Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
DavidusCZ
|
Zaslal: pá 27. srpen 2010 22:05 Předmět: sušený kovář |
|
|
Zajímalo by mě, proč je na netu tolik protichůdných názorů na sušení kováře.Nejčastěji ale čtu "nevhodný k sušení". Jednou to někdo někdy někam napsal a ostatní to jen přepisují, nebo to má reálnej podklad? Nevhodný k sušení je proč? Z estetického , kulinářského nebo zdravotního hlediska? Řekne mi k tomu někdo něco? Sušíte ho? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 2:09 |
|
|
Neexistuje rozumný důvod, proč by se nesměl sušit.
Možná vypadá ztmavle neesteticky, možná v sušené směsi někdo zapomene na to, že má houby 20 minut vařit (kovář je za syrova jedovatý), ale to nejsou rozumné důvody, proč ne. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 10:36 |
|
|
Se sušením není problém a ještě ke všemu se suší dobře. Jde jen o to, aby si je člověk dal zvlášť a označil. Při použití do jídla je nutno vařit minimálně 20 - 30 minut, kvůli jedovatosti za syrova, tak jak psal Vlkodlak. |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 11:00 |
|
|
No já je sbírám vyloženě jen pokud vím že budu dělat bramboračku, jinak je nechávám v lese. Myslím si, že míň jak dvacet minut stejně pokrm z kovářů nikdo nepřipravuje,ať je to do polívky, nebo do omáčky. Ono víc hub je za syrova jedovatých a u nich se to tolik nepíše ,že by se měly déle zpracovávat,proto mě zaujalo proč se na tom u kováře tak trvá a jakej je rozdíl mezi sušeným a syrovým čerstvým, když se suší hezky jako každej jinej hřib. Btw. Muchomůrka růžovka je taky za syrova jedovatá a pokud ji smažím přírodně na másle,určitě to není víc jak deset minut. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 11:04 |
|
|
so 28. srpen 2010 12:00 DavidusCZ napsal: |
Muchomůrka růžovka je taky za syrova jedovatá a pokud ji smažím přírodně na másle,určitě to není víc jak deset minut. |
Odkud máš tuto informaci? |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 11:28 |
|
|
Z nějakého atlasu nebo z netu, ale četl jsem to stoprocentně, protože zrovna to moje krátký smažení mi kvůli tomu utkvělo v hlavě. Možná někdy dohledám a upřesním zdroj... |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: so 28. srpen 2010 11:35 |
|
|
Tak jen na rychlo, hned první odkaz na google vyhodil, že Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá, neboť obsahuje Hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Je však termolabilní a tepelnou úpravou se zničí..... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: ne 29. srpen 2010 1:18 |
|
|
so 28. srpen 2010 12:35 DavidusCZ napsal: |
Tak jen na rychlo, hned první odkaz na google vyhodil, že Muchomůrka růžovka je za syrova jedovatá, neboť obsahuje Hemolysin, který rozkládá červené krvinky. Je však termolabilní a tepelnou úpravou se zničí..... |
Hele, já ti kašlu na odkaz v Google, mě zajímá odkaz na odbornou literaturu, kde se píše, že Amanita rubescens je za syrova jedovatá.
Hemolysin je obecný název pro proteiny / enzymy, rozkládající červené krvinky, resp. hemoglobin.
Je pravdou, že většina jedlých hub je více či méně za "syrova" (= nedostatečně tepelně upravena) jedovatá, nicméně, při dodržení minimálně 20 minut varu nebo vyšší teploty je možné pozřít řadu za syrova jedovatých druhů., navíc s výrazným chuťovým zážitkem. |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: ne 29. srpen 2010 11:25 |
|
|
Vlkodlaku, mě je jedno na co kašleš. Původní dotaz byl, proč nesušit kováře. K té růžovce: Každý nemá přístup k " odborné literatuře ". A jen proto, že člověk čte zmínku o obsahu hemolysinu v růžovce třeba na netu nebo v jiných médiích, má tutu informaci ignorovat? To myslíš vážně? Zvlášť pokud ho opravdu obsahuje?.....Nebo je to všechno lež a hemolysin neobsahuje a nemusí se déle tepelně zpracovávat? Jestli máš přístup k odborné literatuře,tak mi to prosím uveď na pravou míru.
O tom ,že většina hub za syrova je problematických jsem psal, na tom jsme se shodli a o ničem jiném než o delším tep.zpracování jsem v souvislosti s obsahem hemolysinu u růžovky nepsal.
JETHRO : V tomto příspěvku BLESK nikdo necitoval. |
|
Návrat nahoru |
|
|
pavka
|
Zaslal: ne 29. srpen 2010 12:51 |
|
|
Já tedy kováře vcelku běžně používám i do smaženice (jednu dvě hlavičky) pokud mám málo jiných druhů. Nikdy mi nic nebylo, ovšem když jsem omylem použil koloděje, dva dny jsem nevylezl z WC. Zřejmě, jak tu někdo někde psal, nebude kovář tak jedovatý jako koloděj. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
|
Zaslal: ne 29. srpen 2010 14:20 |
|
|
U hub se automaticky doporučuje tepelná úprava minimálně 20 minut. Jsou druhy jedlé i za syrova, jako například ucho Jidášovo, ale není jich mnoho.
Po vystřízlivění jsem hledal a našel rozumný odborný text, potvrzující jedovatost A.rubescens za syrova: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7135416. |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: ne 29. srpen 2010 22:17 |
|
|
kováře mladé zavařuji do sladkokysalého nálevu,jsou kvalitní a chutově vynikající,větší občas nasuším a nic,stejně houby večer namočím do vody a v polévce je vaříš víc jak 10 minut určitě. |
|
Návrat nahoru |
|
|
jirkajirka2
Založen: 31. 01. 2009 Příspěvky: 38 Bydliště: Střední Morava(Zlínsko)
|
Zaslal: po 06. září 2010 18:12 |
|
|
Já dokonce sušil i koloděje (vždy ale jen 2-3 do směsi),ovšem z preventivních důvodů vždy namočené usušené houby spařím vroucí vodou a až potom upravuji.Tepelná úprava vždy minimálně 15 minut.Polévku,ve které byly i sušené koloděje jedla i moje 3-letá dcera bez následků.Myslím,že celé je to o tepelné úpravě...Pokud mám směs na smaženici ve které je kovář,koloděj,nebo růžovka,vždy houby před úpravou spařím vroucí vodou.A náledky jsem nikdy neměl,nicméně smaženici ze samotných kolodějů bych asi neriskoval.... |
|
Návrat nahoru |
|
|
Boramyr
|
Zaslal: út 07. září 2010 13:43 |
|
|
Myslím, že to s těmi kováři není moc horké. Používáme je do všeho : Smaženice, polévka, omáčka, kyselý nálev i sušení a nikdy s tím problém nebyl. Většinou dostanou tepla dost a navíc jich v těch jídlech nejíte zas tak moc. Koneckonců i ty sušené nakonec skončí v pekáči pod masem nebo nějak podobně, syrové je snad nikdo u televize nechroupe. Snad jediný případ, kdy to s tou tepelnou úpravou není tak slavné je nakládání nakyselo. To jsou jen krátce převařené nebo spařené. Možná kdyby někdo naložil čistě jen je a nikoliv směs, pak toho snědl kilo, tak věřím, že by mu to nemuselo udělat dobře. Já osobně ale nikdy problém neměl a šidit nakládané houby o tak krásný, tvrdý a zdravý hřib je škoda. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: po 25. října 2010 15:55 Předmět: Sušení kovářů |
|
|
Já suším kováře (hřiba samozřejmě) už několik desítek let. Vzhledem k tomu, že jsem dožil již 49 let, tak na tom sušeném kováři nemůže býti nic špatného. Samozřejmě tepelná úprava hub je u mne alespoň těch 19 minut. Spíše ale tak 29-39 minut. A když je hodím pod maso tak i 2 hodiny.javascript:emoticon('') JGLN. _________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
|