

kováře mladé zavařuji do sladkokysalého nálevu,jsou kvalitní a chutově vynikající,větší občas nasuším a nic,stejně houby večer namočím do vody a v polévce je vaříš víc jak 10 minut určitě.
jirkajirka2

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 18:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já dokonce sušil i koloděje (vždy ale jen 2-3 do směsi),ovšem z preventivních důvodů vždy namočené usušené houby spařím vroucí vodou a až potom upravuji.Tepelná úprava vždy minimálně 15 minut.Polévku,ve které byly i sušené koloděje jedla i moje 3-letá dcera bez následků.Myslím,že celé je to o tepelné úpravě...Pokud mám směs na smaženici ve které je kovář,koloděj,nebo růžovka,vždy houby před úpravou spařím vroucí vodou.A náledky jsem nikdy neměl,nicméně smaženici ze samotných kolodějů bych asi neriskoval....
Boramyr

PříspěvekZaslal: út 07. září 2010 13:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Myslím, že to s těmi kováři není moc horké. Používáme je do všeho : Smaženice, polévka, omáčka, kyselý nálev i sušení a nikdy s tím problém nebyl. Většinou dostanou tepla dost a navíc jich v těch jídlech nejíte zas tak moc. Koneckonců i ty sušené nakonec skončí v pekáči pod masem nebo nějak podobně, syrové je snad nikdo u televize nechroupe. Snad jediný případ, kdy to s tou tepelnou úpravou není tak slavné je nakládání nakyselo. To jsou jen krátce převařené nebo spařené. Možná kdyby někdo naložil čistě jen je a nikoliv směs, pak toho snědl kilo, tak věřím, že by mu to nemuselo udělat dobře. Já osobně ale nikdy problém neměl a šidit nakládané houby o tak krásný, tvrdý a zdravý hřib je škoda.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 25. října 2010 15:55
  Předmět: Sušení kovářů
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já suším kováře (hřiba samozřejmě) už několik desítek let. Vzhledem k tomu, že jsem dožil již 49 let, tak na tom sušeném kováři nemůže býti nic špatného. Samozřejmě tepelná úprava hub je u mne alespoň těch 19 minut. Spíše ale tak 29-39 minut. A když je hodím pod maso tak i 2 hodiny.javascript:emoticon('Wink') JGLN.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru